Ο Κίσινγκερ «επανέρχεται» στην ενεργό δράση; Συναντήθηκε με τον Σι Τζινπίνγκ ως ιδιώτης.
Το όνομά του δεν φέρνει και τους καλύτερους συνειρμούς. Όχι μόνο στην Ελλάδα λόγω των –επίκαιρων- γεγονότων της Κύπρου, αλλά και στη νοτιοανατολική Ασία και δη στο Βιετνάμ λόγω του ρόλου του στον εκεί πόλεμο. Πολλοί μάλιστα τον θεωρούν από καιρού νεκρό. Αυτός, ωστόσο, είναι 100 και ακμαίος και όχι μόνο αυτό συναντάται ιδιωτικά και με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, επικαλούμενος τον ρόλο του «παλιού φίλου της Κίνας». Ο λόγος για τον διαβόητο Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος είναι ο μόνος Αμερικανός που έχει συναντήσει το Σι τις τελευταίες εβδομάδες, σε ένδειξη του σεβασμού που χαίρει στην Κίνα ο βετεράνος διπλωμάτης. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι πραγματοποίησαν επίσης επισκέψεις στο Πεκίνο, αλλά δεν συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Κίνας.
Το 1971, ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα επίσημα δεν είχαν διπλωματικούς δεσμούς, ο Κίσινγκερ είχε πραγματοποιήσει μυστικές επισκέψεις στο Πεκίνο για να κανονίσει μια επίσκεψη του τότε προέδρου των ΗΠΑ Νίξον. Το επόμενο έτος ο κ. Νίξον προσγειώθηκε σε κινεζικό έδαφος και συνάντησε κορυφαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Μάο Τσε Τουνγκ. Άνοιξε το δρόμο για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας και το άνοιγμα της Κίνας στον κόσμο. Από τότε, ο Κίσινγκερ έχει γίνει δεκτός στην Κίνα περισσότερες από 100 φορές, ανέφερε η ανάγνωση της Πέμπτης. Έτσι, το αιφνιδιαστικό ταξίδι του Κίσινγκερ στην κινεζική πρωτεύουσα πραγματοποιείται εν μέσω ενός καταιγισμού επισκέψεων από ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνάντησή τους δε δόθηκαν, αλλά οι ειδικοί επαίνεσαν τον Κίσινγκερ ως «θρυλικό διπλωμάτη» και σημείωσε τα προηγούμενα επιτεύγματά του στη διαμεσολάβηση για την προσέγγιση των ΗΠΑ με την Κίνα. Ο κ. Κίσινγκερ, ο οποίος προσγειώθηκε τη Δευτέρα, συνάντησε επίσης τον κορυφαίο διπλωμάτη Γουάνγκ Γι και τον υπουργό Άμυνας Λι Σανγκφού -ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις- αυτή την εβδομάδα.