Σε διάταξη μάχης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε διάταξη μάχης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

«Οι πολίτες δεν πρόκειται να δώσουν στην κυβέρνηση ούτε πίστωση χρόνου, ούτε και άλλοθι για οποιαδήποτε καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στο λεγόμενο «βαθύ κράτος»

22.07.2023 | 19:43
Του Γιάννη Ντσούνου

Σε διάταξη μάχης φαίνεται ότι έχει θέσει την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι το κλείσιμο της Βουλής στις αρχές Αυγούστου. Οι στόχοι είναι σαφείς για τα υπουργεία από τα οποία εκπορεύονται οι βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και η ταχύτητα με την οποία πρέπει να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις αυτές θα επηρεάσει και τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες. Η οικονομία είναι σε «πρώτο πλάνο» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γεγονός που φάνηκε όχι μόνο από την ψήφιση του ΦΕΚ όπου το υπουργείο οικονομικών είναι πρώτο «τη τάξει» υπουργείο, αλλά και από την κατάθεση προς ψήφιση του δεύτερου νομοσχεδίου της νέας κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός θέλησε με αυτόν τον τρόπο να επιτύχει έναν διπλό στόχο: από τη μία πλευρά να βάλει σε τροχιά υλοποίησης όλες τις παροχές που είχε υποσχεθεί προεκλογικά και από την άλλη να προλάβει έναν δύσκολο οικονομικά χειμώνα λόγω των περιορισμών που θα επιβληθούν από την ΕΕ λόγω του τέλους της πανδημίας του κορονοϊού. Τα μηνύματα από την ΕΕ αναφέρουν ότι οδεύουμε σε μια περίοδο συγκράτησης και περιορισμών των δαπανών, αφού ήδη οι Ευρωπαίοι συζητούν τις διαδικασίες επαναφοράς των δημοσιονομικών κανόνων. Επομένως η κυβέρνηση οφείλει από την μια πλευρά να δώσει τις ενισχύσεις σε δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους και νέους και από την άλλη πλευρά να δημιουργήσει εκείνο τον δημοσιονομικό χώρο που θα της επιτρέψει να συνεχίσει την κοινωνική πολιτική (όπως π.χ. η επέκταση του market pass) και τους επόμενους μήνες.

Ο στόχος του πρωθυπουργού

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά στην οικονομία είναι, μετά το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι «παροχές» στη ΔΕΘ και για να φτάσει σε αυτόν τον στόχο θα πρέπει να είναι ικανοποιητικά τα έσοδα του κράτους, ώστε να δημιουργηθεί πλεόνασμα. Την ίδια ώρα η επενδυτική βαθμίδα, που έχει ιδιαίτερη σημασία για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, δείχνει να είναι προ των πυλών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα γίνει πραγματικότητα στο τέλος του έτους. Στο υγιές περιβάλλον στο εσωτερικό της χώρας που επιθυμεί να δημιουργήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωταρχικό ρόλο παίζουν επίσης οι τομείς της υγείας, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής.

Η εξωτερική πολιτική

Ξεκινώντας από το δεύτερο, στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά στο υπουργείο Εξωτερικών επικρατεί ικανοποίηση από την τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, που όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές θα οδηγήσει αφενός σε «κατάσταση ηρεμίας» στο Αιγαίο, αφετέρου στη συνέχιση των διμερών διερευνητικών επαφών, που είχαν διακοπεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο τομέας της Υγείας

Ακολουθεί ο τομέας της Υγείας, που είναι ίσως το σημαντικότερο (μαζί με την οικονομία) στοίχημα της νέας διακυβέρνησης. Η αρχή στην μεταρρύθμιση του ΕΣΥ έγινε με την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, αφού οι πρώτες προσλήψεις διασωστών έχουν ήδη ανακοινωθεί. Ωστόσο, οι βασικοί άξονες αναμόρφωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι ο τομέας της Υγείας είναι πολύ ευαίσθητος και γι’ αυτόν τον λόγο οποιαδήποτε δράση ή αλλαγή ανακοινωθεί θα είναι μελετημένη στο 100%, αλλά και πλήρως κοστολογημένη.

Ταχύτητα και ακρίβεια

Πολιτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η πίεση που θα ασκηθεί στην κυβέρνηση στο κοινοβούλιο δεν θα είναι ικανή να αποτρέψει την ψήφιση ενός νομοσχεδίου, αλλά γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι η πίεση που θα ασκηθεί στην κυβέρνηση από τους πολίτες και την κοινωνία θα είναι πολλαπλάσια. Και αυτό είναι κάτι που ουδείς στην κυβέρνηση επιθυμεί να αντιμετωπίσει. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους υπουργούς να είναι σε θέση μάχης και να κινούνται με ταχύτητα και ακρίβεια. Άλλωστε, όπως διαμηνύουν και συνομιλητές του πρωθυπουργού, οι πολίτες δεν πρόκειται να δώσουν στην κυβέρνηση ούτε πίστωση χρόνου, ούτε και άλλοθι για οποιαδήποτε καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στο λεγόμενο «βαθύ κράτος» και αυτό ακριβώς είναι που κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξορκίζει συνεχώς τον εφησυχασμό.

Exit mobile version