Όπλο του Πρωθυπουργού η πειθαρχία στα δημοσιονομικά με υπερπλεόνασμα 3,5 δισ. και η κοινωνική ευαισθησία στη λήψη μέτρων
Του Γιώργου Αυτιά
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με σαφή τρόπο έχει προδιαγράψει τα κύρια σημεία της οικονομικής του πολιτικής, η οποία έχει ως βασικές προτεραιότητες την ισχυρή οικονομία, τον άνθρωπο, την κοινωνία τις επιχειρήσεις και την αναβάθμιση της χώρας. Όλα αυτά τροχοδρομούνται σε 9 βασικές προτεραιότητες, με αντίστοιχες ισχυρές υποχρεώσεις υλοποίησης από πλευράς των Υπουργών του.
Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας
Είναι το πρώτο σε σειρά στοίχημα Μητσοτάκη. Η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει πρόωρα το πλήρες ποσό των δανείων που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ και έχει αρχίσει να αποπληρώνει τα διμερή δάνεια που έχουν χορηγήσει οι ευρωπαϊκές χώρες. Τι σημαίνει αυτό; Φωτογραφίζει ένα συμβολικό βήμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού επιδίωξη του Πρωθυπουργού είναι να αφήσει πίσω του τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και να αποκαταστήσει φέτος την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. «Διαπραγματευόμαστε ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης…». Η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα… σχολιάζει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που τώρα πληρώνει λιγότερο από την Ιταλία, παρά το γεγονός ότι το χρέος της Ρώμης θεωρείται ασφαλέστερο από τους οίκους αξιολόγησης.
Η ισχυροποίηση των οικονομικών δεικτών
Στο θέμα των οικονομικών δεικτών ο κ. Μητσοτάκης είναι σαφής: «Έχουμε εκτινάξει την παραγωγικότητά μας, τις επενδύσεις μας, τις εξαγωγές μας. Η ανάπτυξη μας βρίσκει στην δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωζώνη». Η Ελλάδα παρότι στηρίζει διαρκώς γενναία την κοινωνία σε όλες τις κρίσεις, με το 3ο μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας στην Ε.Ε., μηδένισε το πρωτογενές της αποτέλεσμα το 2022, και επέστρεψε στα πρωτογενή πλεονάσματα, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης. Η οικονομία μας κατά γενική ομολογία ΚΟΜΙΣΙΟΝ και Ξένων Οίκων διακρίνεται σήμερα, για υψηλή ανθεκτικότητα, μεγάλη πρόοδο και ισχυρή δυναμική, θέτοντας τις βάσεις για ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα στο μέλλον. Και αυτό θέλει να διατηρηθεί ο Πρωθυπουργός.
Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
Ο Πρωθυπουργός ορθώς εκτιμά ότι η φοροδιαφυγή «είναι μέγιστο δείγμα αντικοινωνικής συμπεριφοράς…». Σημειώνει ότι «ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μπορεί να μας επιτρέψει, σε βάθος τετραετίας, να πάμε σε σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, κάτι που θα εξετάσουμε στο δεύτερο μισό της νέας τετραετίας. Δεν φτάνει όμως αυτό. Δρομολογήσαμε την σύνδεση των μηχανών με την εφορία και θα προσθέσουμε σημαντικά έσοδα ώστε να μειώσουμε κι άλλο τους φόρους.
Για μας ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι σημαντική πτυχή του σχεδίου μας». Εδώ έχουμε πολύ δουλειά και πολλά στοιχήματα για τον κ. Χατζηδάκη, όπως το φορολογικό νομοσχέδιο με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Οι στόχοι σαφείς, με την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την επέκταση τους σε όσο γίνεται περισσότερα επαγγέλματα. Η ΑΑΔΕ εδώ έχει τεράστιο έργο με την αυτοματοποίηση ψηφιοποίηση των ελέγχων και τις πολλές διασταυρώσεις. Ακολουθούν η αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης, η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, έως ότου κλείσει ο πρώτος κύκλος με απτά αποτελέσματα εντός του 2024.
Η συνέχιση προσέλκυσης των επενδύσεων
Ο Πρωθυπουργός όταν τον ρωτούν για επενδύσεις μιλάει συγκεκριμένα και με απόλυτη ακρίβεια: «Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις. Όχι μόνο να επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη, θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ, το οποίο θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό» Ακολουθεί η αντιμετώπιση στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, το οποίο, λόγω του σοκ στις τιμές της ενέργειας, έφτασε στο 9,6% του ΑΕΠ το 2022 από 5,5% το προηγούμενο έτος.
Οι αυξήσεις των μισθών σε ιδιωτικό-δημόσιο τομέα και η μείωση της ανεργίας
Δημιουργήθηκαν κοντά στις 300.000 νέες θέσεις εργασίας, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό ότι ρίξαμε τα ποσοστά της ανεργίας κατά σχεδόν 7 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας και εδώ στα επίπεδα που είχαμε πριν από την έκρηξη της μεγάλης δημοσιονομικής περιπέτειας. Αλλά έχουν μεγάλη σημασία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των βημάτων που έγιναν στην αγορά εργασίας. Με την απασχόληση να αυξάνεται περισσότερο στους νέους και στις γυναίκες. Με τις πρώτες δειλές ενδείξεις της αντιστροφής του brain drain, με τις πρώτες ενδείξεις ότι η πολιτική μας δεν είναι απλά αναπτυξιακή αλλά και κοινωνικά δίκαιη, αντιμετωπίζοντας διαχρονικές ανισότητες. Αλλά όχι μόνο, γιατί στο ίδιο διάστημα οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι είδαν τον κατώτατο μισθό να αυξάνει τρεις φορές και από τα 650 ευρώ, που τον παραλάβαμε το 2019, να έχει φτάσει σήμερα τα 780 ευρώ.
Η ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους
«Η ανάπτυξη πρέπει να διευρύνει συνολικά τον δημόσιο πλούτο και μέρισμα από αυτόν να μετατρέπεται σε περισσότερη απασχόληση, σε καλύτερες αμοιβές. <Επιμένω πολύ σε αυτό και σε μεγαλύτερη φροντίδα για τους πιο ευάλωτους…», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης. «Είναι δηλαδή ένας δίκαιος συνδυασμός συνολικής προόδου και προσωπικής ευημερίας. Έχουμε αποδείξει έμπρακτα τη φροντίδα μας για τους πιο ευάλωτους. Είναι κάτι το οποίο το εννοώ. Και ξέροντας λοιπόν ότι ενώ οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν, αντισταθμίζοντας ένα μέρος του πληθωρισμού, η αλήθεια είναι ότι δεν τις ακολούθησαν τα σχετικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Έργα όπως, μεταξύ άλλων, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η γενναία στήριξη των πολιτών σε όλες τις κρίσεις με μέτρα άνω των 57 δισ. ευρώ, η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη», σημειώνει.
Οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία
Ίσως αποτελεί τον κρίκο κοινωνίας και παραγωγής, ενώ ο Πρωθυπουργός επισημαίνει: «Πρώτη πλευρά του τριγώνου ήταν οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα έκαναν πιο ανταγωνιστική την οικονομία μας, θα γεφύρωναν το επενδυτικό και παραγωγικό κενό». Το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», συνδυάζει επενδύσεις με τολμηρούς μεταρρυθμιστικούς στόχους. Ένα σχέδιο το οποίο οδήγησε την ελληνική οικονομία να έχει ήδη εισπράξει 11 δισεκατομμύρια από ευρωπαϊκούς πόρους, ένα σχέδιο στο οποίο η Ελλάδα υπήρξε πρωταγωνίστρια στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για να δρομολογήσει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που είμαστε πρωτοπόροι και στην πράσινη μετάβαση, με τις μισές σχεδόν ανάγκες μας σε ηλεκτρική ενέργεια να καλύπτονται ήδη από ανανεώσιμες πηγές.
Η μείωση των φόρων
Ο κ. Μητσοτάκης σ αυτό το σημείο είναι απόλυτος, όσο και τα όσα έπραξε για την μείωση των φόρων. «Είχαμε δεσμευθεί το 2019 ότι θα μειώσουμε τους φόρους και μειώσαμε τους φόρους. Μειώσαμε παραπάνω από 50 φόρους, αποκλιμακώνοντας ταυτόχρονα και τις εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών. Οι φορολογούμενοι πληρώνουν πια χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, χαμηλότερο φόρο εισοδήματος, καταργήθηκε για όλους η εισφορά αλληλεγγύης, πρακτικά έχουν γίνει δωρεάν οι γονικές παροχές, ο εταιρικός φόρος έπεσε στο 22%, ο φόρος στα μερίσματα στο 5%. Χρησιμοποιήθηκε η φορολογία ως επενδυτικό κίνητρο για επενδύσεις στην καινοτομία. Οι φορολογούμενοι πληρώνουν πια χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, χαμηλότερο φόρο εισοδήματος, καταργήθηκε για όλους η εισφορά αλληλεγγύης, πρακτικά έχουν γίνει δωρεάν οι γονικές παροχές, ο εταιρικός φόρος έπεσε στο 22%, ο φόρος στα μερίσματα στο 5%.
Η καθημερινότητα
Στην καθημερινότητα ο Πρωθυπουργός επενδύει πολλά! Είναι η εικόνα της κυβέρνησής του. Τονίζει: «Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για εμάς είναι να νιώσει και ο καθημερινός πολίτης ότι από αυτούς τους δείκτες, από αυτή την πρόοδο για την οποία σας μιλήσαμε, προκύπτει και η δική του καλύτερη ζωή. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο σταδιακά πια, παρά τις δυσκολίες και παρά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίσαμε και παρά τα λάθη τα οποία μπορεί να έγιναν, το αναγνωρίζουν πλέον καλόπιστα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Έχουμε αποδείξει έμπρακτα τη φροντίδα μας για τους πιο ευάλωτους. Είναι κάτι το οποίο το εννοώ».
Ο πίνακας των προτεραιοτήτων
· Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας
· Πρόωρη αποπληρωμή των δανείων
· Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα
· Περιορισμός της φοροδιαφυγής
· Ισχυροποίηση οικονομικών δεικτών
· Μείωση του δημόσιου χρέους κάτω από το 140% έως το 2027
· Υποχώρηση της ανεργίας στο 8% στην επόμενη τετραετία
· Μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων
· Αυξήσεις μισθών σε Δημόσιο-Ιδιωτικό τομέα
· Σταθερές αυξήσεις σε συνταξιούχους
· Καθημερινότητα.