Ιός Δυτικού Νείλου θάνατος: Στο ΑΧΕΠΑ καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος για φέτος από τον Ιό του Δυτικού Νείλου
Μια 92χρονη από την Καρδίτσα είναι το πρώτο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας. Η γυναίκα εισήχθη στο νοσοκομείο Καρδίτσας στις 18 Ιουλίου με μηνικοεγγεφαλίτιδα και απεβίωσε στις 24 Ιουλίου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η ηλικιωμένη διαγνώστηκε μετά θάνατον θετική στον ιό, και έπειτα από έλεγχο στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, στο νοσοκομείο Καρδίτσας νοσηλεύεται ένας ακόμη νεαρός που νοσεί από τον ιό. Ο άνδρας είναι σε καλή κατάσταση, χωρίς προβλήματα. Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά στην αιμοδοσία δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού στο νοσοκομείο γίνεται ειδικός έλεγχος για τον ιό, οπότε υπάρχει ασφάλεια στις μεταγγίσεις και στις χορηγήσεις αίματος.
Τρία κρούσματα στην Ελλάδα
Συνολικά τρία εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν διαγνωστεί στην Ελλάδα, από την αρχή της περιόδου 2023, μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Τα δύο κρούσματα (ηλικίας άνω των 67 ετών) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα κρούσμα είχε ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Τα τρία κρούσματα έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών, Καρδίτσας και Καβάλας. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως σήμερα, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν δύο νέα κρούσματα.
Ιός Δυτικού Νείλου – Πώς μεταδίδεται
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.