Κίνημα της Πετσέτας - Νάξος: «Δεν κάνουμε πίσω» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών
Επανέλεγχοι και έκτακτοι έλεγχοι για παράνομη κατάληψη αιγιαλού και παραλίας από τουριστικές επιχειρήσεις ή ιδιώτες στη Νάξο διενεργήθηκαν την Πέμπτη με εντολή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Όπως αναφέρει το υπουργείο, η γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Νάγια Κόλλια, επικοινώνησε με την Εισαγγελία Κυκλάδων και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Νάξου προκειμένου να γίνουν οι έλεγχοι. Η εντολή δόθηκε με αφορμή καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες, ομπρέλες και καθίσματα που είχαν εγκατασταθεί παράνομα και απομακρύνθηκαν στο πλαίσιο των ελέγχων που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες από την Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων, επανατοποθετήθηκαν σε παραλίες μετά την αποχώρηση των ελεγκτών της Κτηματικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών από το νησί. Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν ελέγχους σε δέκα επιχειρήσεις, βεβαίωσαν τρεις παραβάσεις της νομοθεσίας για τον αιγιαλό και οδήγησαν τους τρεις υπεύθυνους των επιχειρήσεων στο Αυτόφωρο.
Οι παραβάσεις εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές:
- Στον Άγιο Αρσένιο, επιχείρηση εστίασης είχε τοποθετήσει 40 ομπρέλες και 80 ξαπλώστρες σε απόσταση 10 μέτρων από την ακτογραμμή, καταλαμβάνοντας επιφάνεια 180 τετραγωνικών μέτρων, χωρίς να διαθέτει άδεια χρήσης αιγιαλού-παραλίας.
- Στην Αγία Άννα, τουριστική επιχείρηση είχε τοποθετήσει 30 ομπρέλες και 60 ξαπλώστρες σε απόσταση 2 μέτρων από την ακτογραμμή, σε επιφάνεια 234 τ.μ. επίσης χωρίς άδεια χρήσης αιγιαλού-παραλίας.
- Στον Άγιο Προκόπιο, επιχείρηση εστίασης είχε εγκαταστήσει 12 ομπρέλες και 24 ξαπλώστρες, σε απόσταση 2 μέτρων από την ακτογραμμή, σε επιφάνεια 126 τετραγωνικών μέτρων, χωρίς άδεια.
Σε δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι: «Κάθε απόπειρα, στη Νάξο ή οπουδήποτε αλλού, να αγνοηθούν οι έλεγχοι για την αυθαίρετη κατάληψη της παραλίας δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Όσοι επιχειρήσουν να παίξουν με το νόμο θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου! Αυτό συνέβη ήδη στη Νάξο». «Προφανώς κάποιοι δεν αντιλήφθηκαν ότι οι έλεγχοι –οι οποίοι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν- δεν γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά για λόγους ουσίας που είναι η διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες, η διαφύλαξη της εικόνας του ελληνικού τουρισμού και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Η κυβέρνηση έχει την βούληση και τη δύναμη να επιβάλει τη νομιμότητα, και θα το κάνει όπου χρειαστεί. Έχω δηλώσει και επαναλαμβάνω, ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω».
Σε ανάρτησή του ο υπουργός σημειώνει:
«Λοιπόν, φαίνεται ότι ορισμένοι δεν έχουν καταλάβει: Όλα όσα λέμε για την επιβολή της νομιμότητας στις παραλίες, τα εννοούμε! Ήδη σήμερα το πλήρωσαν με 3 αυτόφωρες διώξεις αντίστοιχοι επιχειρηματίες στη Νάξο, οι οποίοι προφανώς δεν είχαν αντιληφθεί ότι οι εκατοντάδες έλεγχοι που προχωρήσαμε σε λίγες μέρες δεν ήταν για το θεαθήναι. Και πήγαν και ξαναέστησαν παράνομα τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες τους. Ως Υπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Περιουσία έχω σαφή κατεύθυνση από τον Πρωθυπουργό για την επιβολή της νομιμότητας, όπου υπάρχει παροχή υπηρεσιών στις παραλίες. Κι αυτό ισχύει για το σύνολο της δημόσιας περιουσίας φυσικά. Αλλά και προσωπικά θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν έχω κανένα λόγο να συμβιβαστώ με παλαιοκομματικές αντιλήψεις του τύπου «δεν βαριέσαι, εδώ είναι Ελλάδα, κάθε θαύμα 3 ημέρες κ.λπ.».
Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης ιδρύθηκε μετά τις εκλογές Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας. Και από την τοποθέτηση της νέας Γενικής Γραμματέως στις 21 Ιουλίου μέχρι σήμερα, οι έλεγχοι πλησιάζουν τους 1.000, ενώ οι διαπιστωμένες παραβάσεις ξεπερνούν τις 350. Δεν ισχυριστήκαμε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα της Ελλάδας μέσα σε 4 χρόνια. Ωστόσο, όπως η κυβέρνηση συγκρούστηκε στη Μύκονο πριν από τις εκλογές για τις γνωστές αυθαιρεσίες, έτσι θα συγκρουστεί και για τις παραλίες: Για λόγους σεβασμού του νόμου, αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της χώρας, προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.
Και να σας πω και κάτι ακόμα; Δεν μπορεί η οικονομική πολιτική μας τα τελευταία 4 χρόνια να θεωρείται παράδειγμα επιτυχίας στην Ευρώπη, να γίνεται πράξη η ψηφιακή επανάσταση, να λύνονται μια σειρά από κοινωνικά προβλήματα όπως πχ η καταβολή των συντάξεων και να μην λύνουμε οριστικά θέματα όπως η επιβολή του νόμου στις παραλίες! Με ανακλήσεις αδειών υπαλλήλων, με μετακινήσεις προσωπικού, με συντονισμό των συναρμόδιων Υπηρεσιών και με σφιχτή επιτήρηση της όλης προσπάθειας, θα πετύχουμε και εδώ. Τα υπόλοιπα ήταν δυσκολότερα…»