Ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του κτηρίου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του κτηρίου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Γ. Πατούλης: «Ακόμη ένα εμβληματικό έργο με τη συμβολή μας εγγράφεται στον εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χάρτη της Αττικής μας».

31.07.2023 | 11:38

Ακόμη ένα τοπόσημο πολιτισμού και εκπαίδευσης αναδεικνύεται κατόπιν της ολοκλήρωσης των εργασιών αποκατάστασης του με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής με 1,6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το παλαιό διώροφο διατηρητέο κτίριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) που βρίσκεται επί της οδού Πειραιώς 256 (πρώην Συγκρότημα Υφαντουργείων Σικιαρίδη) στην περιοχή του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη. Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισκέφθηκε την ΑΣΚΤ, όπου τον υποδέχθηκε θερμά ο Πρύτανης καθηγητής και γλύπτης Ν. Τρανός και ο Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών Φ. Σταθάτος. Τον κο Πατούλη συνόδευαν η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στ. Αντωνάκου, οι εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ν. Παπαγεωργίου και Στ. Μελάς και ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων Στρ. Παγωτέλης.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κατά την επίσκεψη του είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το αποτέλεσμα του έργου που αφορούσε τις εργασίες ενίσχυσης και αποκατάστασης του διατηρητέου κτηρίου, καθώς και την διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων του, ώστε να καλύπτονται οι διδακτικές και διοικητικές ανάγκες της Σχολής. Παράλληλα, συζήτησε με τον Πρύτανη τις δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία και στήριξη των αναγκών του εκπαιδευτικού ιδρύματος από την Περιφέρεια Αττικής, εκφράζοντας την βούλησή του να δημιουργηθεί ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ της ΑΣΚΤ και της Περιφέρειας Αττικής μέσα από την υλοποίηση και άλλων έργων, προτρέποντας παράλληλα την διοίκηση να προωθήσει όποιες ώριμες σχετικές μελέτες υπάρχουν, ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες εκτέλεσής τους.

«Ακόμη ένα εμβληματικό έργο εγγράφεται στον εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χάρτη της Αττικής μας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, με αφορμή την επίσκεψή του στην ΑΣΚΤ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Με σταθερή προτεραιότητα την ενίσχυση των εκπαιδευτικών αναγκών κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης στην Αττική μας, η Περιφέρεια στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια διευκόλυνσης και ανάδειξης του σημαντικού έργου που επιτελεί η εκπαιδευτική κοινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που μπορέσαμε να αναδείξουμε το ιστορικό διατηρητέο κτήριο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, ένα κτήριο που δεν εξυπηρετεί μόνο της διδακτικές και διοικητικές ανάγκες του Ιδρύματος, αλλά αποτελεί και μια παρακαταθήκη αρχιτεκτονικού κάλους και ιστορίας, ένα τοπόσημο πολιτισμού και εκπαίδευσης της ευρύτερης περιοχής».

 

Από την πλευρά του ο Πρύτανης της ΑΣΚΤ και γλύπτης Ν. Τρανός ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη και την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Σ. Αντωνάκου για την καθοριστική συμβολή τους στην αποκατάσταση και ανάδειξη του διατηρητέου κτηρίου, αλλά και για την εκπεφρασμένη βούλησή τους να στηρίξουν και την υλοποίηση και άλλων έργων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της Περιφέρειας, προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθηγητών και φοιτητών.

 

 

Οι εργασίες στο διατηρητέο κτήριο της ΑΣΚΤ

Αντικείμενο του έργου ήταν η ενίσχυση – αποκατάσταση του παλαιού διατηρητέου διώροφου κτιρίου, συνολικής επιφάνειας 382,95 τ.μ., εντός της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών επί της οδού Πειραιώς 256 (πρώην Συγκρότημα Υφαντουργείων Σικιαρίδη) στην περιοχή του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη και η διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων του, ώστε να καλύπτονται οι διδακτικές και διοικητικές Το έργο χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής 1.599.600,00 ευρώ και εκτελέστηκε από την Δ/νση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς και Νήσων.

 

Στο πλαίσιο του έργου εκτελέστηκαν:

  • Εργασίες στατικής ενίσχυσης – αποκατάστασης του υφιστάμενου φέροντος οργανισμού
  • Αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις διαρρύθμισης εσωτερικών χώρων και αποκατάστασης διατηρητέων προσόψεων
  • Ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις.
Exit mobile version