Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Κολύμβηση και διατροφή: Τι δεν πρέπει να τρώμε
PLUS

Κολύμβηση και διατροφή: Τι δεν πρέπει να τρώμε

Κολύμβηση και διατροφή: Βασικοί κανόνες διατροφής πριν τις βουτιές

Το φετινό καλοκαίρι έχει αναδείξει με δραματικό τρόπο, ότι ξεχνάμε βασικούς κανόνες σχετικά με την κολύμβηση. Μόνο τον Ιουλίου καταγράφηκαν 69 πνιγμοί σε όλη τη χώρα. Σημαντικό είναι λοιπόν να θυμόμαστε τους βασικούς κανόνες ασφαλούς κολύμβησης σε θάλασσες και πισίνες, που αφορούν τις κολυμβητικές δεξιότητες, την επίβλεψη των παιδιών, αλλά και θέματα που αφορούν την υγεία και την διατροφή. Αν και όλοι γνωρίζουν  ότι χρειάζονται περίπου τέσσερις ώρες για να χωνέψουμε το φαγητό μας,  για κάποιον παράξενο λόγο, το ξεχνάμε, μεγιστοποιώντας την πιθανότητα πνιγμού ή άλλων επιπλοκών μέσα στο νερό. Κι όμως, σε αυτές τις 4 ώρες πραγματοποιούνται οι διαδικασίες του οργανισμού για τη λειτουργία της πέψης: όλο το οξυγόνο και η ενέργειά μας κατευθύνεται προς το στομάχι, απομακρύνεται το γαλακτικό οξύ που σωρεύεται στους μύες κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ακόμα πιο απλά: όταν χωνεύουμε το φαγητό, κατά τη διάρκεια της πέψης δηλαδή, αυξάνεται η θερμοκρασία του οργανισμού. Με το να μπούμε στη θάλασσα –και αφού έχουμε καθίσει έστω και λίγα λεπτά στον ήλιο- υπάρχει ένας πρώτος σοβαρός κίνδυνος για θερμικό σοκ από τη διαφορά θερμοκρασίας του σώματος που έρχεται σε επαφή με το νερό (όσο ζεστό κι αν είναι).  Καλό, λοιπόν, είναι να βουτάμε στη θάλασσα τουλάχιστον με μία απόσταση 3-4 ωρών από τη στιγμή που καταναλώσαμε ένα γεύμα, ακόμα κι αν κάποιοι επιμένουν ότι μετά από μία ώρα όλα είναι εντάξει.

Τι δεν πρέπει να τρώμε πριν κολυμπήσουμε

Έρευνες και ειδικοί ωστόσο, επισημαίνουν ότι πρέπει αν αποφεύγουμε την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών αν πρόκειται να κολυμπήσουμε. Αναλυτικά οι τροφές:

Φασόλια / φακές / αρακάς: 

Τα όσπρια γενικώς, αλλά ειδικώς τα φασόλια και οι φακές (αλλά και ο αρακάς) είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάτι εξαιρετικό για την υγεία του οργανισμού, αλλά όχι όταν πρόκειται να κολυμπήσουμε. Η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, κράμπες, αλλά και έντονη δυσφορία μέσα στο νερό.

Καυτερά φαγητά: 

Τα καυτερά φαγητά μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ αν κολυμπάτε σε ύπτια θέση, είναι μεγάλη η πιθανότητα γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης. Αν βρίσκεστε μέσα στο νερό ενώ σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι και με ήρεμες, μαλακές κινήσεις να προσπαθήσετε να βγείτε από το νερό.

Σέλινο:

Το σέλινο μπορεί να προκαλέσει μία αντίδραση που κάνει το ανθρώπινο δέρμα εξαιρετικά ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτιβοβολία. Η έκθεση στον ήλιο μετά την κατανάλωση σέλινου μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες και εγκαύματα στο δέρμα σας.

 

Τηγανιτά, Παγωτά, Αναψυκτικά:

Γενικώς, δεν συνίσταται η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά πριν κολυμπήσετε, καθώς πρόκειται για γεύματα που μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία και πολύ συχνά δυσφορία. Προτιμήστε ένα πιο ελαφρύ σορμπέ ή γεύματα με χαμηλό θερμιδικό φορτίο. Επίσης, πείτε όχι στα αναψυκτικά, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και κράμπες.

Ο καφές: 

Οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει την ξεκούρασή μας κάτω από την ομπρέλα με έναν ωραίο παγωμένο καφέ. Δυστυχώς, ο καφές αποτελεί μία επιλογή υψηλού ρίσκου, καθώς η καφεΐνη μπορεί μεν να μας γεμίζει με ενέγεια, όμως, είτε βρίσκεται στον καφέ είτε σε ενεργειακά ποτά μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και κάποτε διάρροια ή ναυτία.

Το αλκοόλ:

Αν και τα beach bars είναι συνυφασμένα με τη διασκέδαση στην παραλία και ένα ποτό, μία μπύρα ή ένα καλοκαιρινό κοκτέιλ μπορεί να είναι αυτό που ζητάμε σε μία ζεστή μέρα στη θάλασσα, το αλκοόλ ακόμα και σε μικρή ποσότητα ή λίγους βαθμούς, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και επίσης μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ορθή μας κρίση.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις