Χήρα Τράγκα: Ελεύθερη με εγγύηση 50.000 ευρώ

ΕΛΛΑΔΑ

Χήρα Τράγκα: Ελεύθερη με εγγύηση 50.000 ευρώ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Χήρα Τράγκα: Μεταξύ άλλων, η Μαρία Καρρά υποστήριξε ότι από το 2015 δεν εργάζεται ως δημοσιογράφος.

17.07.2023 | 16:37

Ελεύθερη με μοναδικό περιοριστικό όρο την καταβολή εγγύησης 50.000 ευρώ, αφέθηκε προ ημερών με τη σύμφωνη γνώμη της 3ης τακτικής ανακρίτριας Αθηνών και του αρμόδιου Εισαγγελέα, η Μαρία Καρρά, χήρα του εκδότη- δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα. Σύμφωνα με το dikastiko, η κα. Καρρά κατηγορείται για δύο κακουργήματα που αφορούν απόκρυψη στα “πόθεν έσχες” της περιουσιακών στοιχείων άνω των 300.000 ευρώ. Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο φέρεται ότι τελέστηκαν τα συγκεκριμένα αδικήματα είναι, σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, από το 2012 έως και το 2021.

Πρόκειται ουσιαστικά για το βασικό σκέλος της κατηγορίας σχετικά με τις δηλώσεις πόθεν έσχες, από την οποία η χήρα του Γιώργου Τράγκα περνά επι της ουσίας δικαστικά “αλώβητη”, ενώ βρίσκεται βέβαια σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα απο το αρμόδιο οικονομικό τμήμα, για άλλα αδικήματα. Γι’ αυτό άλλωστε και ο συνήγορός της Θόδωρος Μαντάς, εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς “δικαιώθηκε η θέση μας από την πρώτη στιγμή ότι η Δικαιοσύνη θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο και όχι η δημόσια αντιπαράθεση. Εξ αρχής ακολουθήσαμε την θεσμική υπεράσπιση και όχι την υπεράσπιση σε κοινή θέα”.

Οι απαντήσεις και το εισόδημα των 13.000 ευρώ

Με ένα μακροσκελές υπόμνημα η κα. Καρρά, επιχείρησε να απαντήσει σε μία προς μία τις κατηγορίες της Δικαιοσύνης πως δεν υπέβαλλε ή υπέβαλλε ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες, υποχρέωση που απορρέει απο την δημοσιογραφική ιδιότητα. Η κατηγορουμένη λοιπόν αφενός περιγράφει πως από το 2016 και μετά δεν υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση πόθεν έσχες διότι είναι (και με τη βούλα των αρμοδίων ελληνικών αλλά και των αρχών του Μονακό), όπως και ο θανών σύζυγός της, φορολογικός κάτοικος εξωτερικού.

Μάλιστα αναφέρει πως και επί της ουσίας, είχε μηδενικά εισοδήματα πλην ενός ενοικίου 13.000 ευρώ το χρόνο: “… ως μόνιμος φορολογικά κάτοικος εξωτερικού (Μονακό), σύμφωνα και με τις διατάξεις των άρθρων 12 του ν. 3943/2011 και 2 & 61 ΚΦΕ, δεν υποχρεούμαι από του έτους 2016 εφεξής, σε υποβολή δηλώσεως περιουσιακής καταστάσεως (Πόθεν Έσχες), παρά μόνο σε υποβολή δηλώσεως φορολογίας εισοδήματος, την οποία ανελλιπώς, ετησίως, έως και σήμερα υποβάλλω.

Ειδικότερα, αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις ετών 2016-2021, ως προκύπτει και από τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά φορολογικά σημειώματα, τα εισοδήματά μου τυγχάνουν για τα έτη 2016 έως 2018 μηδενικά, ενώ από του έτους 2019 εφεξής, περιορίζονται στο μίσθωμα που λαμβάνω εκ της ακίνητης ιδιοκτησίας μου στη Μύκονο (οικία), ύψους συνολικά ετησίως περίπου 13.000,0 ευρώ (μίσθωση θερινής σεζόν)”.

“Δεν είμαι πια δημοσιογράφος”

Για να αποδυναμώσει περαιτέρω τις κατηγορίες (περί μη υποβολής πόθεν έσχες) αναφέρει πως έχει απολέσει την δημοσιογραφική ιδιότητα από το 2015: “…Εξάλλου, η οριστική διακοπή κάθε επαγγελματικής μου δραστηριότητας και εργασίας, αποτελούσε μια εκ των προϋποθέσεων προκειμένου για την αποδοχή από τις φορολογικές Αρχές της ημεδαπής, του αιτήματος εμού και του συζύγου μου, περί μεταβολής της φορολογικής μας κατοικίας στην αλλοδαπή και δη στο Μονακό”.

Αντικρούει δε το εις βάρος της κατηγορητήριο ότι παρείχε δημοσιογραφικές πληροφορίες σε μια σειρά από εταιρίες ΜΜΕ απο το 2011, αναφέροντας ότι σε κάποιες “εργάστηκα ως υπάλληλος γραφείου και όχι ως δημοσιογράφος, ενώ η εν λόγω εργασία μου καταγγέλθηκε-έληξε μόλις στις 21-10-2015 σύμφωνα και με την σχετική Άτακτη Καταγγελία (Εργατοτεχνίτες-Υπάλληλοι)”.

Σε άλλες ότι παρείχε υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων σε άλλες με αντικείμενο “υπηρεσίες ίντερνετ και συμβουλευτικής ήτοι τη δημιουργία, το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και λειτουργία διαδικτυακών τόπων και πυλών καθώς και τη διαχείριση της διαφήμισης που σχετίζεται με τους εν λόγω τόπους ή πύλες και επικουρικά την ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών διαδικτυακού μάρκετινγκ και επικοινωνίας στο ίντερνετ”.

Οι “ανακριβείς δηλώσεις” και τα ακίνητα-μεζονέτες

Για το σκέλος των ανακριβών δηλώσεων από το 2011-2016 αναφέρει:

–Σχετικά με την κατηγορία ότι απέκρυψε την κατοχή ποσοστού 50% εξ αδιαιρέτου στο Παρίσι (Αψίδα Θριάμβου), πως “ουδέποτε απέκρυψα το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο καθώς ουδέποτε το κατείχα. Απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός πως, το εν λόγω ακίνητο, δυνάμει της αρχικής από 1-8-2018 ιδιόχειρης Διαθήκης του θανόντος συζύγου μου, Γεωργίου Τράγκα, ως μοναδικού ιδιοκτήτη, καταλείπεται σε κάθε έναν από τους υιούς του,κατά ποσοστό 50%, ενώ εν συνεχεία, δυνάμει της από 19-2-2018 τροποποίησης της ως άνω διαθήκης από το θανόντα, καταλείπεται εκ νέου, εξ’ ολοκλήρου πλέον και δη σε ποσοστό 100% στον έναν υιό του.

Δεν θα ήταν λοιπόν δυνατόν να καταλείπει ο θανών, το επίδικο ακίνητο, αρχικά κατά ποσοστό 50% σε κάθε έναν εκ των υιών του και εν συνεχεία το 100% στον έναν εξ αυτών, εν έτει 2018, εάν προσωπικά και δη ήδη από του έτους 2011, όπως μου αποδίδεται, διατηρούσα επ’ αυτού ποσοστό 50%”.

Νίκαια

-Σχετικά με την κατηγορία ότι απέκρυψε την κατοχή ποσοστού 50% εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησίας σε ένα ακίνητο στη Νίκαια “πως εάν πράγματι κατείχα το 50% της εν λόγω ιδιοκτησίας, δεν θα ήταν δυνατόν ο αποθανών σύζυγός μου στην από 1-8-2018 ιδιόχειρη Διαθήκη του, να μου καταλείπει ποσοστό 70%”.

BNP Paribas

-Σχετικά με την απόκρυψη τραπεζικού λογαριασμού της τράπεζας BNP Paribas, ως συνδικαιούχος με τον θανόντα σύζυγό μου (άγνωστου ποσού): “Ο εν λόγω τραπεζικός λογαριασμός είναι αποκλειστικά τρεχούμενος και ανοίχτηκε το έτος 2005 με σκοπό αποκλειστικά την αγορά του ως άνω ακινήτου στη Νίκαια, τροφοδοτηθείς αποκλειστικά από λογαριασμό Γεωργίου Τράγκα, ο οποίος διέθετε προς τούτο φορολογικό διαθέσιμο υπόλοιπο. Δεν υπήρξε ποτέ επενδυτικός λογαριασμός και ως εκ τούτου δεν αποτέλεσε ποτέ νέο περιουσιακό στοιχείο, σε τρόπο ώστε να πρέπει να συμπεριληφθεί σε Δήλωση Περιουσιακής Καταστάσεως”.

-Σχετικά με την απόκρυψη τραπεζικού λογαριασμού υποκαταστήματος τραπέζης στο Μονακό, πως “σύμφωνα και με την από 28-7-2022 Επιστολή της εν λόγω Τραπέζης: “..δεν έχει ανοιχτεί ποτέ λογαριασμός στα βιβλία μας για την κα Καρρά Μαρία, χήρα Τράγκα ….. είτε ως συνδικαιούχος, είτε ως εντεταλμένη σε προσωπικούς λογαριασμούς ή άλλους εταιρικούς λογαριασμούς στους οποίους ο κ. Τράγκας Γεώργιος ήταν διαχειριστής ή οικονομικός δικαιούχος”.

Τα ακίνητα σε Μύκονο- Κηφισιά

Σχετικά με την κατηγορία πως η απόκτηση ακινήτου στη Μύκονο και δύο μεζονετών στην Κηφισιά Αττικής, δεν δικαιολογείται από τα νομίμως αποκτηθέντα εισοδήματά της, απαντά αναλυτικά:

“Οι αρχικές αγορές των ως άνω ακινήτων, έγιναν από δύο εταιρείες με έδρα τον Παναμά, όσον αφορά στη Μύκονο (δύο ακίνητα) και από δύο εταιρείες με έδρα τον Λίβανο, όσον αφορά στην Κηφισιά (Πολιτεία) (δύο ακίνητα-μεζονέτες), ήδη από το έτος 1999 και δη προ του γάμου μας με το θανόντα σύζυγό μου, Γεώργιο Τράγκα, ο οποίος εμφαινόταν ως ενοικιαστής τους, με καταβαλλόμενο μίσθωμα σε ετήσια βάση.

Στη συνέχεια, το 2010 και με βάση τον τότε ν. Παπακωνσταντίνου, που καλούσε τους ιδιοκτήτες ακινήτων OFF SHORE εταιρειών να μεταβιβάσουν τις ιδιοκτησίες στα χέρια φυσικών προσώπων με τον ευνοϊκό όρο του μειωμένου φόρου μεταβίβασης, εφόσον αυτές γίνονταν σε συγγενείς 1ου βαθμού (συζύγους, παιδιά), πράγματι ο Γεώργιος Τράγκας, μεταβίβασε το ένα ακίνητο της Μυκόνου στον υιό του Γιάννη (με συμβόλαιο αγοράς στη αντικειμενική αξία) και το έτερο ακίνητο της Μυκόνου, σε εμένα, με συμβόλαιο αγοράς με πιστούμενο τίμημα, ήτοι 10.000 ευρώ προκαταβολή, και υπόλοιπο ποσό έως 205.000 ευρώ, το οποίο θα καταβαλλόταν εντός 5 ετών, καθώς δεν διέθετα την οικονομική δυνατότητα να προβώ σε αγορά του. Ακολούθως δόθηκε παράταση εξόφλησης για ακόμη 2 έτη και εν τέλει το εξόφλησα το 2018 όταν πλέον ο Γεώργιος Τράγκας ήταν κάτοικος εξωτερικού (υπάρχει σχετική εξοφλητική απόδειξη του ιδίου).

Για το θέμα των μεζονετών της Κηφισιάς,

έγινε αντιστοίχως μεταβίβαση τους από τις δύο Λιβεριανές εταιρείες σε εμένα την ίδια, έναντι τιμήματος 885.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στην αντικειμενική τους αξία (πάλι με βάση τον Νόμο Παπακωνσταντίνου) και επειδή δεν διέθετα την οικονομική δυνατότητα αγορά τους, ο σύζυγός μου, δήλωσε ότι το δικό του πόθεν έσχες κάλυπτε την αγορά στην οποία είχα προβεί και άρα ο ίδιος, προέβη σε δωρεά, χαρακτηριζόμενη μάλιστα και από την υπηρεσία της εφορίας ως ” άτυπη δωρεά ” συζύγου προς σύζυγο, με συνακόλουθο καταλογισμό προστίμου το οποίο και πληρώθηκε, θεωρούμενης πλέον της υποθέσεως λήξασας.

Σημειωτέον πως η εν λόγω μεταβίβαση που τελικώς χαρακτηρίστηκε από τις ελληνικές φορολογικές αρχές ως άτυπη δωρεά, αποτέλεσε αντικείμενο νομικού-ποινικού ελέγχου, τη χρονιά της μεταβίβασης των ακινήτων της Κηφισιάς σε εμένα την ίδια. Στη συνέχεια, έγινε έλεγχος πόθεν έσχες και στους δύο εξ ημών, με αφορμή την μη έγκαιρη υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του συζύγου μου και κινήθηκε ποινική δίωξη για ανακριβές πόθεν έσχες της περιόδου αυτής, η οποία τερματίστηκε με το υπ’ αριθ. 4846/2018 αμετάκλητο πλέον απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών και ταυτόχρονη άρση της δέσμευσης των ακινήτων της Κηφισιάς, η οποία είχε αντιστοίχως διαταχθεί”.

Παράλληλα παραθέτει αυτούσια αποσπάσματα και απο την αμετάκλητη πλέον υπ’ αριθ. 1212/2015 απόφαση του Γ’ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών.

Από 2017-2021

Για τις δηλώσεις από 2017-21 αναφέρει πως η δίωξή της είναι νόμω (επειδή είναι κάτοικος εξωτερικού) αλλά και ουσία αβάσιμη. Αναφέρει δε την ίδια επιχειρηματολογία για τα ακίνητα στο Παρίσι και την Μύκονο αλλά και τους τραπεζικούς λογαριασμούς με τον Γ. Τράγκα, και επιπροσθέτως:

– Για το έτος 2018 της αποδίδεται πως δια της μη υποβολής δηλώσεως περιουσιακής καταστάσεως, απέκρυψε ποσοστό συνιδιοκτησίας 50% εξ αδιαιρέτου σε ακίνητο στη Νέα Υόρκη, στον Πύργο Ωνάση, “ωστόσο, ουδέποτε απέκρυψα την ιδιοκτησία του εν λόγω ακινήτου, καθώς ουδέποτε το κατείχα. Αποδεικνύεται δε τούτο περίτρανα από την από 1-8-2018 ιδιόχειρη διαθήκη την οποία κατέλειπε ο εκλιπών σύζυγός μου, δυνάμει της οποίας καταρχήν με καθιστούσε κληρονόμο του εν λόγω ακινήτου κατά ποσοστό 100% ενώ εν συνεχεία με την από 19-2-2018 τροποποίησή της από τον θανόντα, καθιστά κληρονόμους τόσο εμένα όσο και τον υιό του, κατά ποσοστό 50% για κάθε έναν εξ ημών”.

– Για το έτος 2019 της αποδίδεται πως δια της μη υποβολής δηλώσεως περιουσιακής καταστάσεως, απέκρυψε ποσοστό συνιδιοκτησίας 50% εξ αδιαιρέτου σε ακίνητο έκτασης 115 τ.μ., στο Μαιάμι της Πολιτείας Φλόριντα ΗΠΑ, “ωστόσο, δεν τυγχάνω ιδιοκτήτρια κανενός ποσοστού επί κανενός ακινήτου κείμενου στο Μαιάμι ή οπουδήποτε αλλού στην Πολιτεία της Φλόριντα (ΗΠΑ).

Επικαλούμαι δε, επιπλέον, τη ρητή αναφορά του θανόντος συζύγου μου, στην από 19-2-2018 τροποποίηση της ιδιόχειρης διαθήκης του, σύμφωνα με την οποία καταλείπει κατά ποσοστό 50% σε εμένα και τον υιό του αντίστοιχα, το σύνολο της όποιας περιουσίας του στις ΗΠΑ, την οποία δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω καθώς δεν έχω ακόμη εγκατασταθεί κληρονόμος του, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Πριγκιπάτο του Μονακό”.

Exit mobile version