Τέλειο κανταΐφι, μυστικά: Εύκολη παραδοσιακή συνταγή

PLUS

Τέλειο κανταΐφι, μυστικά: Εύκολη παραδοσιακή συνταγή

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τέλειο κανταΐφι, μυστικά: Το μυστικό των γιαγιάδων ήταν στον χυμό λεμονιού

11.08.2023 | 11:37

Εύκολη παραδοσιακή συνταγή και όλα τα μυστικά για τέλειο κανταΐφι με φιστίκι Αιγίνης ή καρύδια. Μελωμένο και τραγανό στην επιφάνεια φύλλο κανταΐφι, σωστά σιροπιασμένο με γέμιση ζουμερή όλο γλύκα. Μάλιστα, ένα από τα μυστικά των γιαγιάδων για να βγαίνει σούπερ ήταν στη ποσότητα που έβαζαν στο χυμό λεμονιού. Πραγματικό στολίδι να το βλέπεις, σερμπέτι από τα λίγα όταν το δοκιμάζεις και παιχνίδι να το φτιάξεις, όπως αναφέρει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στο argiro.gr.

Υλικά Συνταγής

500 γραµ. φύλλο κανταΐφι
300 γραµ. ψιλοκομμένα καρύδια (ή φυστίκι Αιγίνης ωμό)
1 κ.γλ κανέλα (κοφτό)
2-3 πρέζες γαρίφαλο
300 γραµ. αιγοπρόβειο βούτυρο λιωμένο (βούτυρο που βρίσκεται σε βάζα στο σούπερ μάρκετ)
λίγα ψιλοκομμένα καρύδια η φιστίκια Αιγίνης για την γαρνίρισμα
Για το σιρόπι
3 φλ. ζάχαρη
2½ φλ. νερό
χυμό από 1/2 λεμόνι
φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

Πρώτα ανοίγουμε το φύλλο κανταΐφι και το αφρατεύουμε με τα δάχτυλα.

Ψιλοκόβουμε τους ξηρούς καρπούς σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε με την κανέλα. Ανακατεύουμε.

Χωρίζουμε νοητά το φύλλο σε 12 ίσα μέρη για να φτιάξουμε 12 ρολάκια κανταΐφι. Μπορείτε να φτιάξετε τα ρολάκια μικρά για να βγουν περισσότερα.

Πώς τυλίγω το κανταΐφι: παίρνουμε μια ποσότητα από φύλλο κανταΐφι και την απλώνουμε σε μακρόστενο σχήμα. Ακουμπάμε πάνω 1 κουταλιά γέμιση καρύδι ή φιστίκι Αιγίνης και το τυλίγουμε στο κλασικό σχήμα του. Φροντίζουμε να σφραγίσουμε τα πλαϊνά.

Όμοια φτιάχνουμε όλα τα ρολάκια και τα ακουμπάμε σε βουτυρωμένο ταψί κοντά κοντά το ένα στο άλλο.

Περιχύνουμε τα κανταΐφια σιγά σιγά με το λιωμένο βούτυρο με ένα κουτάλι. Φροντίζουμε να βουτυρωθούν καλά στην ένωση τους εκεί που ακουμπάει το ένα με το άλλο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου, για περίπου 1 ώρα και 15΄ να ροδίσουν καλά.

Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στους 150 °C, στη μεσαία σχάρα για 1 ώρα και 10΄να ροδίσουν καλά.

Το αφήνουμε να ροδίσει καλά στο φούρνο και ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Αφού ροδίσει πολύ καλά ολόγυρα και όταν κουνάς το ταψί κουνιούνται όλα τα κανταΐφια, δείγμα ότι ξεροψήθηκαν, τότε το βγάζουμε στον πάγκο και με μια κουτάλα σιγά σιγά περιχύνουμε όλα τα ρολάκια με το ζεστό σιρόπι.

Αφήνουμε τα κανταΐφια να σταθούν και να κρυώσουν τελείως στο ταψί. Όλα τα γλυκά ταψιού είναι καλό να μένουν μια ολόκληρη νύχτα για να ρουφήξουν καλά το σιρόπι.

Για το σιρόπι

Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού σε μία κατσαρόλα. Ανακατεύουμε στη φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Από την ώρα που θα πάρει βράση δεν ανακατεύουμε ξανά γιατί θα κρυσταλλώσει το σορόπι. Βράζουμε για 3-4′ και στο τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.

Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και να πέσει ζεστό πάνω στο καυτό κανταΐφι λίγο λίγο.

Μυστικά για τέλειο κανταΐφι

Το καλό κανταΐφι είναι μια εύκολη συνταγή που όμως για να μείνει αξέχαστο σε όποιον δοκιμάσει, πρέπει τα λίγα υλικά του να είναι εξαιρετικής ποιότητας. Πολύ καλό βούτυρο με αρώματα και πλούσιο σε γεύση όπως και πολύ καλούς και φρέσκους ξηρούς καρπούς, είναι το Α και το Ω για κανταΐφι που μένει αξέχαστο και προκαλεί σιελόρροια!

Ανοίξτε πολύ καλά με τα χέρια σαν να ξαίνετε μαλλιά, ώστε να χωρίσει κάθε ίνα του φύλλου και να γίνει ένα βουνό αφράτο φύλλο κανταΐφι που θα χωρίζει ίνα ίνα.

Το φύλλο πρέπει να το δουλέψετε γρήγορα σε μέρος χωρίς ρεύματα για να μην ξεραθεί και να τυλίγεται σωστά σε ρολό. Όση ώρα ετοιμάζουμε τα κανταΐφια καλό είναι το ανοιγμένο φύλλο που έχουμε αφρατέψει να το σκεπάσουμε με νωπή πετσέτα να μην ξεραθεί.

Το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι καθαρό από πρωτεΐνες γιατί σύντομα θα καούν στο ψήσιμο και θα μαυρίσει το κανταΐφι.

Πολύ βασικό στο σωστά σιροπιασμένο κανταΐφι είναι το καλό ψήσιμο. Μέτρια θερμοκρασία και παραπάνω χρόνος ψησίματος ώστε να ψηθεί μέχρι την καρδιά του. Το καλά ψημένο κανταΐφι θα ρουφήξει σωστά το σιρόπι και μετά θα παραμείνει τραγανό εξωτερικά και ζουμερό στην καρδιά του χωρίς να στάζει σιρόπια. Γι αυτό να έχετε υπομονή και το παρατεταμένο σε χαμηλό φούρνο ψήσιμο θα τους δώσει βαθύ ρόδινο και λαχταριστό χρώμα. Δεν υπάρχει πιο άσχημο, από το να σου σερβίρουν ασπριδερό κανταΐφι μαλακό που στάζει ζουμιά.

Για να το απολαύσεις και να σου μείνει αξέχαστο πρέπει να μείνει και να σταθεί μια ολόκληρη νύχτα να τραβήξει το σιρόπι του και να στεγνώσει σωστά.

Ετικέτες
Exit mobile version