Μπροστά σε ένα…. αιφνίδιο ανταρτιλίκι βρίσκεται ο επικεφαλής των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας. Η ενόχληση του προέδρου από τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες επιτιμητικές αναφορές και των βουλευτών του, στο πρόσωπο του Ηλία Κασιδιάρη, προκάλεσε αντιδράσεις στο κόμμα που εκφράστηκαν με πρωτοφανή τρόπο δημόσια, διαμορφώνοντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την παρουσία του Στίγκα στο κόμμα. Όλα άρχισαν το πρωί της Πέμπτης, όταν και ο βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος, που δήλωσε πως «το ευχάριστο των ημερών κατά τη προσωπική μου άποψη είναι η υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη για το δήμο της Αθήνας. Πιστεύω εκφράζει τη μοναδική ελπίδα για να ξαναγίνει η Αθήνα Ελληνική. Σχεδιάζετε άκουσα νέες τροπολογίες κατά του κ. Κασιδιάρη. Αφήστε τους πολίτες να ψηφίσουν τον υποψήφιο που τους αρέσει».
Ο κ. Στίγκας βρισκόταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ενοχλήθηκε από την αναφορά του βουλευτή και ζήτησε άμεσα να παρέμβει. « Δεν είχα γνώση επί του θέματος και οφείλω εφόσον ενεργεί κάποιος αυτοβούλως να πάρω κάποια μέτρα», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί πως επίκεινται εξελίξεις ακόμα και διαγραφή του βουλευτή.
Το παρασκήνιο
Οι ώρες περνούσαν και δεν ήταν ξεκάθαρο το πως θα επιλέξει ο πρόεδρος της ΚΟ να αντιμετωπίσει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί. Η αρχική ενημέρωση ήταν πως εντός της ημέρας θα λάμβανε τις αποφάσεις του και θα προχωρούσε στις αντίστοιχες ενέργειες. Ωστόσο, το απόγευμα, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως θα ανακοινώσει δημόσια τις αποφάσεις του, την Παρασκευή το πρωί. Ωστόσο, μόλις ο κ. Στίγκας αποχώρησε από τα γραφεία του κόμματος στη Βουλή, μέλη της ΚΟ των Σπαρτιατών ενημέρωσαν πως ο γραμματέας, κ. Γιάννης Δημητροκάλης επιθυμεί να κάνει δημόσια δήλωση.
«Οι βουλευτές της ΚΟ Σπαρτιάτες, καταδικάζουμε τις αντιδεοντολογικές και απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου του κόμματος στην Ολομέλεια της Βουλής εις βάρος του συναδέλφου μας, Κωνσταντίνου Φλώρου», δήλωσε στις κάμερες και μοίρασε κείμενο στους δημοσιογράφους με το «άδειασμα» Στίγκα υπογεγραμμένο από τους 9 εκ των 12 βουλευτών. Ο ίδιος ο κ. Στίγκας μόλις ενημερώθηκε για τις εξελίξεις δεν θέλησε να σχολιάσει το οτιδήποτε, ωστόσο αρκέστηκε να διαμηνύσει πως θα κάνει τις δικές του ανακοινώσεις την Παρασκευή.
Μπορούν να τον απομακρύνουν;
Είναι πάντως ξεκαθαρο πως οι βουλευτές δεν έχουν τρόπο να καθαιρέσουν από τη θέση του τον Βασίλη Στίγκα, παρά μόνο να αποχωρήσουν, διαλύοντας αυτόματα την κοινοβουλευτική ομάδα. Η Βουλή, χωρίς την συναίνεση του προέδρου δεν μπορεί να αναγνωρίσει κανένα άλλο πρόσωπο ως επικεφαλής. Όπως αναφέρει το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής: « Ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας ορίζεται σε 10 (10). Ο κατά τη προηγούμενη παράγραφο ελάχιστος αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας περιορίζεται σε πέντε (5) αν το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν και στο οποίο εξακολουθούν να ανήκουν έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η Βουλή, με συνδυασμούς στα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των εκλογικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε ποσοστό τουλάχιστον 3% του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων ολόκληρης της επικράτειας».
Ο ίδιος πάντως ο κ. Στίγκας φαίνεται πως δεν διαθέτει και πολλές επιλογές: είτε θα αποδεχθεί την επίδειξη δύναμης που έκανε ο Κασιδιάρης και θα παραμείνει επικεφαλής ή δεν θα ανεχθεί την ανταρσία και θα μείνει μόνος του διαγράφοντας τους βουλευτές ή και αποχωρώντας ο ίδιος.