Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Χυμός με τζίντζερ οφέλη: Γιατί πρέπει να τον βάλεις στη διατροφή σου
PLUS

Χυμός με τζίντζερ οφέλη: Γιατί πρέπει να τον βάλεις στη διατροφή σου

Χυμός με τζίντζερ οφέλη: Και η αγαπημένη μας συνταγή

Το πορτοκάλι φημίζεται για την πολύτιμη βιταμίνη C που μας δίνει, ταυτόχρονα όμως είναι πλούσιο και σε θειαμίνη, φυλλικό οξύ και κάλιο, ενώ η μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό (87%) το καθιστά φρούτο εξαιρετικά ενυδατικό.

Το τζίντζερ έχει βιταμίνες και μέταλλα όπως σίδηρο, βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Υλικά (για 2 χυμούς)

3 κομμάτια φρέσκο τζίντζερ (ή ½ κ.σ. τριμμένο)
1 φακελάκι βανίλια
χυμό από 2 πορτοκάλια
χυμό 1 λεμόνι
νερό (αν χρειάζεται)
Εκτέλεση

Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε νερό αν χρειαστεί.

Λόγοι για να πίνουμε χυμό τζίντζερ κάθε πρωί!

Μας βοηθάει: στο στομάχι και ιδιαίτερα στην πέψη. Αποτοξινώνει τον οργανισμό και είναι ιδανικός για δίαιτα.

Τα οφέλη του χυμού τζίντζερ

Το τζίντζερ περιέχει σημαντική ποσότητα θρεπτικών συστατικών και βιοδραστικών ενώσεων που το καθιστούν ένα από τα πιο υγιεινά μπαχαρικά. Η κύρια βιοδραστική ένωση στο τζίντζερ είναι η τζιντζερόλη, πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Το τζίντζερ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το τζίντζερ βελτιώνει το ανοσοποιητικό λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων που διαθέτει. Οι χρόνιες φλεγμονές ενδέχεται να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την ικανότητά του να καταπολεμά τις ασθένειες. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως το τζίντζερ, βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών και διατηρούν το ανοσοποιητικό σύστημα υγιές. Σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα το τζίντζερ δρα αποτελεσματικά στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης, ενώ εξετάζεται η πιθανή θεραπευτική χρήση του στην πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Τζίντζερ κατά της δυσπεψίας

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια δυσπεψία. Μία από τις κύριες αιτίες της χρόνιας δυσπεψίας είναι η καθυστέρηση της γαστρικής εκκένωσης – χρόνος που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι. Το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει δραστικά τον χρόνο που χρειάζεται για να αδειάσει το στομάχι μετά από ένα γεύμα. Σύμφωνα με μελέτες η λήψη τζίντζερ πριν από το γεύμα επιταχύνει τον χρόνο γαστρικής εκκένωσης κατά 50%. Αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τη δυσφορία της δυσπεψίας, ακόμη και να την εξαλείψει εντελώς.

Τζίντζερ και ναυτία

Το τζίντζερ φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματικό κατά της ναυτίας και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως θεραπεία της ναυτίας. Συγκεκριμένα, το τζίντζερ δρα αποτελεσματικά στην πρωινή αδιαθεσία κατά την εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με μελέτες μόλις 1,1 έως 1,5 γραμμάρια τζίντζερ μπορεί να μειώσει σημαντικά τη ναυτία της εγκυμοσύνης, ωστόσο δεν επιδρά στον εμετό. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευθείτε τον γιατρό σας εάν είστε έγκυος και σκέφτεστε να δοκιμάσετε τζίντζερ (ή οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα) για να μειώσετε τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Τζίντζερ και καρκίνος

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του τζίντζερ αποδίδονται στην τζιντζερόλη, που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο ωμό τζίντζερ. Υπήρξαν πολλές μελέτες που εστιάζουν στη χημειοπροληπτική δράση, δηλαδή την χρήση φυσικών ή συνθετικών ουσιών για την πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου ή την αναστολή της εξέλιξής του. Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι το τζίντζερ έχει ανασταλτική επίδραση σε διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου των ωοθηκών, ωστόσο περαιτέρω έρευνες είναι απαραίτητες για να προσδιοριστεί ακριβώς πώς συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το τζίντζερ σε θεραπείες για τον καρκίνο.

Τζίντζερ και Alzeihmer

Σύμφωνα με τους ειδικούς το οξειδωτικό στρες και η παρουσία χρόνιων φλεγμονών είναι κύριοι παράγοντες στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και τη γνωστική παρακμή λόγω ηλικίας. Σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα, η υψηλή περιεκτικότητα του τζίντζερ σε τζιντζερόλη, μαζί με άλλες σχετικές βιοδραστικές ενώσεις, όπως τα shogaols, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονώδη απόκριση που εμφανίζεται στον εγκέφαλο με την ηλικία. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η τζιντζερόλη μπορεί να ενισχύσει άμεσα την εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, γυναίκες που συμμετείχαν εμφάνισαν αυξημένη γνωστική λειτουργία και χρόνο αντίδρασης μετά από λήψη τζιντζερ για δύο μήνες.

Τζίντζερ και αρθρίτιδα

Η αποτελεσματικότητα του τζίντζερ στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις που προκαλείται από αρθρίτιδα αποδίδεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της τζιντζερόλης. Σύμφωνα με μελέτες, συμπυκνωμένες δόσεις εκχυλίσματος τζίντζερ μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή των αρθρώσεων και να ανακουφίσουν από τον πόνο της αρθρίτιδας. Το τζίντζερ μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό ενάντια στην ουρική αρθρίτιδα, μια άλλη μορφή αρθρίτιδας που προκαλείται από τη συσσώρευση ουρικού οξέος στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτες η τοπική εφαρμογή τζίντζερ, με τη μορφή πάστας, μείωσε τον πόνο των ασθενών που οφείλεται σε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος. Άλλες μελέτες σε ζώα έχουν επίσης δείξει ότι το τζίντζερ που λαμβάνεται εσωτερικά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος στον ορό και συνεπώς να μειώσει τον πόνο.

Το τζίντζερ βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 σε ασθενείς με διαβήτη τύπου II, δύο γραμμάρια σκόνης τζίντζερ ημερησίως μείωσαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά 12% και βελτίωσαν το HbA1c, το οποίο είναι ενδεικτικό του επιπέδου σακχάρου σε βάθος χρόνου. Αυτό οδήγησε σε μείωση κατά 10% των επιπέδων σακχάρου για μια περίοδο δώδεκα εβδομάδων. Παρόλο που πρόκειται για μια περιορισμένου εύρους μελέτη, τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά και ελπιδοφόρα για το μέλλων των καρδιακών παθήσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις