Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διεθνής σπέιρα πλαστογράφων διαφήμιζε τις… τεχνικές της στο Tik Tok
ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνής σπέιρα πλαστογράφων διαφήμιζε τις… τεχνικές της στο Tik Tok

4 συλλήψεις

Ήταν, καθ’ όλα νόμιμοι, ως προς την παραμονή τους στη χώρα! Σε κάποιους, είχε αναγνωριστεί το προσφυγικό καθεστώς κι άλλοι ανέμεναν την οριστική απάντηση των Αρχών στην αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ωστόσο, αυτά εκμεταλλεύτηκαν, ακριβώς, υπήκοοι Ιράν και Παλαιστίνης, οι οποίοι εντάχθηκαν σε διεθνές κύκλωμα το οποίο έκλεβε και πλαστογραφούσε ταξιδιωτικά έγγραφα Ευρωπαίων πολιτών, ακόμη και διπλωματών. Με αυτά εξασφάλιζαν είτε ταξίδι στην Ευρώπη σε αλλοδαπούς που πλήρωναν αδρά-έως 800 ευρώ- η νομιμοποίηση παραμονής στη χώρα. Το επίσης απίστευτο είναι ότι οι εγκέφαλοι της οργάνωσης είχαν δημοσιεύσει και βίντεο στο Τικ Τοκ, όπου παρουσίαζαν τις τεχνολογικές δυνατότητες του εργαστηρίου τους, καθώς κατείχαν υπερσύγχρονο ψηφιακό εκτυπωτή LASER 3D καρτών τύπου PVC, το οποίο τους έδινε τη δυνατότητα για την κατάρτισης πλαστών εγγράφων, που έχουν τη μορφή κάρτας.

Οι «εργασίες» γίνονταν σε δύο σπίτια στην οδό Λιοσίων στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, περισσότερα από 2.700 έγγραφα διαφόρων χωρών, αξίας 600.000 ευρώ! Πρόκειται για διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες διαμονής και διπλώματα οδήγησης. Ανάμεσα στα έγγραφα που κατασχέθηκαν περιλαμβάνεται ακόμα και διπλωματικό διαβατήριο, που είχε καταχωρηθεί ως κλεμμένο στις 21 Ιουλίου 2022.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο πλαστογραφούσαν τα έγγραφα. Από τη δράση τους κέρδιζαν υπέρογκα χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν, ανάλογα με το είδος και την προέλευση του εγγράφου, από 200 έως και 800 Ευρώ, ανά έγγραφο. Τα μέλη του κυκλώματος, είχαν, κατά την Αστυνομία, διακριτούς ρόλους.

Οι εξπέρ της τεχνολογίας

Οι δύο Ιρανοί λειτουργούσαν το υπερσύγχρονο και εξειδικευμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων διαφόρων τύπων, ενώ οι δύο Παλαιστίνιοι, φέρονται να είχαν αναλάβει το ρόλο να συγκεντρώνουν μεγάλο απόθεμα ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων τα οποία διέθεταν απευθείας σε δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών ή τα παρέδιδαν στους συλληφθέντες υπηκόους Ιράν ώστε κατά παραγγελία να νοθεύσουν τα έγγραφα, αλλάζοντας τις φωτογραφίες κατόχων ή τα ατομικά στοιχεία κατόχων.

Νόμιμοι στη χώρα

Όλοι οι συλληφθέντες διέμεναν νομίμως στη χώρα (προσφυγικό καθεστώς και αιτούντος άσυλο), αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ στην ανακοίνωσή της. «Κατασχέθηκε», αναφέρεται ακόμη «ιδιαίτερα εξελιγμένος εξοπλισμός, αποτελούμενος από σύγχρονες συσκευές εκτύπωσης με τεχνολογία λέιζερ, επαγγελματικούς θερμοκολλητές και πρέσες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές με κατάλληλο λογισμικό, μικροεργαλεία, όπως κοπίδια δράπανος κ.λπ., καθώς και ειδικές κόλλες που χρωματίζονται με την εφαρμογή UV φωτός, χρώματα, κλωστές.

Και εξώφυλλα διαβατηρίων

Βρέθηκε μεγάλη ποσότητα πρώτων υλών αποτελούμενη από πλήθος σελίδων διαβατηρίων, διαφανειών που φέρουν απομιμήσεις ιριδιζόντων στοιχείων ασφαλείας ταξιδιωτικών εγγράφων διαφόρων χωρών, τόπια δερμάτινου υφάσματος που χρησιμοποιούνται ως εξώφυλλα των διαβατηρίων, κάρτες PVC που χρησιμοποιούνται για δελτία ταυτότητας και άδειες ικανότητας οδήγησης». Κατασχέθηκαν περισσότερα από 2.700 τεμάχια εγγράφων (διαβατήρια, δελτία ταυτότητας, άδειες διαμονής και άδειες ικανότητας οδήγησης) τρίτων προσώπων και αμφιβόλου γνησιότητας, για καθένα από τα οποία η τιμή πώλησης κυμαινόταν από 200 έως 800 ευρώ.

Το συνολικό ποσό που θα αποκόμιζαν από την εμπορία των κατασχεμένων εγγράφων εκτιμάται ότι θα ξεπερνούσε τις 600.000 ευρώ. Επίσης, βρέθηκαν 14 μεταλλικές μήτρες που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση πλαστών διαβατηρίων και μία σφραγίδα θεώρησης εισόδου αεροδρομίου Κωνσταντινούπολης αμφιβόλου γνησιότητας. Μεταξύ των κατασχεθέντων εγγράφων βρέθηκε και διπλωματικό διαβατήριο, το οποίο είχε καταχωρηθεί ως έντυπο κλαπέν – απολεσθέν την 21/07/2022».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις