Η Σεούλ σκοπεύει να αυξήσει σημαντικά τη βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ, που πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο και συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πέρσι η Νότια Κορέα, η ένατη χώρα σε εξαγωγές όπλων παγκοσμίως, παρείχε στην Ουκρανία ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων – η οποία φέτος θα αυξηθεί στα 150 εκατ. – ενώ έστειλε επίσης μη φονικά όπλα, όπως κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Παράλληλα, πούλησε άρματα μάχης και οβιδοβόλα στην Πολωνία, έναν από τους στενότερους συμμάχους της Ουκρανίας στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Η Νότια Κορέα έχει εδώ και χρόνια ως αρχή να μην διαθέτει όπλα σε εμπόλεμες περιοχές, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των ΗΠΑ, πολλών ευρωπαϊκών χωρών και της ίδιας της Ουκρανίας που ζητούν περισσότερη βοήθεια.
«Η Ουκρανία μου θύμισε σήμερα τη Νότια Κορέα του παρελθόντος»
Η χώρα, που παραμένει τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Βόρεια Κορέα, παράγει μεγάλο αριθμό όπλων που είναι συμβατά με τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ, όπως άρματα και περιζήτητα βλήματα. Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος επισκέφθηκε την Μπούτσα, την πόλη όπου κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου διαπράχθηκε μια σφαγή που αποδίδεται στις ρωσικές δυνάμεις, και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Ζελένσκι. «Η Ουκρανία μου θύμισε σήμερα τη Νότια Κορέα του παρελθόντος», είπε ο Γιουν, αναφερόμενος στη διεθνή βοήθεια που επέτρεψε στη Σεούλ να επιτύχει μια «απρόσμενη νίκη» απέναντι στη Βόρεια Κορέα και να γίνει στη συνέχεια μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Η Σεούλ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επανεξετάσει την πολιτική της μη παροχής φονικών όπλων σε εμπόλεμες περιοχές. Στις αρχές του έτους πηγές προσκείμενες στην προεδρία της Νότιας Κορέας είπαν ότι μια ρωσική επίθεση ευρείας κλίμακας εναντίον αμάχων θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα. Ο Ζελένσκι από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του για τη «σημαντική» πρώτη επίσκεψή του στην Ουκρανία αλλά και την αταλάντευτη υποστήριξη της Σεούλ στο Κίεβο. Έκανε λόγο για «νέες πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο να παρασχεθεί οικονομική, τεχνική και ανθρωπιστική βοήθεια» στην Ουκρανία από τη Νότια Κορέα, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.