Στην Τήνο το υπουργείο Οικονομικών
«Βουτιές» ομάδων αστυνομικών, με περιβολή…κολυμβητών, σε παραλίες τουριστικών νησιών του Νοτίου Αιγαίου, όπως, Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Κάρπαθο και Νάξο, έφεραν στην επιφάνεια παρανομίες στην κατάληψη των αιγιαλών με ξαπλώστρες και 26 συλλήψεις ιδιοκτητών, νομίμων εκπροσώπων, υπευθύνων καταστημάτων, για τους οποίους διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις ισχύουσες νομοθεσίες.
Του Πέτρου Καρσιώτη
Στη Ρόδο:
Ειδικά στη διάρκεια των ελέγχων στο νησί της Ρόδου, διαπιστώθηκε σε τρεις περιπτώσεις ότι τα τοποθετημένα ομπρελοκαθίσματα καταλάμβαναν παράνομα τμήματα κοινόχρηστων-δημόσιων χώρων, εντός αρχαιολογικών ζωνών!
Από 18 μέχρι 20 Αυγούστου
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, οι έλεγχοι με…οδηγό το «κίνημα της πετσέτας», έλαβαν χώρα το τριήμερο 18-20 Αυγούστου. Οι διαπιστωθείσες παραβάσεις, αφορούσαν στην κατάληψη αιγιαλού με ομπρελοκαθίσματα χωρίς άδεια από την αρμόδια Αρχή, στην κατάληψη αιγιαλού με ομπρελοκαθίσματα καθ’ υπέρβαση της αδείας, εγκατάσταση αυθαίρετων κατασκευών και χρήση χώρου, που εμπίπτει σε προστατευτικές διατάξεις της αρχαιολογίας.
Αναλυτικά, συνελήφθησαν:
Στη Μύκονο:
· Προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο λειτουργούσε παράνομα και καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού-παραλίας 700 τ.μ. με εγκατάσταση αυθαίρετων ξύλινων κατασκευών και ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων.
· Προσωρινά υπεύθυνη επιχείρησης η οποία καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού-παραλίας 450 τ.μ., με εγκατάσταση αυθαίρετης ξύλινης κατασκευής και ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων χωρίς άδεια.
Στην Πάρο:
· Οκτώ άτομα ως προσωρινά υπεύθυνοι/νόμιμοι εκπρόσωποι/ιδιοκτήτες επιχειρήσεων-καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που καταλάμβαναν, κατά περίπτωση, τμήματα αιγιαλού-παραλίας με ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων/τραπεζοκαθισμάτων χωρίς άδεια.
· Τέσσερα άτομα ως προσωρινά υπεύθυνοι/νόμιμοι εκπρόσωποι επιχειρήσεων-καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που καταλάμβαναν, κατά περίπτωση, τμήματα αιγιαλού-παραλίας με ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων/τραπεζοκαθισμάτων καθ’ υπέρβαση της αδείας.
Στην Αντίπαρο:
· νόμιμος εκπρόσωπος επιχείρησης η οποία καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού-παραλίας με ανάπτυξη 39 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 350 τ.μ. χωρίς άδεια.
· Προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού-παραλίας με ανάπτυξη 38 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 544 τ.μ. χωρίς άδεια.
· Προσωρινά υπεύθυνος επιχείρησης η οποία καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού-παραλίας με ανάπτυξη σετ ομπρελοκαθισμάτων-τραπεζοκαθισμάτων με σκίαστρα σε χώρο 730 τ.μ. χωρίς άδεια.
· Προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού-παραλίας με ανάπτυξη 38 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 480 τ.μ. χωρίς άδεια.
Στη Νάξο:
· Νόμιμος εκπρόσωπος επιχείρησης η οποία καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού-παραλίας με ανάπτυξη 30 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 230 τ.μ. στερούμενος σχετικής αδείας.
· Προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού-παραλίας με ανάπτυξη 46 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 415 τ.μ. καθ’ υπέρβαση της αδείας.
Στην Κάρπαθο:
· Ιδιοκτήτρια επιχείρησης η οποία καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού-παραλίας με ανάπτυξη 38 σετ ομπρελοκαθισμάτων καθ’ υπέρβαση της αδείας.
Στη Ρόδο:
· Προσωρινά υπεύθυνος και υπάλληλος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο καταλάμβανε παράνομα τμήμα κοινόχρηστου-δημόσιου χώρου εντός αρχαιολογικής ζώνης με ανάπτυξη 45 σετ ομπρελοκαθισμάτων.
· Δύο υπάλληλοι καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο καταλάμβανε παράνομα τμήμα κοινόχρηστου-δημόσιου χώρου εντός αρχαιολογικής ζώνης με ανάπτυξη 300 σετ ομπρελοκαθισμάτων.
· Προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο λειτουργούσε παράνομα και καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού-παραλίας 690 τ.μ. με εγκατάσταση αυθαίρετων κατασκευών – ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, καθώς και ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από την ακτογραμμή εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα.
Στην Τήνο το υπουργείο Οικονομικών
Έφοδος των αρμοδίων αρχών στις παραλίες της Τήνου πραγματοποιείται από Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Διαπιστώθηκε παράνομη κατάληψη 3.000 τ.μ. αιγιαλού και παραλίας από τουριστικές επιχειρήσεις και ιδιώτες, ενώ ένας επιχειρηματίας οδηγήθηκε στο αυτόφωρο για μη συμμόρφωση σε προηγούμενη παράβαση που εξακολουθεί να υφίσταται.
Και η Κτηματική Υπηρεσία
Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσία του Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου και της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας, Νάγιας Κόλλια.
Οι δημοφιλείς παραλίες
Αναλυτικά, μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί αυτοψίες σε 5 επιχειρήσεις στις δημοφιλείς παραλίες Αγίου Φωκά, Αγίας Κυριακής και Λαούτη της Τήνου, όπου διαπιστώθηκε παράνομη και πέραν των συμβάσεων κατάληψη 3.000 τ.μ. παραλίας και αιγιαλού από επιπλέον ομπρέλες, ξαπλώστρες καθώς και από ειδικές ξύλινες κατασκευές (πέργκολες, υπερυψωμένα ξύλινα decks κλπ).
Μάλιστα σε μια περίπτωση, η νόμιμη εκπρόσωπος της επιχείρησης οδηγήθηκε στο αυτόφωρο γιατί δεν συμμορφώθηκε με προηγούμενη Διοικητική Πράξη που της είχε επιβληθεί για την ίδια παράβαση.
3.000 τ.μ. παραλιών
Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε παράνομη κατάληψη 3.000 τ.μ. αιγιαλού και παραλίας από τουριστικές επιχειρήσεις και ιδιώτες.
Τήνος: Απομακρύνονται παράνομες κατασκευές από την παραλία και τον αιγιαλό
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στην παραλία Αγίας Κυριακής ολοκληρώθηκε ήδη η διαδικασία απομάκρυνσης των παράνομων κατασκευών και αντικειμένων από την παραλία και τον αιγιαλό, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε παράβαση.