Λάβδας: Απαράλλακτη τη τουρκική ατζέντα – Προσχηματική η δυτική στροφή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λάβδας: Απαράλλακτη τη τουρκική ατζέντα – Προσχηματική η δυτική στροφή

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Λάβδας Τουρκία: «Να μην ξεχνάμε ότι η Λωζάνη για την Ίμβρο και την Τένεδο προϋπέθετε καθεστώς αυτονομίας που η Τουρκία ποτέ δεν σεβάστηκε» ανέφερε ο καθηγητής.

01.08.2023 | 11:40

Τα μηνύματα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο επιχείρησε να αποκωδικοποιήσει σε συνέντευξή του ο καθηγητής Κώστας Λάβδας, επισημαίνοντας ότι «είναι δύσκολο να μιλάμε για βελτίωση των ελληνοτουρκικών χωρίς να υπάρχει κάτι το οποίο να δείχνει ότι η τουρκική στάση προς την Κύπρο έχει κάπως τροποποιηθεί. Νομίζω ότι και στο Κυπριακό η ατζέντα της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει καθόλου. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αντιλαμβάνεστε ότι η προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάρα πολύ δύσκολη καθώς δεν αναγνωρίζει ένα από τα κράτη μέλη, την Κυπριακή Δημοκρατία». «Για το Κυπριακό, όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός το έθεσε, πράγματι είναι και για μας και για την Κύπρο και νομίζω για τον κόσμο της διεθνούς νομιμότητας πάρα πολύ δύσκολο να μπούμε σε μια συζήτηση όσο η Τουρκία επιμένει στην πλήρη διχοτόμηση και τα δύο κράτη» ανέφερε ο κ. Λάβδας.

Αναφερόμενος στο θέμα των δύο κρατών στην Κύπρο τόνισε ότι «συνδέεται με την ευρύτερη τουρκική στρατηγική της Γαλάζιας Πατρίδας, στην οποία ένα βόρειο κυπριακό ψευδοκράτος θα μπορούσε να ανήκει θαυμάσια και να την προωθεί περαιτέρω, ενώ μία λύση συνομοσπονδιακή, πόσο μάλλον ομοσπονδιακή, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα ταίριαζε. Άρα, όσο υπάρχει το αφήγημα και το ιδεολόγημα της γαλάζιας πατρίδας, είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρούμε λύσεις πραγματικές στα ελληνοτουρκικά και βεβαίως και στο Κυπριακό».

Η συνθήκη της Λωζάνης

Εστιάζοντας στο Κυπριακό ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής επισήμανε ότι πρόκειται γι’ ένα διεθνές θέμα και όχι ελληνοτουρκικό, όπως επίσης είναι και το θέμα της Ίμβρου και της Τενέδου. «Η Τουρκία αναφέρεται συχνά στη Λωζάννη. Να μην ξεχνάμε τη Λωζάνη και την Ίμβρο και την Τένεδο που προϋπέθετε ένα καθεστώς αυτονομίας που η Τουρκία ποτέ δεν σεβάστηκε» σημείωσε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «εάν η Τουρκία δεν κάνει πίσω σε συγκεκριμένα πράγματα, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μία ωφέλιμη μεσοπρόθεσμη συζήτηση για επίλυση, φερ’ ειπείν στη Χάγη, το σενάριο το οποίο έχει έρθει πάλι στην επικαιρότητα».

 

Εν αναμονή

Ερωτηθείς τι μπορούμε να περιμένουμε στην εξωτερική πολιτική το προσεχές διάστημα τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Αύγουστος θα είναι ένας μήνας αναμονής σε πολλά επίπεδα. Στο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση, η Τουρκία περιμένει την Εθνοσυνέλευση να επιστρέψει για να συζητήσει το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ». Όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής δήλωσε στις «Συνδέσεις» ότι παρατηρεί διακυμάνσεις του πολιτικού λόγου από πλευράς των Τούρκων αξιωματούχων, αλλά η ατζέντα παραμένει ίδια.

«Όποιος πολύ σωστά παρακολουθεί την επικαιρότητα, παρατηρεί διακυμάνσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με το επίπεδο του πολιτικού λόγου. Η ατζέντα παραμένει η ίδια και είναι πολύ δύσκολη γιατί για την τουρκική πλευρά είναι τεράστια η ατζέντα των ελληνοτουρκικών. Η ελληνική πλευρά είναι εστιασμένη στην υφαλοκρηπίδα, την ΑΟΖ και βεβαίως σε θέματα δευτερεύοντα, τα οποία δεν μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία γιατί άπτονται των διεθνών υποχρεώσεων της Τουρκίας. Δεν είναι διμερή θέματα» σημείωσε ο κ. Λάβδας.

Αναγκαστική στροφή

Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας με τη Δύση δήλωσε ότι είναι σε κρίσιμο σημείο λόγω και της Σουηδίας, χαρακτηρίζοντας προσχηματική την μεταστροφή που δείχνει τελευταία. «Έχει να κάνει με ανάγκες τακτικής, εξοπλιστικές ανάγκες, οικονομικές ανάγκες», πρόσθεσε. Και όπως είπε η Τουρκία προσπαθεί, ενώ υποτίθεται πως πραγματοποιεί αυτή τη στροφή προς τη Δύση, να κλείσει οικονομικά κενά, επιδιώκοντας συμφωνίες με τις αραβικές χώρες.

«Κατά κανένα τρόπο δεν θα ήμουν υπέρμετρα αισιόδοξος για τα σενάρια από τον Σεπτέμβρη, παρά το γεγονός ότι είμαστε σε μια φάση που επικρατεί σχετική ηρεμία. Είναι θετικό για λόγους οικονομικούς, τουριστικούς, ψυχολογικούς» κατέληξε ο κ. Λάβδας σκιαγραφώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 

Exit mobile version