Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / Η ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ / Παιδί από μεταμοσχευμένη μήτρα: Τεράστια επιστημονική επιτυχία
Η ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Παιδί από μεταμοσχευμένη μήτρα: Τεράστια επιστημονική επιτυχία

Παιδί από μεταμοσχευμένη μήτρα: Είναι η πρώτη περίπτωση τέτοιας γέννας παιδιού εκτός κλινικών μελετών.

HMallory και ο Nick πίστευαν ότι δε θα μπορούσαν να γίνουν γονείς με φυσικό τρόπο, μιας και εκείνη είχε διαγνωστεί στα 17 της χρόνια από ένα σπάνιο σύνδρομο που δεν της επέτρεπε να κυοφορήσει επιτυχώς. Χάρη στο πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου της Alabama, η Mallory πραγματοποίησε μεταμόσχευση μήτρας και κατάφερε να γίνει μητέρα, χωρίς καν να χρειαστεί να συμμετάσχει σε πρόγραμμα κλινικών δοκιμών. Πριν από χρόνια, λοιπόν, η Mallory διαγνώστηκε με το σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser, μία σπάνια κατάσταση στο πλαίσιο της οποίας η μήτρα και ο κόλπος δεν έχουν αναπτυχθεί όσο πρέπει, ώστε να μπορούν να κρατήσουν ένα έμβρυο μέχρι το τέλος της κύησης.

Η Mallory και ο Nick ήθελαν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους και έτσι η ίδια σκεφτόταν πολύ τις κλινικές μελέτες που είχαν γίνει στο παρελθόν και τις επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις μήτρας σε γυναίκες με παραπλήσιας φύσης προβλήματα. Έτσι, μετακόμισαν στο Birmingham της Alabama και ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους στο Τμήμα Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου. Το ζευγάρι είχε ήδη ένα κοριτσάκι, το οποίο είχε φέρει στον κόσμο ως παρένθετη μητέρα η αδελφή της Mallory.

Η διαδικασία κράτησε πολλούς μήνες, καθώς η Mallory υποβλήθηκε σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με σκοπό να αποκτηθούν ωάρια που αργότερα γονιμοποιήθηκαν από το σπέρμα του συζύγου της. Ενάμισι χρόνο κράτησε η παρακολούθηση της Mallory μετά την επέμβαση. Η ίδια δήλωσε στο website του Πανεπιστημίου πως ήξερε ότι η μεταμόσχευση ήταν αυτό που έπρεπε να κάνει. «Πάντα θα υπερασπίζομαι και θα στηρίζω το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και τη μεταμόσχευση μήτρας, καθώς μού έδωσε τη δυνατότητα να μείνω έγκυος και να γίνουμε μία τετραμελής οικογένεια».

Το μόσχευμα προήλθε από γυναίκα που πριν φύγει από τη ζωή είχε χαρίσει τα όργανά της

Το μόσχευμα προήλθε από γυναίκα που πριν φύγει από τη ζωή είχε χαρίσει τα όργανά της με σκοπό τη μεταμόσχευση, μέσω της ΜΚΟ Legacy of Hope. «Παρότι έζησα κάποιες δύσκολες καταστάσεις, πραγματικά βίωσα ευχάριστα την εγκυμοσύνη μου, καθώς ήξερα πως θα ήταν η μοναδική φορά που θα μπορούσα να το κάνω, και πόσο τυχερή ήμουν γι’ αυτό. Μοιράστηκα το ταξίδι με την κόρη μας, κι αυτό επίσης ήταν πολύ σημαντικό. Είμαι ευγνώμων που κατάφερα να αποκτήσω αυτή την εμπειρία», συμπλήρωσε η Mallory στις δηλώσεις της που δημοσιεύτηκαν online.

Οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα του πρωτοποριακού προγράμματος, που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε μη πειραματικά σε άνθρωπο, είναι ενθουσιασμένοι με το αποτέλεσμα. «Στόχος και όνειρό μας για αυτό το πρόγραμμα είναι να γίνει ρουτίνα για τις γυναίκες που θέλουν να βιώσουν την εγκυμοσύνη και τη γέννα, αλλά δε μπορούν για διάφορους ιατρικούς λόγους», ανέφεραν σε σχέση με τη γέννα της Mallory.

Πλέον, η Mallory και ο Nick βρίσκονται σπίτι τους με το νεογέννητο αγοράκι τους και την κόρη τους, έχοντας κάνει πραγματικότητα το όνειρό τους χάρη στην πρόοδο της επιστήμης. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν μόνο 4 τέτοια προγράμματα μεταμόσχευσης μήτρας σε όλη την έκταση των Ηνωμένων Πολιτειών κι ελπίζουμε πως σύντομα θα υπάρξουν και νέες γεννήσεις μετά από μεταμοσχεύσεις μήτρας. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένας στους έξι ενήλικες σήμερα αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις