Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

07

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Γεραπετρίτης – Φιντάν Τουρκία: Αύριο η συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης – Φιντάν Τουρκία: Αύριο η συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ

Γεραπετρίτης - Φιντάν Τουρκία: Την Τρίτη στις 10:00 η συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν

Στην Άγκυρα θα βρεθεί από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενόψει της συνάντησης που θα έχει την Τρίτη στην τουρκική πρωτεύουσα με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Στην ελληνική πλευρά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του διαλόγου καθώς με την συνάντηση αυτή αναμένεται να μπουν οι βάσεις για την συνέχιση της θετικής ατζέντας αλλά και να προετοιμαστεί το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να γίνει στις 17 ή στις 18 Σεπτεμβρίου, μιας και η ακριβής ημερομηνία δεν έχει «κλείσει» προς το παρόν, με δεδομένο μάλιστα πως ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην αμερικανικού μεγαλούπολη έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί και η πιθανή ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που προγραμματίζεται να συνεδριάσει τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, έξι χρόνια μετά το τελευταίο στη Σμύρνη. Η μέχρι στιγμής εξομάλυνση των σχέσεων δεν αποτελεί εχέγγυο για βηματισμό επίλυσης ζητημάτων αφού οι θέσεις των δύο χωρών είναι διαμετρικά αντίθετες σε βασικά θέματα, ενώ η Τουρκία δείχνει πως ανά διαστήματα ανοίγει τη βεντάλια των διεκδικήσεων, κάτι που καθιστά το χάσμα σε κεντρικά ζητήματα, αγεφύρωτο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν θα ξεκινήσει στις 10:05 και αναμένεται να διαρκέσει περί τις 2,5 ώρες με τις κοινές δηλώσεις να έχουν προκαθοριστεί να ξεκινήσουν στις 12:30 το μεσημέρι.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης εργασίας του κ. Γεραπετρίτη έχει ως εξής:

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου

19:00 – Αναχώρηση από Αθήνα / Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”

21:00 – ‘Αφιξη στην ‘Αγκυρα / Αεροδρόμιο Esenboğa

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου

10:00 – ‘Αφιξη σε Υπουργείο Εξωτερικών – Υποδοχή από Τ/ΥΠΕΞ – Φωτογραφία

10:05 – Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών

12:30 – Δηλώσεις στον Τύπο

13:15 – 15:00 – Γεύμα εργασίας

16:45 – Αναχώρηση από ‘Αγκυρα

18:45 – ‘Αφιξη στην Αθήνα / Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Και ο Δένδιας στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο

Την ίδια ώρα και ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, θα βρεθεί στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο, σε ημερομηνία που δεν έχει καθοριστεί προς το παρόν. Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, οι Τούρκοι έχουν προσκαλέσει τον κ. Δένδια και αυτός προς ώρας έχει ανταποκριθεί θετικά.

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησε στον τουρκικό Τύπο πως ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ θα ερχόταν αυτός στην Αθήνα μετά από σχετική πρόσκληση, κάτι που τελικώς δεν ίσχυε και διέψευσε σχετικά και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις