Ένα λευκό βαν το οποίο είναι μία κινητή ντουζιέρα περνάει από διάφορους δρόμους στο Παλαιό Φάληρο προκειμένου να δροσιστούν άστεγοι και ευάλωτοι πολίτες. Ο εκπαιδευμένος οδηγός, κάθε Δευτέρα έρχεται στο Παλαιό Φάληρο, περνάει από τα στέκια των αστέγων και τους προσφέρει λίγη αξιοπρέπεια, άνευ όρων. «Έχουμε πλήρη εικόνα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιάννης Φωστηρόπουλος, δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, προσθέτοντας ότι από το 2019 οι άστεγοι άνθρωποι στα όρια του δήμου έχουν μειωθεί από 31 που ήταν σε 12. Το βαν βγαίνει στους δρόμους εδώ και μερικούς μήνες και συναντάει κάθε έναν από αυτούς ξεχωριστά με στόχο να τους προσφέρει καθαριότητα, ρούχα, μερικά βιβλία, εάν θέλουν, και να τους φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην κοινωνική ένταξη, όπως έγινε με τους υπόλοιπους.
«Μέσα από την Κοινωνική Υπηρεσία και παρά τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, έχουμε καταφέρει να επανασυνδέσουμε πάρα πολλά από τα άτομα που ήταν σε κατάσταση αστεγίας με το οικογενειακό τους περιβάλλον. Επιπλέον, έχουμε ενταχθεί ως δήμος στο πρόγραμμα “Στέγαση και Εργασία” όπου έχουμε απορροφήσει κάποιους για να εργάζονται και έτσι έφυγαν από το δρόμο και, τέλος, κάποιοι εντάχθηκαν σε οργανωμένες δομές. Αυτοί που έχουν μείνει, δυστυχώς, είναι οι πιο δύσκολες περιπτώσεις αλλά φροντίζει η Υπηρεσία Πρόνοιας να κάνει όσο το δυνατόν μια πιο καλή προσέγγιση μαζί τους για την υγεία τους και για το φαγητό τους» εξηγεί ο κ. Φωστηρόπουλος.
Συνεργασίας με την ΜΚΟ «immortaliting»
Το βαν-ντουζιέρα που βγαίνει στους δρόμους είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας με την ΜΚΟ «immortaliting», η οποία είχε την πρωτοβουλία, και επισκέπτεται και άλλες περιοχές της Αττικής. Ταίριαξε, ωστόσο, με την «προσωποποιημένη προσέγγιση» που εφαρμόζει ο δήμος Φαλήρου στο θέμα των αστέγων. «Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες γι αυτούς τους συμπολίτες μας. Γι’ αυτό συνεργαστήκαμε με την “immortaliting” από την πρώτη στιγμή. Δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που δεν επιλέγουν να μπουν σε μια δομή, να αλλάξουν τα ρούχα τους, να πλυθούν, να κάνουν τις βασικές ανάγκες υγιεινής στο πλαίσιο που θέλουν».
Πλέγμα δράσεων για τους ευάλωτους πληθυσμούς
Το λευκό βαν είναι σε αναμονή για το επόμενο δρομολόγιο, μετά την απολύμανση του χώρου, και κάποια μέτρα πιο μακριά βρίσκεται η είσοδος από την λεωφόρο Ποσειδώνος προς μια από τις παραλίες του Παλαιού Φαλήρου, στην οποία ο δήμος προσφέρει δωρεάν ομπρέλες για το κοινό. Δεδομένου ότι η θερμοκρασία έχει ήδη αρχίσει να ανεβαίνει, οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες δίνουν το παρών, χωρίς αποκλεισμούς.
«Με τον ξύλινο διάδρομο δίνουμε τη δυνατότητα στους μεγάλους ανθρώπους σε ηλικία να μπορούν να πλησιάσουν πάρα πολύ κοντά στη θάλασσα» λέει ο δήμαρχος, παρουσιάζοντας κάποιες από τις σταθερές υποδομές της παραλίας. Επιπλέον, υπάρχει εγκατεστημένος μηχανισμός «για να μπορούν να κολυμπήσουν τα άτομα με αναπηρία, αλλά και όσοι πρόσκαιρα έχουν κάποιο τραυματισμό. Το έχουμε τα τελευταία τρία χρόνια και πάει καταπληκτικά» αναφέρει ο κ. Φωστηρόπουλος.
Ο λουόμενος ή η λουόμενη που για κάποιο λόγο δυσκολεύεται στη μετακίνηση χρειάζεται ένα μπουτόν, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει και στα 200 σημεία που έχουν τοποθετηθεί ίδιοι μηχανισμοί προσέγγισης της θάλασσας σε όλη την Ελλάδα και το παραλαμβάνει εντελώς δωρεάν, αρκεί να έρθει σε επαφή με την υπηρεσία του δήμου για να ενημερωθεί, ώστε με τη βοήθεια του μηχανισμού να μπει στη θάλασσα χωρίς κόπο. Στην παραλία υπάρχει επίσης ναυαγοσωστικός σταθμός ενώ εντός της θάλασσας έχουν τοποθετηθεί μπαλόνια στα 6 μέτρα από την ακτή, ώστε εάν κάποιος αισθανθεί αδιαθεσία να κρατηθεί από αυτά.
«Είναι η εικόνα της πόλης μας, η ασφάλεια των πολιτών»
«Είναι η εικόνα της πόλης μας, η ασφάλεια των πολιτών» σχολιάζει ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου. «Η παραλία καθαρίζεται από τις πέτρες και τα σκουπίδια μία φορά την εβδομάδα με ειδικό μηχάνημα ενώ προχωράμε και στον καθαρισμό του βυθού. Όσοι κολυμπούν εδώ, κολυμπούν με ασφάλεια. Σε ανοιχτές και ελεύθερες παραλίες» λέει ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου. Μπορεί οι παροχές στις παραλίες να αφορούν εξίσου επισκέπτες και Φαληριώτες, όμως οι δημότες απολαμβάνουν επιπλέον κοινωνικών δράσεων. Για παράδειγμα, ο δήμος έχει καθιερώσει το πρόγραμμα για «τα βιβλία που πάνε σπίτι».
«Ξεκινήσαμε την περίοδο της πανδημίας, όταν μας τηλεφωνούσαν κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι, και διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος πέρα από τις ανάγκες για τρόφιμα και για είδη πρώτης ανάγκης, έχει ανάγκη για τροφή στη σκέψη» αναφέρει ο κ. Φωστηρόπουλος. Αρχικά, ως απάντηση στις κλειστές βιβλιοθήκες και πλέον σε σταθερή βάση, οι ωφελούμενοι που είναι κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, μπορούν είτε μέσω διαδικτύου, είτε μέσω τηλεφώνου να παραγγείλουν βιβλία από τη δανειστική βιβλιοθήκη για διανομή κατ’ οίκον.
Μια από τις πέντε πόλεις πανευρωπαϊκά που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Fast Forward»
Με στόχο την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της ίδιας ηλικιακής ομάδας, δηλαδή των ανθρώπων άνω των 65 ετών, ο δήμος Φαλήρου είναι η μια από τις πέντε πόλεις πανευρωπαϊκά που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Fast Forward», «μια ειδική πλατφόρμα συλλογής δεδομένων από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό». Όπως εξηγεί ο κ. Φωστηρόπουλος «όσοι έχουν συγκεκριμένες παθήσεις ή είναι στην αρχή αυτών των παθήσεων, όπως είναι η αστάθεια, ψυχικά νοσήματα, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, οι χρόνιες παθήσεις, προβλήματα με την ακοή, περνάνε από ιατρικές εξετάσεις και, εάν πληρούν τα κριτήρια, παρακολουθούνται δωρεάν επί ένα χρόνο. Κατόπιν, μέσα από την πλατφόρμα, τους δίνονται εξειδικευμένες και προσωποποιημένες συμβουλές» με στόχο την ασφαλή και καλή ποιότητα ζωής.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε, και όσο το δυνατόν περισσότερα μπορούμε για να πλησιάσουμε τους ανθρώπους και να γνωρίσουμε ειδικά εκείνους που είναι κλεισμένοι στα σπίτια και δεν ζητούν βοήθεια» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, προσθέτοντας ότι στον δήμο υπάρχουν, επίσης, δομές όπως το κοινωνικό παντοπωλείο. «Τέλος, υπάρχει το Κέντρο Κοινότητας, μια δομή πολύ σπουδαία που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για όλες τις κοινωνικές παροχές που δίνει το κράτος και ο Δήμος. Παραμένουμε δίπλα τους και στις δύσκολες συνθήκες» καταλήγει ο κ. Φωστηρόπουλος.