Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τα 15 σημεία της πολιτικής της ΝΔ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα 15 σημεία της πολιτικής της ΝΔ

«Μίλησα πολλές φορές για τον πατριωτισμό της ευθύνης. Είναι προς όφελος της Ελλάδας να λύσει τα θέματα με την Τουρκία»

Του Γιώργου Αυτιά 
Για την συνάντηση με τον Ερντογάν:

«Υπήρξε όντως καλό κλίμα. Η Ελλάδα μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει από μία τέτοια μεταστροφή της Τουρκίας. Δεν χρειάζεται να ζούμε μονίμως σε κλίμα έντασης, όποτε χρειάστηκε υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντά μας».

Πώς θα διατηρηθεί το θετικό κλίμα:

«Ο μεγάλος στόχος είναι να λύσουμε τον πυρήνα των διαφορών μας η οποία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Έχουμε κι άλλα προβλήματα όπως το μεταναστευτικό, αλλά θα πρέπει να τα διερευνήσουμε στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας. Εφόσον το συμφωνήσουμε, να πάμε στη Χάγη, δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Αλλά ακόμη κι αν δεν το πετύχουμε, η διατήρηση του θετικού κλίματος είναι σημαντική».

Συζητήθηκε η Χάγη με τον Ερντογάν;

«Επιτρέψτε μου να μην πω λεπτομέρειες. Η συζήτηση είναι πρόωρη. Θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και σχέσεις εμπιστοσύνης. Δεν είμαστε αφελείς, αλλά οφείλουμε και οι δύο μέσα στην αρχή μίας νέας κυβερνητικής θητείας να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο».

Εμπιστεύεστε τον κ. Ερντογάν;

«Σίγουρα έρχεται από μία μεγάλη εκλογική νίκη. Αυτό τον απελευθερώνει ενδεχομένως να χρησιμοποιεί εθνικά θέματα για εσωτερική κατανάλωση. Εισέπραξα διαφορετική ατμόσφαιρα, μέχρι εκεί μπορώ να πω. Να χτίσουμε μία αμφίδρομη σχέση και να αντιδρά ο ένας στις θετικές κινήσεις του άλλου».

Τι είναι προς όφελος για την Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία;

«Μίλησα πολλές φορές για τον πατριωτισμό της ευθύνης. Είναι προς όφελος της Ελλάδας να λύσει τα θέματα με την Τουρκία. Πρέπει να πω πως οποιαδήποτε συμφωνία τέτοιου τύπου, φέρνει ενδεχομένως υποχωρήσεις στη διαπραγμάτευση. Η Τουρκία ήταν πολύ επιθετική τα τελευταία 4 χρόνια, ειδικά το καλοκαίρι του 2020, όταν φτάσαμε σε σημείο απόλυτης πολεμικής ετοιμότητας. Μπορεί ωστόσο να μην μπορέσουμε να φτάσουμε σε σημείο διαπραγμάτευσης».

Για τα F-16 στην Τουρκία:

«Στο Κογκρέσο είπα οι πωλήσεις εξοπλισμών να λάβουν υπόψιν τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Αυτό έγινε πάγια θέση των ΗΠΑ και του κογκρέσου. Το τι θα γίνει τελικά δεν το γνωρίζω, αλλά αυτή τη στιγμή, το κύριο μέλημα είναι να υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα, ειδικά σε έναν σύμμαχο που έχει αποδείξει πως συνεργάζεται. Εμείς κάνουμε τις δικές μας κινήσεις, όπως την πενταετή συμφωνία με τις ΗΠΑ. Πρέπει να δούμε πού ήμασταν και πού είμαστε. Συζητάμε για τα F-35, προμηθευόμαστε τα Rafale, τα F-35 θα τα παραλάβουμε το 2028 και τρέχει το πρόγραμμα για τις Belh@rra. Η υποχρέωσή μας ήταν η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία να έχει μία πολλή ισχυρή αποτρεπτική ισχύ».

Για την επαναπροσέγγιση ΕΕ και Τουρκίας:

«Εμείς ευχόμαστε αυτή η συζήτηση να έχει περιεχόμενο, όμως εκεί είμαστε στο τραπέζι και σε έναν βαθμό επηρεάζουμε και εκεί είναι και η Κύπρος. Η Τουρκία να επιστρέψει, όχι στη λύση των δύο κρατών, γιατί αυτή δεν συζητείται».

Για το αποτέλεσμα των εκλογών:

«Πρωτοφανές το πρώτο κόμμα να απέχει τόσο από το δεύτερο κόμμα. Είναι επιτυχία της νέας Νέας Δημοκρατίας για τα στελέχη που ενσωμάτωσε και τη στήριξαν. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για ένα άλμα εκσυγχρονισμού. Το τρίτο κόμμα δεν φαίνεται πώς θέλει να πορευτεί, μόνο να είναι απέναντι στην κυβέρνηση και θα τεθεί θέμα για την προώθηση μεταρρυθμίσεων. Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ με το θέμα της ψήφου των αποδήμων».

Για πανεπιστημιακή και έφιππη Αστυνομία:

«Για την έφιππη, ίσως πρέπει να ζητήσω καμήλες για τους φίλους μου στη Σ. Αραβία, ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά δεν χρειαζόμαστε. Η ιδέα υπήρχε καιρό στον προγραμματισμό του Υπουργείου, έκρινα πως στην παρούσα φάση δεν το χρειαζόμαστε. Για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο Υπουργός δεν είπε κάτι τέτοιο, άκουσα με προσοχή όσα είπε, δεν καταργείται. Το πρόβλημα είναι ότι υπήρχε βία και ανομία, και η κατάσταση είναι καλύτερη πλέον. Πώς το αντιμετωπίσαμε αυτό; Βάζοντας την Αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια, αδειάζοντας πολλές καταλήψεις, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι καλύτερα.

Μιλήσαμε με τους πρυτάνεις και είπαμε να δούμε το πλαίσιο πρόσβασης, όπως τουρνικέ κ.λπ. και εκεί ήρθε επικουρικά η πανεπιστημιακή αστυνομία. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χρειάζεται η παρέμβαση της κανονικής οπλισμένης αστυνομίας. Τα άτομα αυτά ήδη υπηρετούν σε αστυνομικά τμήματα, το σε ποια έκταση και πότε θα κάνουν περιπολίες στα ΑΕΙ, αυτό θα το δούμε ανάλογα και με τις ανάγκες. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία έχει περιορισμούς στο τι μπορεί να κάνει. Να δώσω ένα παράδειγμα: Είσαι αργά στο ΑΕΙ, θέλεις να φύγεις και φοβάσαι, σε συνοδεύει μέχρι όπου χρειάζεται. Να φτάσουμε στο σημείο, να ευχηθούμε, να μην χρειάζεται ποτέ να παρεμβαίνει. Έχω εμπιστοσύνη στους Υπουργούς μου, ο κ. Μηταράκης έκανε εξαιρετική δουλειά στο Μετανάστευσης, και είμαι σίγουρος πως θα κάνει και στο προστασίας του Πολίτη, τα άλογα θα μείνουν στον στάβλο».

Για τα νοσοκομεία:

«Θα αλλάξει ο τρόπος επιλογής των διοικητών στα νοσοκομεία. Δεν μπορεί να διορίζεις κάποιον ακατάλληλο σε μία θέση, περισσότερα προβλήματα θα δημιουργηθούν».

Για την διαδικασία διαδοχής Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Θεωρώ ότι η παραίτηση του κ. Τσίπρα ήταν αναμενόμενη και από αυτή την πλευρά προσφέρει στο κόμμα του μία ευκαιρία για ανασυγκρότηση. Θα φανεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταθεί χωρίς μία ισχυρή προσωπικότητα όπως αυτή του κ. Τσίπρα. Οι προτιμήσεις μου δεν αφορούν τα πρόσωπα αλλά τον πολιτικό λόγο».

Προτίμηση σε κόμμα για την αξιωματική αντιπολίτευση:

«Μόλις είχαμε εκλογές, θα έχουμε ευρωεκλογές αλλά εθνικές σε τέσσερα χρόνια. Ξεκάθαρα το ΠΑΣΟΚ έθεσε έναν στόχο που δεν επετεύχθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε κι άλλο, το ΠΑΣΟΚ δεν ανέβηκε. Ο κίνδυνος είναι από την αντιπολίτευση να μην υπάρχουν συναινέσεις για μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω για παράδειγμα γιατί να μην ψηφίσει την ψήφο των αποδήμων. Το μέλημά μου είναι να τρέξουμε όσα έχουμε πει. Εγώ βλέπω μεγάλη δυναμική ως προς την ταχύτητα που βάζουμε στο τραπέζι και να κάνουμε τις μεγάλες δομικές αλλαγές, είμαι ο τελευταίος που πρέπει να πει τι θα γίνει στην αντιπολίτευση. Εγώ εκλέχθηκα σε μία διαδικασία ανοιχτής βάσης κόντρα στα προγνωστικά».

Για το όριο εισόδου στο 5%:

«Δεν είναι κάτι που το βλέπω να συμβαίνει. Η ίδια η πολιτική ζωή θα κρίνει κόμματα και κομματίδια. Δεν θεωρώ πως είναι αυτή η απάντηση».

Για τη φοροδιαφυγή:

«Δεν είναι 60 δισ. είναι δεκάδες δισ. Δέσμευσή μας η αντιμετώπισή της. Είναι ύψιστη κοινωνική αδικία να επιμερίζονται το βάρος της φορολόγησης κάποιοι, όπως η μεσαία τάξη, ενώ άλλοι φοροδιαφεύγουν. Έχουμε τη βούληση στην πράξη. Έχουμε την τεχνογνωσία αλλά και περισσότερα εργαλεία για την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Για την οικονομία:

«Ο πληθωρισμός ήταν παγκόσμιο φαινόμενο, στα τρόφιμα είναι επίμονος. Αποκτά πλέον χαρακτηριστικά με τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων. Ζητήματα ελέγχων, διαφάνειας, εκπτώσεων. Έχουμε έναν ενιαίο μηχανισμό ελέγχων. Το Καλάθι του Νοικοκυριού και το Market pass δούλεψαν και τα αντιγράφουν άλλες χώρες με καθυστέρηση ενός έτους».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις