Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Κλινικές μελέτες στις ΗΠΑ αναζητούν θεραπείες για την Long Covid
PLUS

Κλινικές μελέτες στις ΗΠΑ αναζητούν θεραπείες για την Long Covid

Long Covid: Στις μελέτες θα εξεταστούν τουλάχιστον τέσσερις υποψήφιες θεραπείες, ανάμεσά τους το χάπι της Pfizer κατά της Covid-19

Μια σειρά κλινικών δοκιμών για υποψήφιες θεραπείες κατά της long Covid λανσάρει η αμερικανική κυβέρνηση, μια εξέλιξη που προσφέρει ελπίδα για τους εκατομμύρια ασθενείς που υποφέρουν από επίμονα συμπτώματα μήνες ή και χρόνια μετά τη λοίμωξη με κορονοϊό. Οι δοκιμές εντάσσονται στο ερευνητικό πρόγραμμα Recover για την Covid-19, το οποίο υλοποιείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) με προϋπολογισμό 1,5 δισ. δολαρίων.

Στις μελέτες θα εξεταστούν τουλάχιστον τέσσερις πιθανές θεραπείες, ανάμεσά τους το χάπι της Pfizer κατά της Covid-19 (νιρματρελβίρη και ριτοναβίρη). Σχεδόν τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η επιστήμη δεν έχει ακόμα προσδιορίσει τι προκαλεί μακρά Covid, όρος χωρίς σαφή ορισμό που καλύπτει πάνω από 200 συμπτώματα, από δύσπνοια και κόπωση μέχρι δυσκολίες στη μνήμη και τη συγκέντρωση. «Αν ρωτήσω δέκα ανθρώπους θα πάρω δέκα διαφορετικές απαντήσεις για το τι είναι η long Covid» δήλωσε σύμφωνα με το Associated Press ο αμερικανός υπουργός Υγείας Χαβιέ Μπεσέρα.

Οι δύο πρώτες νέες κλινικές μελέτες θα εξετάσουν:

Το κατά πόσο το χάπι της Pfizer (νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη) αντιμετωπίζει τα συμπτώματα όταν χορηγείται για 25 ημέρες. Ορισμένοι ειδικοί υποψιάζονται ότι ο ιός ή κάποια μοριακά θραύσματά του παραμένουν στον οργανισμό για καιρό και προκαλούν την πάθηση. Κανονικά το χάπι λαμβάνεται στην αρχή της λοίμωξης και μόνο για 5 ημέρες. Την αντιμετώπιση της δυσκολίας στη συγκέντρωση με δύο διαδικτυακά προγράμματα εκπαίδευσης του εγκεφάλου, ένα του νοσοκομείου «Όρος Σινά» στη Νέα Υόρκη (PASC-Cognitive Recovery) και ένα δεύτερο της εταιρείας Posit Science (BrainHQ). Θα δοκιμαστεί επίσης μια συσκευή της Soterix Medical που διεγείρει τον εγκέφαλο με ηλεκτρόδια.

Θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες δύο ακόμα μελέτες. Η πρώτη θα αναζητήσει λύσεις για τα προβλήματα ύπνου και η δεύτερη θα εστιάσει σε συμπτώματα του αυτόνομου νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της «ορθοστατικής ταχυκαρδίας», πάθησης που έχει συνδεθεί με τη long Covid. Μια άλλη κλινική δοκιμή θα εξετάσει σε επόμενο στάδιο τις υποψίες ότι ορισμένοι ασθενείς επιδεινώνονται αντί να βελτιώνονται με την άσκηση. Σε κάθε μελέτη θα ενταχθούν σε πρώτη φάση 300-900 εθελοντές, αριθμός που μπορεί αργότερα να αυξηθεί. Ο σχεδιασμός των μελετών είναι ιδιαίτερα ευέλικτος ώστε να επιτρέπει αλλαγές ανάλογα με τα δεδομένα που προκύπτουν, δήλωσε αξιωματούχος των NIH.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις