Μητσοτάκης – Ζελένσκι Μαξίμου: «Δεν θα ανεχτούμε ποτέ παραχάραξη συνόρων»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Ζελένσκι Μαξίμου: «Δεν θα ανεχτούμε ποτέ παραχάραξη συνόρων»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Μητσοτάκης - Ζελένσκι Μαξίμου: Το «ευχαριστώ» του Ουκρανού προέδρου

21.08.2023 | 20:45

Τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή επισφραγίζει η σημερινή επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Αθήνα. Ο Ουκρανός πρόεδρος αφίχθη, δίχως να έχει ανακοινωθεί, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στην Αθήνα, και γύρω στις 18:20 έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί τον υποδέχθηκε θερμά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι το μήνυμα ότι η Ελλάδα, η οποία στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας από την πρώτη στιγμή στηρίζοντας την Ουκρανία χωρίς αστερίσκους, θα συνεχίζει να στηρίζει αμυντικά και ανθρωπιστικά την Ουκρανία και την ευρωατλαντική της προοπτική. Κατά τις 20:00 έγιναν και οι προγραμματισμένες δηλώσεις.

Μητσοτάκης: Δεν θα δεχθούμε ποτέ παραχάραξη συνόρων

Οι δηλώσεις ξεκίνησαν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τον αγώνα του Ουκρανικού λαού «που με υψηλό φρόνημα αντιστέκεται για την ελευθερία του και την ανεξαρτησία του. Αποτελείται έμπνευση για όλους τους δημοκρατικούς πολίτες του πλανήτη». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχτούμε ποτέ απόπειρα παραχάραξης συνόρου με την χρήση στρατιωτικής βίας.

Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας με την χρήση όπλων από την Ρωσία. Είναι μία θέση που ταυτίζεται και με τα συμφέροντα της χώρας μας που στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις. Είμαστε κατά κάθε παράνομου κατοχικού δεδικασμένου. Κάτι ανάλογο εξάλλου συμβαίνει και στην Κύπρο. Δεν ξεχνάμε τα εγκλήματα κατά της Μαριούπολης, μιας πόλης με ελληνικό αίμα. Όπως και στην Οδησσό, στο Κίεβο κι άλλες περιοχές που δέχονται επιδρομές, με χιλιάδες αμάχους να γίνονται στόχοι. Καταδικάζουμε τα εγκλήματα πολέμου που πρέπει να τιμωρηθούν από την δικαιοσύνη».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η Μόσχα χρησιμοποίησε ως όπλο το φυσικό αέριο, δημιουργώντας μία παγκόσμια κρίση και κατάργησε την Συμφωνία της Μαύρης Θάλσσσας για τα σιτηρά. Επομένως οι συνέπειες του πολέμου δεν σταματούν στα ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά επεκτείνονται σε όλον τον πλανήτη».

Ζελένσκι: «Θέλουμε να συνδράμουμε στην ευρωπαϊκή σας πορεία»

Ο πρωθυπουργός είπε στον Ουκρανό πρόεδρο ότι «θέλουμε να συνδράμουμε στην ευρωπαϊκή σας πορεία. Για αυτό εξάλλου υπογράψαμε κοινή δήλωση για την Ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας. Απτή απόδειξη ότι είμαστε συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι. Η υποστήριξή μας ήταν από την αρχή έμπρακτη και θα συνεχιστεί. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην τιτάνια προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας, με την πείρα της στον κατασκευαστικό τομέα. Θα προσφέρουμε τις δυνάμεις μας με έμφαση στην Οδησσό. Το ιστορικό κέντρο της οποίας, με την υποστήριξη της Ελλάδας, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Συζητήσαμε πως μπορούμε να συνδράμουμε με ασφάλεια στην ανοικοδόμηση της πόλης που είναι συνδεδεμένη με ιστορίες και των δύο λαών».

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Βολόντιμιρ καλωσήρθες στην Αθήνα και αυτή η στενή συνεργασία ελπίζω θα συνεχιστεί με μία σύντομα , ελεύθερη και ειρηνική Ουκρανία. Και όπως έχει πει ο Ν. Καζαντζάκης: Μην καταδέχεσαι να ρωτάς αν θα νικήσουμε ή θα νικηθούμε. Πολέμα. Η πέτρα, το σίδερο και το ατσάλι δεν αντέχουν. Ο άνθρωπος αντέχει. Και εσείς, οι Ουκρανοί, αντέχετε». Ο Ουκρανός πρόεδρος, παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο, είπε ότι «είναι μεγάλη τιμή να είμαι σήμερα μαζί σας για να δώσω μια νέα ώθηση στις σχέσεις μας και να κάνουμε τη συνεργασία μας ακόμη καλύτερη για τους λαούς της Ουκρανίας και της Ελλάδας».

Το “ευχαριστώ” του Ζελένσκι

Ο κ. Ζελένσκι σημείωσε ότι «σήμερα με τον κ. Πρωθυπουργό έχουμε συζητήσει μερικές προτεραιότητες. Τον πληροφόρησα για την κατάσταση στη μάχη, για τους Ρώσους τρομοκράτες, τις ανάγκες και τις δυνατότητές μας. Έχω παραθέσει πολύ σημαντικές προτεραιότητες που έχουμε. Μας χρειάζεται η υποστήριξη της Ελλάδας και η προετοιμασία των πιλότων μας στα F-16 και σας ευχαριστώ πολύ για την πρότασή σας». Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι το Κίεβο θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια της σίτισης στον κόσμο, όμως διευκρίνισε ότι «για να είναι σταθερός ο διάδρομος χρειαζόμαστε βοήθεια».

Σε εκείνο το σημείο τόνισε ότι ελληνικές εταιρείες είναι έτοιμες να μεταφέρουν τα ουκρανικά σιτηρά, ενώ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία που ανέλαβε για την αναστήλωση της Οδησσού. «Οι κάτοικοι της Οδησσού θα είναι ευγνώμονες» είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας για πολλοστή φορά «ευχαριστώ» προς την ελληνική πλευρά.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Ζελένσκι

Δείτε τις δηλώσεις που έκαναν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι:

Αμέσως μετά στην ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας θα μετάσχει στο άτυπο δείπνο που οργανώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων, χωρών της περιοχής, της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Στο δείπνο θα συμμετάσχουν οι:

Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, Πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu, Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Jakov Milatovic, Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ion-Marcel Ciolacu,Πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti, Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Borjana Kristo, Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovacevski, Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Nikolai Denkov, Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenkovic.

Ο χρόνος της επίσκεψης του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην Αθήνα που οργανώθηκε υπό συνθήκες μυστικότητας για λόγους ασφαλείας την ημέρα της έλευσης των ηγετών της περιοχής κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού δεν είναι τυχαίος και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και στην ευρωατλαντική προοπτική τόσο των Βαλκανίων όσο και της Ανατολικής Γειτονίας (παρούσα θα είναι και η Πρόεδρος της Μολδαβίας), καθώς η Αθήνα γίνεται η γέφυρα συνάντησής που φέρνει κοντά όλους τους ηγέτες της περιοχής από τα Βαλκάνια μέχρι την Ουκρανία.

Exit mobile version