Βιέννη: Πρώτο κουδούνι και φέτος στο αρχαιότερο ελληνικό σχολείο της Διασποράς

ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Βιέννη: Πρώτο κουδούνι και φέτος στο αρχαιότερο ελληνικό σχολείο της Διασποράς

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός στην Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης

12.09.2023 | 13:27

Πάνω από 200 αγιασμούς έχει δει η Ελληνική Εθνική Σχολή της Βιέννης, το παλαιότερο εν ενεργεία σχολείο της Διασποράς, το οποίο λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1804. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, γονείς, φίλοι, αλλά και μαθητές, παραβρέθηκαν στον αγιασμό που πραγματοποιήθηκε στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας Βιέννης. Τη λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος μαζί με τον αρχιερατικό επίτροπο πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Νικολίτση. Στην τελετή παραβρέθηκε και μίλησε εκ μέρους της Ελληνικής Πρεσβείας, η πρόξενος Ελένη Κυριακοπούλου.

Από το 1804

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης (Griechische Nationalschule) ξεκίνησε τη λειτουργία της το έτος 1804, κατόπιν σχετικού αυλικού διατάγματος, που παραχώρησε ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος ο Β’ στην κοινότητα της Αγίας Τριάδος των Καισαροβασιλικών υπηκόων, την 19η Μαΐου του ιδίου έτους, και έκτοτε λειτουργεί χωρίς διακοπή.

Το παλαιότερο αυτό εν ενεργεία σχολείο της Διασποράς, αποτελεί στις μέρες μας συμπληρωματικό σχολείο προσχολικής, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης. Υπάγεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ελληνικού υπουργείου Παιδείας, ως τμήμα ελληνικής γλώσσας, αποτελείται από 380 μαθητές και περιλαμβάνει στις τάξεις του νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο.

Πηγές: Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης, ertnews.gr, hephaestuswien.com
Exit mobile version