Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Φωτιές στην Ελλάδα 2023: 590 πυρκαγιές κατασβέστηκαν πριν γίνουν μεγάλες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτιές στην Ελλάδα 2023: 590 πυρκαγιές κατασβέστηκαν πριν γίνουν μεγάλες

Φωτιές στην Ελλάδα 2023: 590 φωτιές κατασβέστηκαν πριν γίνουν μεγάλες

Τα αίτια των εκατοντάδων πυρκαγιών ανά τη χώρα και οι τεράστιες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τέθηκαν επί τάπητος από τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη. Ο κ. Βορίδης μίλησε στο «ForMediatv» όπου τόνισε πως «φαίνεται ότι αρκετές από αυτές τις πυρκαγιές έχουν ανθρωπογενή χαρακτηριστικά. Κάποιες συλλήψεις έχουν γίνει και κάποια άλλα ζητήματα ερευνώνται για να δούμε εάν υπάρχει κάτι πίσω από αυτό». Με την ταυτόχρονη διευκρίνιση ότι δεν είναι εφικτή, η πλήρης αστυνόμευση στο σύνολο της επικράτειας, σε ατελείωτα τετραγωνικά μέτρα δάσους. Συγχρόνως, ο υπουργός Επικρατείας συμπέρανε πως «είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς και προφανώς ερευνάται. Δεν μπορώ να ξέρω πώς ξεκίνησε κάθε εστία…». «Κάθε φορά που υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι, βλέπουμε ότι έχουμε πυρκαγιές. Εκεί, κανείς βγάζει τα συμπεράσματά του. Δεν μπορώ να πω ότι και οι 500 πυρκαγιές είναι προϊόν εμπρησμού εκ προθέσεως. Δεν ξέρω πόσες είναι εξ αμελείας, πολλές από αυτές θα έχουν ανθρωπογενή αίτια», ανέφερε ο κ. Βορίδης.

Βορίδης: 590 φωτιές κατασβέστηκαν πριν γίνουν μεγάλες

Ο Μ. Βορίδης επεσήμανε επισης ότι «590 φωτιές κατασβέστηκαν πριν γίνουν μεγάλες -και αυτό αναδεικνύει την τεράστια προσπάθεια της Πυροσβεστικής». Κληθείς να διευκρινίσει τη φράση του, «το αν είναι Τούρκοι πράκτορες που βάζουν φωτιές ή είναι κτηνοτρόφοι ή κάποιος που είναι μανιακός και παράφρων εμπρηστής, αυτό δεν μπορώ να το αξιολογήσω», εξήγησε πως αυτό που είπε για τους Τούρκους πράκτορες το είπε παραθετικά «σε μία φράση που έχει εναλλακτικές δυνατότητες εμπρηστικών συμπεριφορών. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη σύλληψη», ανέφερε.

Βορίδης: Ο Η. Κασιδιάρης δεν πρόκειται να ασκήσει τα καθήκοντά του ακόμα και αν εκλεγεί

Το επόμενο ζήτημα στο οποίο κλήθηκε να πάρει θέση, ήταν αυτό του Ηλία Κασιδιάρη και της πρόθεσής του να κατέλθει στις δημοτικές εκλογές. Επ’ αυτού, ο υπουργός Επικρατείας επικαλέστηκε το ισχύον νομικό πλαίσιο: «Ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης δεν πρόκειται ποτέ να ασκήσει τα καθήκοντά του γιατί ακόμη και εάν εξελέγετο δημοτικός σύμβουλος, τα καθήκοντα αυτά δεν θα τα ασκούσε, γιατί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα τον οδηγούσε σε αργία -και αυτή είναι μία οριζόντια διάταξη για όποιον έχει καταδικασθεί σε α’ βαθμό για κακούργημα». Είναι μια διάταξη, εξήγησε, που «έχει λογική. Δεν μπορεί κάποιος να έχει αιρετό αξίωμα, εάν έχει καταδικασθεί». Διευκρίνισε, πάντως, ότι «δεν υπάρχει αντίστοιχη διάταξη για τους βουλευτές».

Κατά συνέπεια, τόνισε, «δεν υπάρχει χρεία νέας διατάξεως. Ο Κασιδιάρης, είτε εκλεγεί είτε όχι, δεν πρόκειται να ασκήσει το αξίωμά του». Και, ευρύτερα, η πρόθεση της Κυβερνήσεως πάντοτε ήταν να απαγορεύσει ένα καταδικασμένο, όχι αυτόν που εκφράζει απεχθείς ιδέες, προσέθεσε. Στο ερώτημα δε, εάν εκτιμά πως ο Ηλ. Κασιδιάρης θα κάνει, όπως και πριν, προεκλογική εκστρατεία μέσα από το κελί του, ο Μ. Βορίδης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «αυτά τα ζητήματα θα αντιμετωπισθούν με μεγαλύτερη ευαισθησία από ό,τι στο παρελθόν».

Η συνέντευξη έκλεισε με το θέμα που ανέκυψε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών». Ο πρόεδρος των οποίων, σύμφωνα με τον υπουργό, «προσπαθεί να παίξει το ρόλο του» και, ταυτοχρόνως, «υπάρχουν άλλοι που θέλουν να έχουν αναφορά στον Κασιδιάρη ως φυσική ηγεσία των ‘Σπαρτιατών’». Ο πρόεδρός των οποίων, συν τοις άλλοις, κατανοεί ότι στην περίπτωση κατά την οποία τεκμηριώνεται οποιαδήποτε σύνδεση με ηγεσία άλλη πλην του ιδίου, τότε «δημιουργείται σειρά νομικών ερεισμάτων, που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κυρώσεις». Υπάρχει, έτσι, νομοθεσία που αφορά στη συμμετοχή στις εκλογές, επίσης νομοθεσία που αφορά στη χρηματοδότηση, ενδεχομένως και με τη συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», συμπλήρωσε.

Εν κατακλείδι, «φαίνεται να είναι μια εσωτερική κρίση σε μία μικρή Κοινοβουλευτική Ομάδα, που θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον. Το παρακολουθούμε γιατί έχει μια καλή σημασία για τον τρόπο λειτουργίας της εν λόγω Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις