Για την νέα στρατηγική εταιρική σχέση, μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης. Ο υφυπουργός χαρακτήρισε «δικαίως ιστορική» που επισφραγίστηκε μάλιστα από τη συνολική αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας, τη χθεσινή επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. «Είναι γνωστό», αναφέρει ο κ. Φραγκογιάννης, «ότι Ελλάδα και Ινδία μοιραζόμαστε παραδοσιακά ισχυρά αισθήματα φιλίας, βασισμένα σε κοινές αξίες. Διακρινόμαστε για την ισχυρή δέσμευση στο διεθνές δίκαιο και δη το δίκαιο της θάλασσας και για τη βαθιά πίστη στο διάλογο, τη διπλωματία και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».
Για τη νέα, αναβαθμισμένη Στρατηγική Εταιρική Σχέση Ελλάδας-Ινδίας ο υφυπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι «η χώρα μας επιτυγχάνει μια πιο συστηματική και στοχευμένη συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες και πλέον δυναμικές οικονομίες του κόσμου, και μία χώρα με σημαίνοντα ρόλο στη διεθνή σκηνή». Επισημαίνει δε ότι «η επιλογή του Ινδού Πρωθυπουργού να βρεθεί στη χώρα μας, αποτελεί ρητή αναγνώριση της ισχυρής πλέον παρουσίας και του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας διεθνώς. Στόχο που η ελληνική κυβέρνηση υπηρέτησε μεθοδικά κατά την προηγούμενη τετραετία και συνεχίζει να υπηρετεί, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών».
«Ας μην ξεχνάμε ότι για την Ινδία, η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου στην Ευρώπη»
Αναφερόμενος στις συζητήσεις των δύο πρωθυπουργών σχετικά με τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και τις προοπτικές ενίσχυσης των εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων εκατέρωθεν ο κ. Φραγκογιάννης αναδεικνύει τη σημασία του υψηλού ενδιαφέροντος της Ινδίας καθώς όπως επισημαίνει. Τον Ινδό πρωθυπουργό συνόδευσαν στις συναντήσεις του 8 κορυφαίοι επιχειρηματίες της χώρας, που δραστηριοποιούνται στους τομείς των τροφίμων, των κατασκευών, της φαρμακοβιομηχανίας, του τουρισμού καθώς και ο επικεφαλής του ινδικού Οργανισμού Προώθησης Εμπορίου και Επενδύσεων. «Ας μην ξεχνάμε ότι για την Ινδία, η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου στην Ευρώπη» εξηγεί.
Παράλληλα επισημαίνει και την ιδιαίτερη σημασία που έχει και για τη χώρα μας, η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Ινδία, και ως προσωπική του φιλοδοξία, λόγω της τεράστιας αγοράς που διαθέτει για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες: «Γιατί οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να επενδύσουν στην Ινδία, αξιοποιώντας την τεχνολογική της εξέλιξη, το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό και την τοπική αγορά. Και γιατί οι ινδικές εταιρίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, προσεγγίζοντας με τον τρόπο αυτό την Ευρώπη και ταυτόχρονα ενισχύοντας την ελληνική οικονομία».
«Να ενδυναμώσουν έμπρακτα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις»
«Οι μεγαλύτερες προοπτικές για συνέργειες και συνεργασίες» όπως εξηγεί ο υφυπουργός «εντοπίζονται στην έρευνα και τεχνολογία, λόγω της υψηλής εξειδίκευσης της Ινδίας στον τομέα καθώς και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που αποτελούν υψηλή προτεραιότητα τόσο για τις δύο χώρες όσο και παγκοσμίως. Και φυσικά, ο τομέας της ναυτιλίας και της θαλάσσιας ασφάλειας, αποτελεί παραδοσιακά πεδίο ενισχυμένης διμερούς συνεργασίας, όπου επίσης υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών».
Τέλος ο κ. Φραγκογιάννης αναφερόμενος στην επικείμενη επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία που προγραμματίζεται στην Οικονομική Διπλωματία για τους επόμενους μήνες, σε συνέχεια και των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα μεταξύ Ελλήνων και Ινδών κορυφαίων επιχειρηματιών, εκφράζει την ελπίδα ότι θα «προωθήσουμε στοχευμένες συνεργασίες και επιχειρηματικά εγχειρήματα, που θα ενδυναμώσουν έμπρακτα τις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις».