Υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΝΙΚΗ και ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: Το βράδυ αναμένεται η σχετική ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή- Υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΝΙΚΗ και ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού». Για την ψήφιση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την συνταγματική διάταξη (Σ.51παρ.4), απαιτούνται τουλάχιστον 200 θετικές ψήφοι. Υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΝΙΚΗ και ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Το νομοσχέδιο αποτελεί τροποποίηση των άρθρων 2 και 4 του Ν.4648/2019 και ουσιαστικά αίρει τις περιοριστικές προϋποθέσεις που είχαν τεθεί σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού από τόπο κατοικίας τους.
Το βράδυ αναμένεται η σχετική ονομαστική ψηφοφορία και ήδη οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιατών, Νίκης και Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσαν κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι θα υπερψηφίσουν. Τα πέντε κόμματα αθροίζουν 220 βουλευτές που αρκούν για να ξεπεραστεί ο Συνταγματικός πήχης των 200 που απαιτείται για την θέσπιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
Η στάση των υπόλοιπων κομμάτων
Από την άλλη πλευρά το ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι καταψηφίζει ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την στάση που θα κρατήσουν στην Ολομέλεια αν και από τις τοποθετήσεις των εισηγητών τους διαφάνηκε ότι διαφωνούν με την ισότιμη συμμετοχή των Απόδημων Ελλήνων στην εκλογική διαδικασία.
Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως απευθυνόμενη στα κόμματα που γυρίζουν την πλάτη τους στο νομοσχέδιο είπε «Να μην χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία, να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, διότι όλα έχουν τη σημασία τους στην άρση των περιορισμών και, για πρώτη φορά, μετά από 48 χρόνια, ένας Έλληνας πολίτης, εγγεγραμμένος στους Καταλόγους, να μπορεί να ψηφίσει χωρίς κανέναν περιορισμό».
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Ειδικότερα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι: Οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4 του Ν. 4648/2019.
Αντιστοίχως και η τροποποίηση σε ότι αφορά τη διεύθυνση κατοικίας, η αναστολή ή η ακύρωση της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης γίνονται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών. Εφεξής, κατά την αίτησή του, ο εκλογέας συμπληρώνει τα στοιχεία του και προσδιορίζει την εκτός Επικρατείας περιφέρεια δικαιοδοσίας διπλωματικής ή προξενικής αρχής, στην οποία επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
Η αίτηση εγγραφής οριστικοποιείται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών. Η αίτηση μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής θα γίνεται αμέσως οριστική. Καταργούνται οι προϋποθέσεις εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού και της εφαρμογής των περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και η εξουσιοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών ή την άντληση των απαιτούμενων πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου που προβλεπόντουσαν στο Ν. 4648/2019.
Ομογενείς: το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα
Η εκπρόσωπος της ελληνικής κοινότητας Παρισίων και περιχώρων Σέτα Θεοδωρίδου ανέφερε πως είναι «άδικοι» οι περιορισμοί και πρόσθεσε πως «Είμαστε η ψυχή και φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Προβάλουμε και στηρίζουμε τα εθνικά θέματα. Το μέλλον της Ελλάδας είναι και δικό μας μέλλον. Έχουμε περιουσίες και συγγενείς. Άρα ουσιαστικός δεσμούς» ενώ ζήτησε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο από το σύνολο των βουλευτών. Ο εκπρόσωπος των Ελλήνων της Γερμανίας Κωνσταντίνος Καχριμανίδης είπε μεταξύ άλλων πως «Η ψήφιση του νόμου θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στους απανταχού Έλληνες. Ζητάμε την κατάργηση των περιορισμών και πλήρες εκλογικό δικαίωμα. Ζητάμε να στηρίξετε το αίτημα μας αυτό όλοι».
Ο Μωυσής Νικολαΐδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, σημείωσε πως «Είμαστε υπέρ να ψηφίζουν όλοι απόδημοι Έλληνες από τον τόπο κατοικίας τους. Θα πρέπει στη συνέχεια να δούμε και το θέμα της επιστολική ψήφου αλλά και δημιουργίας εκλογικών περιφερειών εξωτερικού». Ο κ. Λεωνίδας Ραπτάκης (ΠαΔΕΕ) ανέφερε ότι «Εμείς είμαστε οι πρέσβεις αλλά και η γέφυρα με την Ελλάδα» ενώ ο κ. Σπύρος Μεζίτης πρόεδρος των ελληνικών ιατρικών συλλόγων ΗΠΑ και Καναδά ζήτησε ανεμπόδιστη ψήφο για τους απόδημους Έλληνες και θέσπιση επιστολικής ψήφου.