Χιλιάδες είναι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα τα τελευταία χρόνια, ενώ τουλάχιστον 466 γυναίκες έχουν εγγραφεί στην κρυφή εφαρμογή «Panic Button» από τον Μάρτιο έως και τον Ιούλιο του 2023. Το ειδεχθές περιστατικό με την κακοποίηση της 43χρονης αστυνομικού στη Λάρισα, έφερε με τον πιο άσχημο τρόπο και πάλι στο προσκήνιο τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τα στοιχεία να είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην επικράτεια, όπως θα δείτε και στον πίνακα που ακολουθεί, αυξήθηκαν ραγδαία, μετά την περίοδο της πανδημίας.
Όπως βλέπετε, από τον Ιανουάριο του 2020 έως και τον Ιούλιο του ίδιου έτους, καταγγέλθηκαν 2.798 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Το αντίστοιχο επτάμηνο του 2021 έφτασαν τα 3.364, ενώ το πρώτο επτάμηνο του 2022 διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 6.204. Για το τρέχον έτος, τα στοιχεία δείχνουν πως το πρώτο επτάμηνο τα περιστατικά ανήλθαν σε 5.694. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, αναφορικά με την κρυφή εφαρμογή «Panic Button», η οποία λειτουργεί πιλοτικά σε Αττική και Θεσσλαονίκη από τον περασμένο Μάρτιο και στην οποία μπορούν να εγγραφούν γυναίκες που έχουν καταγγείλει ενδοοικογενειακή βία, επέλεξαν να τη λάβουν 466 παθούσες, από τις συνολικά 1686 που κατήγγειλαν περιστατικό από τον Μάρτιο έως και σήμερα. Από τις 466 γυναίκες, 47 έκαναν χρήση της εφαρμογής αυτό το διάστημα.
Το “Panic Button” δεν ανιχνεύεται από τρίτο πρόσωπο στο κινητό
Όπως είπε στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, είναι μία κρυφή εφαρμογή, καθώς δεν επιτρέπει σε τρίτα πρόσωπα που μπορεί να έχουν πρόσβαση στο κινητό τηλέφωνο μιας κακοποιημένης γυναίκας να αντιληφθούν την ύπαρξη της εφαρμογής αυτής. «Η πιλοτική εφαρμογή ξεκίνησε από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους και μέχρι τα τέλη του μήνα Ιουλίου ήδη 466 γυναίκες σε Αττική και Θεσσαλονίκη έχουν ζητήσει να λάβουν αυτήν την εφαρμογή, ενώ 47 την έχουν ενεργοποιήσει, καθώς βρέθηκαν σε κίνδυνο, είτε για τη ζωή τους, είτε για τη σωματική τους ακεραιότητα και κάλεσαν την Ελληνική Αστυνομία», επεσήμανε.
«Στο διάστημα αυτό 1686 γυναίκες απευθύνθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και από αυτές μόνο οι 466 επέλεξαν να λάβουν την εφαρμογή, καθώς κάθε γυναίκα που φτάνει σε αστυνομικό τμήμα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ενημερώνεται για την ύπαρξη της εφαρμογής και ρωτάται αν επιθυμεί να την λάβει και εφόσον επιθυμεί λαμβάνει την εφαρμογή αυτή», πρόσθεσε η κα Δαμογλίδου.