Το πρόσημα από την ιστορική επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα μόνο θετικό μπορεί να είναι, αφήνοντας υποσχέσεις για ένα δημιουργικό μέλλον ανάμεσα στις δύο χώρας. Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζεται ότι πρόκειται για μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, με σημαντικά αποτελέσματα για τη χώρα μας. Παράλληλα, επιχειρώντας μια πρώτη απαρίθμηση των θετικών σημείων της επίσκεψης αυτής εξηγούν ότι κατ’ αρχάς αναβαθμίζεται η -μέχρι τώρα- διμερής συνεργασία σε Στρατηγική Σχέση. Τέτοιου είδους σχέση η Ελλάδα έχει μέχρι σήμερα μόνο με δυο χώρες μέλη της ΕΕ: την Γαλλία και τη Γερμανία. Επίσης, ο πρωθυπουργός θα ανταποδώσει την επίσκεψη του Ινδού ομόλογού του και θα βρεθεί στο άμεσο μέλλον στο Νέο Δελχί.
Οι ίδιες πηγές εστιάζουν και στο γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να κατοχυρώσει τον ρόλο της χώρας – πύλης εισόδου στην ΕΕ, παίρνοντας τον ρόλο που κατείχε μέχρι πρόσφατα η Βρετανία αλλά τον έχασε λόγω του Brexit. Κι αυτό, γιατί η Ελλάδα είναι η χώρα της Ε.Ε. που βρίσκεται γεωγραφικά εγγύτερα στην Ινδία. Μητσοτάκης και Μόντι συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν σε θέματα ασφάλειας, άμυνας, υψηλής τεχνολογίας, ναυτιλίας, αγροτουρισμού. Ειδικά σε θέματα διεθνούς δικαίου οι απόψεις των δυο χωρών ταυτίζονται απόλυτα καθώς και η Ινδία είναι υπέρ του δικαίου της θάλασσας και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών.
Επενδύσεις και πλάνα έως το 2030
Παράλληλα με την συνάντηση των δυο ηγετών, Έλληνες και Ινδοί επιχειρηματίες έθεταν τις βάσεις για την συνεργασία σε τομείς που θα αποβούν επικερδείς για τους ίδιους αλλά και για τις χώρες τους. Ελληνικές επιχειρήσεις ήδη βλέπουν προς την αγορά της Ινδίας καθώς υπάρχει ακόμα ένα κοινό: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια χώρα φιλική στις επενδύσεις και η Ινδία έχει ήδη κάνει τεράστια βήματα προς τον τομέα αυτό με τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς κολοσσούς να έχουν τις έδρες τους στο έδαφός της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενεργό ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου της Ινδίας για ενίσχυση των σχέσεων και επαφών τους με την Ελλάδα επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση και το γεύμα εργασίας μεταξύ Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών, που πραγματοποιήθηκε παρουσία των δύο Πρωθυπουργών.
Παρόντες και συντονιστές αυτής της συνάντησης ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας Κώστας Φραγκογιάννης και ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Σημαντικοί Έλληνες εφοπλιστές αλλά και βιομήχανοι και από τον τομέα του φαρμάκου και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι με τους αντίστοιχους Ινδούς και συζήτησαν τις προοπτικές και τους τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας και των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων, με έμφαση στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, των τροφίμων, των φαρμάκων και της ναυτιλίας. Όπως τόνιζαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, έγινε ένα πρώτο αλλά πολύ ουσιαστικό βήμα προς την ενδυνάμωση των οικονομικών δεσμών με μια χώρα στρατηγικό εταίρο και εκ των πλέον δυναμικών οικονομιών του κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη προγραμματίστηκε επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία, μέσα στους επόμενους μήνες.