Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Γεραπετρίτης για Τουρκία: «Να αναπτύξουμε σχέση καλής γειτονίας»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης για Τουρκία: «Να αναπτύξουμε σχέση καλής γειτονίας»

Γεραπετρίτης για Τουρκία: Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι «Al Ghad TV»

H Ελλάδα και Τουρκία να αναπτύξουν σχέση καλής γειτονίας, βασισμένη στα ισχυρά θεμέλια του Διεθνούς Δικαίου, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Al Ghad TV». Αυτό που η Ελλάδα δηλώνει είναι ότι το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό, κατέστησε σαφές ο Γ. Γεραπετρίτης και επισήμανε πως υπάρχει μία διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, σχετικά με την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της υφαλοκρηπίδας, που θα μπορούσε να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αναφερθείς στην ηρεμία που επικρατεί στο Αιγαίο κατά τους τελευταίους πέντε μήνες, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι δύο χώρες έχουν το πολιτικό κεφάλαιο ώστε να συνεργαστούν για τη βελτίωση των σχέσεών τους. Σημείωσε πως οι δύο αντιπροσωπείες, η ελληνική και η τουρκική, συναντήθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους πριν από μερικές εβδομάδες και αποφάσισαν να κάνουν κάποια περαιτέρω βήματα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι καλές σχέσεις θα διατηρηθούν και ότι θα αναπτύξουν μια καλή θετική ατζέντα.

«Τα θέματα ελληνικής κυριαρχίας εμπίπτουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα και τη δικαιοδοσία της Ελλάδας»

Ενδεικτικά, ανέδειξε ως πεδίο συνεργασίας τα θέματα της πολιτικής προστασίας, του τουρισμού, της μετανάστευσης, εκτιμώντας ότι είναι πολλά τα θέματα στα οποία μπορούν οι δύο χώρες να καλλιεργήσουν την καλή τους σχέση, με καλή πίστη. Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να βρουν έναν τρόπο να βελτιώσουν τον πολιτικό τους διάλογο. Απαντώντας σε ερώτηση ποιοι είναι σήμερα οι όροι της Ελλάδας για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε πως πρέπει να επικρατεί ηρεμία, ότι δεν είναι δυνατόν να υφίσταται κανενός είδους επιθετική ρητορική ή επιθετικές δραστηριότητες και πως οι κόκκινες γραμμές πρέπει να γίνουν σεβαστές.

«Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί να αποτελέσουν μέρος αυτού του διαλόγου θέματα που άπτονται της κυριαρχίας της, όπως τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Προφανώς, τα θέματα ελληνικής κυριαρχίας εμπίπτουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα και τη δικαιοδοσία της Ελλάδας» κατέστησε απολύτως σαφές. Σε ερώτηση για τη στάση της Ελλάδας έναντι της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η χώρα μας τάσσεται υπέρ της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρώπη και ότι βλέπει θετικά τα όποια μελλοντικά βήματα σχετικά με την τουρκική προσέγγιση προς την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, ωστόσο, ότι με βάση την τρέχουσα κατάσταση πρέπει να γίνουν πολλά βήματα.

«Πρέπει να δούμε ότι θα γίνουν απτά βήματα από την Τουρκία»

«Υπάρχουν συγκεκριμένα ορόσημα και προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία προκειμένου να διευκολύνουμε αυτή την πορεία. Από την άλλη πλευρά, όλοι πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν ορισμένα ακανθώδη ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Υπάρχει ένα μείζον θέμα που αφορά την Κύπρο. Στην Κύπρο έλαβε χώρα μια ξένη εισβολή πριν από 50 χρόνια, τα αποτελέσματα της οποίας υφίστανται ακόμα. Έχουν εκδοθεί πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τα οποία όλοι πρέπει να συμμορφωθούν.

Υποστηρίζουμε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα είναι μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, όπως ισχύει σήμερα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Επομένως, ναι, τασσόμαστε υπέρ της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρώπη αλλά πρέπει να δούμε ότι θα γίνουν απτά βήματα από την Τουρκία, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» υπογράμμισε με σαφήνεια ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η Αίγυπτος είναι ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς μας εταίρους»

Περαιτέρω, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις στρατηγικές σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο, υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. «Η Αίγυπτος είναι ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς μας εταίρους» διαμήνυσε και έδωσε έμφαση στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και στις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στην οικονομία και το εμπόριο και στάθηκε στη συμφωνία για τη μετάκληση εργατών γης από την Αίγυπτο στην Ελλάδα για την κάλυψη αναγκών στον πρωτογενή τομέα.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Αίγυπτο για τη σημαντική υποστήριξη που παρείχε στην Ελλάδα στην πυρόσβεση από αέρος κατά τη διάρκεια των πρόσφατων πυρκαγιών στη χώρα μας. Γνωστοποίησε πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον Πρόεδρο Σίσι τρόπους συνεργασίας, προκειμένου οι δύο χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις μας και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. «Και οι δύο συμφώνησαν ότι πρέπει να πραγματοποιήσουμε ορισμένα ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση» προσέθεσε.

Μιλώντας για τη Μέση Ανατολή και το Σαχέλ, υπογράμμισε την ανάγκη να επικρατήσει ειρήνη και εξέφρασε την εκτίμησή στο διαμεσολαβητικό ρόλο της Αιγύπτου. Όσον αφορά τη Λιβύη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως οι λιβυκές αρχές πρέπει να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές.

«Να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο»

Αναφερθείς στον πόλεμο στην Ουκρανία, επισήμανε πως είναι παράνομος, αντίκειται πλήρως στο διεθνές δίκαιο και παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ότι παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, απευθύνοντας έκκληση να σταματήσει. «Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών για την ειρήνη, και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών.

Θέλησε επίσης να αναφερθεί στην πτυχή της επισιτιστικής ανασφάλειας, εκφράζοντας την πεποίθηση «να αναπτύξουμε κάποιες παγκόσμιες οδούς, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι ο εφοδιασμός σε τρόφιμα θα είναι εξασφαλισμένος για όλο τον κόσμο». Ερωτηθείς αν η Ελλάδα παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μεμονωμένα ή μέσω του ΝΑΤΟ, είπε πως η βοήθεια που παρέχει η χώρα μας στην Ουκρανία είναι κυρίως διμερής και σημείωσε: «Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, όσον αφορά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας σε οποιαδήποτε χώρα. Πρέπει να παρέχουμε βοήθεια προκειμένου να υπερασπιστούμε τις βασικές αξίες των κρατών, δηλαδή την κυριαρχία.

«Πρέπει να συμπαρασταθούμε στη χώρα που αμύνεται»

«Εμείς, ως Έλληνες, είμαστε απόλυτα αντίθετοι σε κάθε είδους αναθεωρητισμό. Και η στάση της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία ήταν αναθεωρητική. Παραβίασε το status quo στην περιοχή και την κυριαρχία μιας άλλης χώρας. Άρα, πρέπει να συμπαρασταθούμε στη χώρα που αμύνεται και οφείλουμε να τηρούμε το διεθνές δίκαιο». Τέλος, ο Γ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει η Ελλάδα σε πόλεις της Ουκρανίας όπου διαβιεί σημαντικός ελληνικός πληθυσμός.

«Οι Έλληνες, έχουμε εύλογο συμφέρον για την Ουκρανία, επειδή διαβιεί σημαντικός ελληνικός πληθυσμός εκεί, ιδιαίτερα σε πόλεις όπως η Οδησσός και η Μαριούπολη. Συνεπώς, παρακολουθούμε στενά την όλη κατάσταση. Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι να τελειώσει αυτός ο πόλεμος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και να αναληφθεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την επόμενη μέρα όσον αφορά την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, την ανοικοδόμηση ενός νέου ακέραιου, κυρίαρχου κράτους» επισήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις