Τα καταστήματα ενδυμάτων, τα κομμωτήρια, τα φωτογραφεία – Πώς προωθούσαν μετανάστες

ΕΛΛΑΔΑ

Τα καταστήματα ενδυμάτων, τα κομμωτήρια, τα φωτογραφεία – Πώς προωθούσαν μετανάστες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Ταρίφα 4000 ευρώ

15.07.2023 | 19:19

Πριν φθάσουν στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», έπρεπε απαραιτήτως να περάσουν από κατάστημα ενδυμάτων, κομμωτήριο και φωτογραφείο. Στο κατάστημα ενδυμάτων για να προμηθευτούν ενδύματα ολοκαίνουρια, στο κομμωτήριο για να αποκτήσουν εικόνα «ευρωπαίου επιβάτη» και στο φωτογραφείο για να εξασφαλίσουν τη φωτογραφία με την νέα εμφάνιση και να την επικολλήσουν οι διακινητές πάνω σε κλεμμένα η απωλεσθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα Ευρωπαίων πολιτών που είχαν στην κατοχή τους!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ετσι δρούσε, ένα ακόμη πολυπλόκαμο κύκλωμα διακινητών παράτυπων μεταναστών από τη χώρα μας προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το οποίο εξαρθρώθηκε, μετά από επίπονη έρευνα των αστυνομικών της  Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών. Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για  εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση παράνομης εξόδου αλλοδαπών από τη χώρας μας σε έτερες ευρωπαϊκές χώρες μέσω του Αερολιμένα Αθηνών, αφού προηγουμένως τους προμήθευε με πλαστά ή γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία είχαν εκδοθεί υπέρ άλλου ατόμου. Συνελήφθησαν επτά ενταγμένα μέλη της  οργάνωσης, στο πλαίσιο επιχείρησης που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε.

Σε βάρος των αλλοδαπών μελών (τρεις 39χρονοι, δύο 38χρονοι, 43χρονος και 20χρονος) σχηματίστηκε δικογραφία κατά περίπτωση για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και πλαστογραφία. «Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα»,  αναφέρουν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών «οι ανωτέρω αλλοδαποί, από το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, συγκρότησαν επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωση με σκοπό τη δραστηριοποίηση τους στη διευκόλυνση παράνομης εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα δια της αεροπορικής μεθόδου.

Το… δρομολόγιο

Αφού εντόπιζαν αλλοδαπούς που επιθυμούσαν να αναχωρήσουν προς έτερες ευρωπαϊκές χώρες, αρχικά μεριμνούσαν για την διαμονή τους σε διαμερίσματα «safe houses» και στη συνέχεια τους οδηγούσαν σε καταστήματα για την προμήθεια κατάλληλων ρούχων και κομμωτήρια προκειμένου να αποκτήσουν εμφάνιση «ευρωπαίου επιβάτη». Ακολούθως, τους οδηγούσαν σε φωτογραφεία για τη λήψη φωτογραφιών  που  θα χρησιμοποιούνταν στην κατάρτιση για αυτούς πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων ή την παραποίηση γνήσιων. Με την ολοκλήρωση και παράδοση των εγγράφων, τους συνόδευαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έως και την επιβίβασή τους σε αεροσκάφη πτήσεων προς ευρωπαϊκούς προορισμούς, καθοδηγώντας τους σε όλα τα στάδια για την αποφυγή αστυνομικού ελέγχου».

Η «ταρίφα» που είχαν καθορίσει οι εγκέφαλοι του κυκλώματος ήταν συγκεκριμένη:

«Για τη διευκόλυνση της εξόδου τους από τη χώρα μέσω του Αερολιμένα Αθηνών»,  συνεχίζει η ΕΛ.ΑΣ «το κόστος κυμαινόταν από 3.000 € έως 4.000 €, αναλόγως τον προορισμού και το έγγραφο το οποίο θα χρησιμοποιούσε ο υπό διακίνηση αλλοδαπός». Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικία στην Αθήνα, αποκάλυψε πλήρες εξοπλισμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων.

Από τις συνολικές έρευνες τόσο στο εν λόγω εργαστήριο, όσο και στις οικίες των μελών κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

251 ελληνικές ταυτότητες, 29 διαβατήρια διαφόρων χωρών, 4 άδειες διαμονής διαφόρων χωρών, 10 ταυτότητες διαφόρων χωρών, 3 άδειες ικανότητας οδήγησης διαφόρων χωρών, 13 πλαστά έντυπα κενά ελληνικών δελτίων ταυτότητας, 29 πλαστά έντυπα κενά ιταλικά δελτία ταυτότητας, 31 φωτογραφίες που απεικονίζουν διάφορα πρόσωπα, 14 φύλλα που απεικονίζουν σφραγίδες διαβατηριακού ελέγχου ξένων κρατών και άλλα στοιχεία, 12 σφραγίδες ξύλινες και μεταλλικές με ανάγλυφο εντύπωμα, 7 εντυπώματα σφραγίδων, εξοπλισμός κατάλληλος για την κατάρτιση πλαστών εγγράφων ή παραποίηση γνησίων, τα χρηματικά ποσά των -8.435- ευρώ, -311- δολαρίων Η.Π.Α. και -30.920- κορόνες Σουηδίας και 2 επιχειρησιακά αυτοκίνητα της οργάνωσης. Τέσσερα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα ενώ σε βάρος 38χρονου μέλους εκκρεμούσαν αποφάσεις για κλοπή, εμπρησμό και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς.

Exit mobile version