Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

15

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Όσιος Λουκάς Βοιωτία φωτιά: Στις φλόγες το μνημείο της UNESCO
ΕΛΛΑΔΑ

Όσιος Λουκάς Βοιωτία φωτιά: Στις φλόγες το μνημείο της UNESCO

Όσιος Λουκάς Βοιωτία φωτιά: Το μοναστήρι εκκενώθηκε από επισκέπτες και μοναχούς εγκαίρως

Οι φλόγες έχουν κυκλώσει την ιστορική μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία. Η πυρκαγιά στο πέρασμά της έχει κάψει ολοσχερώς τον περίβολο του ιστορικού μοναστηριού, το οποίο συγκαταλέγεται στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO. Οι πρώτες φλόγες έφτασαν στο εσωτερικό της Μονής και καίνε ένα από τα παλαιότερα κτίρια, σύμφωνα με πληροφορίες. Ευτυχώς, έγκαιρα το μοναστήρι εκκενώθηκε από επισκέπτες και μοναχούς. Ωστόσο, η πυρκαγιά έκαψε στο πέρασμά της ολοσχερώς τον περίβολο του μοναστηριού. Επί τόπου βρίσκεται και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ εκεί είναι και ο Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος συμμετέχοντας στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

 

Νέα εστία στο Δίστομο

Φωτιά ξέσπασε στη Βοιωτία. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στο Στείρι Διστόμου στη Βοιωτία. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 24 πυροσβέστες με εννέα οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο. Την ίδια ώρα, για τη φωτιά στη Βοιωτία, το μέτωπο στον Πρόδρομο έχει περάσει το βουνό και καίει πουρνάρια από την πλευρά της Ζάλτσας, οπισθοδρομώντας καθώς φυσάει αντίθετα ο αέρας. Τεράστιο χαρακτηρίζεται και το μέτωπο της Βοιωτίας από το Ταρσό ως το Κυριάκι, όπου μέχρι τις 23.30 χθες το βράδυ είχαν εκκενωθεί 9 οικισμοί, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι αναζωπυρώσεις ήταν ολονύκτιες, αλλά νωρίτερα επικρατούσε αισιοδοξία καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήταν η πρώτη φορά εδώ και πολλές ώρες που δεν φαινόταν φλόγα στο μέτωπο των 10 χιλιομέτρων.Υπάρχουν μέχρι στιγμής τέσσερα καμένα σπίτια στο Ταρσό και άλλα δύο στο Καρυώτι. Ωστόσο, υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη φωτιά στο Μοσχοπόδι της Θήβας όπου ωστόσο κάηκε δάσος. Χιλιάδες στρέμματα δάσους και ελαιόδεντρων έγιναν στάχτη, ζημιές προκλήθηκαν και σε αποθήκες, ενώ στην περιοχή Σαράντη καταστράφηκε ένα κάμπινγκ με 70 τροχόσπιτα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις