Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Smoothies: Δεν ταιριάζουν όλα τα φρούτα και λαχανικά μεταξύ τους
PLUS

Smoothies: Δεν ταιριάζουν όλα τα φρούτα και λαχανικά μεταξύ τους

Smoothies: Ο συνδυασμός στα φρούτα και τα λαχανικά που βάζουμε στα smoothies μας, μπορεί να μειώνει τα θρεπτικά τους συστατικά

smoothies μπορούν να είναι ένας νόστιμος και εύκολος τρόπος για να βάλουμε στη διατροφή μας τα σημαντικά φρούτα και λαχανικά που χρειαζόμαστε. Ποιος είναι όμως ο καλύτερος συνδυασμός;  Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνιας (UC Davis), επισημαίνουν ότι η ανάμειξη ορισμένων φρούτων και λαχανικών στα smoothies μπορεί να ενεργοποιήσουν σημαντικά το σώμα μας από τα θρεπτικά τους συστατικά. Σχετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food and Function της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας του Ηνωμένου Βασιλείου, χρησιμοποίησε smoothies για να ελέγξει πώς οι συνδυασμοί των τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Οι φλαβανόλες είναι μια ομάδα βιοδραστικών ενώσεων που είναι καλές για την καρδιά και τον εγκέφαλο και βρίσκονται στα μήλα, τα αχλάδια, τα βατόμουρα, τα βατόμουρα, τα σταφύλια και το κακάο – κοινά συστατικά smoothie. Οι φλαβανόλες επηρεάζονται από ένα ένζυμο που επίσης βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, και ονομάζεται οξειδάση πολυφαινόλης.

Η οξειδάση αυτή, επηρεάζει τον βαθμό απορρόφησης των φλαβανολών από τον οργανισμό μας. Επίσης είναι υπεύθυνη για την οξείδωση των φρούτων και λαχανικών, δηλαδή το «μαύρισμα» που συμβαίνει στα μήλα ή τις μπανάνες όταν τα ξεφλουδίζουμε και το εσωτερικό τους έρχεται σε επαφή με τον αέρα. Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν εάν η κατανάλωση φρέσκων smoothies με διαφορετικά φρούτα που περιέχουν αυτό το ένζυμο θα επηρέαζε την ποσότητα των φλαβανολών που είναι διαθέσιμη στο σώμα. «Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε, σε πολύ πρακτικό επίπεδο, πώς μια κοινή τροφή με διαφορετικές συνταγές, όπως ένα smoothie με βάση την μπανάνα, θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα των φλαβανολών που πρέπει να απορροφηθούν αφότου το έχουμε πιεί», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Χαβιέ Οταβιάνι, επικουρικός ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής του UC Davis.

Μπανάνες εναντίον μούρων

Οι ερευνητές έβαλαν κάποιους συμμετέχοντες να πιούν ένα smoothie φτιαγμένο με μπανάνα, που έχει από μόνη της υψηλή οξειδάση πολυφαινόλης, και ένα smoothie φτιαγμένο με ανάμεικτα μούρα, τα οποία έχουν φυσικά χαμηλή οξειδάση πολυφαινόλης. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου της μελέτης, πήραν μια κάψουλα φλαβανόλης. Δείγματα αίματος και ούρων αναλύθηκαν για να μετρηθεί πόσες φλαβανόλες υπήρχαν στο σώμα μετά την κατάποση των smoothie και της κάψουλας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν το smoothie μπανάνας είχαν 84% χαμηλότερα επίπεδα φλαβανολών στο σώμα τους σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. «Είμαστε πραγματικά έκπληκτοι όταν είδαμε πόσο γρήγορα η προσθήκη μιας μπανάνας μείωσε το επίπεδο των φλαβανολών στο smoothie και τα επίπεδα της φλαβανόλης που απορροφάται από το σώμα», είπε ο Οταβιάνι. «Αυτό υπογραμμίζει πώς η συνταγή και οι συνδυασμοί των τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των διατροφικών στοιχείων».

 

Πόσο χρειαζόμαστε καθημερινά;

Πέρυσι, η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας εξέδωσε μια διατροφική σύσταση, συμβουλεύοντας τους ανθρώπους να καταναλώνουν 400 έως 600 μικρογραμμάρια φλαβανολών καθημερινά για την καρδιομεταβολική υγεία. Ο Οταβιάνι ανέφερε ότι για άτομα που προσπαθούν να καταναλώσουν αυτές τις φλαβανόλες, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φτιάχνουν smoothies συνδυάζοντας φρούτα πλούσια σε φλαβανόλες όπως τα μούρα με άλλα συστατικά που έχουν επίσης χαμηλή δραστηριότητα οξειδάσης πολυφαινόλης όπως ο ανανάς, τα πορτοκάλια, το μάνγκο ή το γιαούρτι. Είπε επίσης ότι οι μπανάνες παραμένουν ένα εξαιρετικό φρούτο που πρέπει να τρώγεται ή να μπαίνει σε smoothies. Για όσους θέλουν να πίνουν smoothies με μπανάνες ή άλλα φρούτα και λαχανικά με υψηλή δραστηριότητα οξειδάσης πολυφαινόλης, όπως τα πράσινα φύλλα από παντζάρια, τότε προτιμότερο είναι να μην συνδυάζονται με φρούτα πλούσια σε φλαβανόλη, όπως μούρα, σταφύλια και κακάο.

 

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να προκαλέσουν μελλοντική έρευνα σχετικά με τον τρόπο παρασκευής άλλων τροφίμων και τις επιπτώσεις στις φλαβανόλες. Για παράδειγμα, ο Οταβιάνι σημείωσε πως το τσάι είναι μια σημαντική διατροφική πηγή φλαβανολών και ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του, θα είναι διαθέσιμη διαφορετική ποσότητα φλαβανολών για απορρόφηση. «Αυτός είναι σίγουρα ένας τομέας που αξίζει περισσότερη προσοχή στον τομέα των πολυφαινολών και των βιοδραστικών ενώσεων γενικότερα», κατέληξε ο Οταβιάνι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις