Για ένα μοναδικό θέαμα ετοιμάζονται οι λάτρεις της Σελήνης καθώς ο Αύγουστος θα έχει όχι μία αλλά δύο υπερπανσελήνους. Η πρώτη πανσέληνος Αυγούστου 2023 που θα λάβει χώρα αύριο (1/8) ονομάζεται και «φεγγάρι του Οξύρρυγχου». Το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» έχει πάρει το όνομά του από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα. Θα ακολουθήσει στις 30 Αυγούστου η «μπλε υπερπανσέληνος». Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ξανασυμβεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2037.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει όταν το φεγγάρι εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό πιο μεγάλο και πιο φωτεινό επειδή βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως. Στις 21:31, σύμφωνα με την ελληνική ώρα, την Τρίτη 1 Αυγούστου, η λεγόμενη «υπερπανσέληνος του οξύρρυγχου» θα φτάσει στο μέγιστο του φωτισμού της – παρέχοντας μια εξαιρετική ευκαιρία για φωτογράφηση για τους παρατηρητές των άστρων. Θα ακολουθήσει και η δεύτερη υπερπανσέληνος του μήνα, στις 30 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον συνταξιούχο αστροφυσικό της NASA Φρεντ Εσπανάκ που μίλησε στο Space.com ότι στην υπερπανσέληνο του Οξύρρυγχου η σελήνη θα είναι σε απόσταση 357,530 χιλιομέτρων από τη Γη ενώ συνήθως είναι 382,900 χιλιόμετρα. Κατά την Μπλε Υπερπανσέληνο στις 30 Αυγούστου η απόσταση από τη Γη θα είναι 357,343 χιλιόμετρα σύμφωνα με το Almanac. Υπάρχουν τέσσερις «υπερπανσέληνοι» το 2023. Η πρώτη, στις 3 Ιουλίου παρουσιάστηκε σε εντυπωσιακές φωτογραφίες ανά τον κόσμο. Θα ακολουθήσουν οι δύο τον Αύγουστο και μία στις 28 Σεπτεμβρίου. Μια «υπερπανσέληνος» μπορεί να εμφανιστεί έως και 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από μια κανονική πανσέληνο, ανάλογα με την εποχή του έτους.