Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη από εκείνη που έχουν εκφράσει ο επικεφαλής του εργαστηρίου τοξικολογίας του ΑΠΘ Νικόλαος Ράικος και ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας οφείλεται στη χορήγηση μεγάλης δόσης κεταμίνης εξέφρασε στο δικαστήριο, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου, η ιατροδικαστής Ουρανία Δημακοπούλου. Η ιατροδικαστής προτάθηκε ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων από την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου και υποστήριξε στην κατάθεσή της ότι το 9χρονο κορίτσι έφυγε από τη ζωή από υποθρεψία σε συνδυασμό με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. «Δεν υφίσταται η δηλητηρίαση από κεταμίνη. Αιτία θανάτου είναι η υποθρεψία σε έδαφος ατροφίας βασικών οργάνων (καρδιά, πνεύμονες, νεφροί), σε έδαφος αντιδραστικής ιωσινοφυλίας, σε έδαφος επιληψίας», απάντησε σε σχετική ερώτηση της προέδρου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.
Η κύρια Δημακοπούλου στη συνέχεια αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν υπό την εποπτεία του καθηγητή Ράικου υποστηρίζοντας ότι «τα 6,5 mg/ml κεταμίνης θεωρείται εντός θεραπευτικών συγκεντρώσεων και ορίων. Η τοξικολογική λέει ότι τα 6,5 mg/ml αναφέρονται σε αναφερόμενα περιστατικά θανάτου. Με ένα φάρμακο που τον ενοχοποιούμε γίνεται σύγκριση μεταξύ αγοριού, κοριτσιού, βρέφους και ενός 9χρονου, ενήλικου και ανήλικου. Στη βιβλιογραφία δεν υπάρχει κανένα περαστικό θανάτου σε νοσοκομείο από κεταμίνη που να ενοχοποιείται κάποιος. Είναι ένα ασφαλές φάρμακο. Έγγραφο νοσοκομείου αναφέρει ότι η μέγιστη δόση για τη Τζωρτζίνα είναι δύο γραμμάρια».
«Στο συμπέρασμα του ιατροδικαστή δεν γράφει ότι είναι ανθρωποκτονία»
Η ιατροδικαστής δέχθηκε ερωτήσεις από την έδρα σχετικά με την έκθεση του συναδέλφου της Σωτήρη Μπουζιάνη, ο οποίος στα συμπεράσματα ακολουθώντας τα αποτελέσματα Ράικου αναγράφει ως αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας τη δηλητηρίαση από κεταμίνη. «Ο κ. Μπουζιάνης κρατάει τις αποστάσεις του. Στο συμπέρασμα δεν γράφει ότι είναι ανθρωποκτονία», σχολίασε η μάρτυρας, με τον συνήγορο υπεράσπισης Αλέξη Κούγια να παρεμβαίνει.
Πρόεδρος: Αυτό όμως είναι κάτι που θα το αποφασίσει το δικαστήριο.
Αλ. Κούγιας: Έλεος, ο ιατροδικαστής για αυτό το λόγο καλείται. Έχω κάνει 1000 ανθρωποκτονίες και ο ιατροδικαστής γράφει ανθρωποκτονία.
Πρόεδρός: Ο ιατροδικαστής αποφαίνεται στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του.
Μάρτυρας. Ο ιατροδικαστής πρέπει να γράψει τα πέντε είδη θανάτου, εννοείται ότι πρέπει να γράψει αιτία θανάτου, γράφει φαρμακευτική δηλητηρίαση σύμφωνα με το έγγραφο που του έδωσε ο κ. Ράικος, δεν κάνει καμία αξιολόγηση.
Αλέξης Κούγιας: Δεν θα καταστρέψετε και αυτή τη μάρτυρα, έχετε βγάλει ομόφωνες αποφάσεις για αυτονόητα αιτήματα, επηρεάζετε τη κρίση του δικαστηρίου κα πρόεδρε. Έχω ένα ιερό καθήκον, δεν κοιμάμαι για αυτή την υπόθεση. Κρατάνε μια αθώα γυναίκα στη φυλακή. Είναι υποχρεωτικό για τον ιατροδικαστή να γράψει ανθρωποκτονία. Επτά μήνες γίνεται μεροληπτική διαδικασία σε βάρος της κας κατηγορουμένης
Πρόεδρος: Άλλα μας λέγατε στις προηγούμενες συνεδριάσεις…
Η κατάθεση της μητέρας της Ρούλας Πισπιρίγκου
Η κα Ελένη Λεγάτου, τρίτη μάρτυρας υπεράσπισης στην δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, όπως η αδελφή και ο θείος της κατηγορουμένης, οι καταθέσεις των οποίων προηγήθηκαν, δήλωσε στο δικαστήριο πως η κόρη της ήταν μία «μητέρα υπόδειγμα» που δεν θα στρεφόταν ποτέ κατά των παιδιών της. «Δεν θα σκότωνε τα παιδιά της. Ήταν μάνα, μπορεί καλύτερη και από εμένα. Εγώ δούλευα. Μπορεί να μη μπορούσα να της προσφέρω πολλά. Η Ρούλα μου ήταν πάνω στα παιδιά της. Ήταν υπόδειγμα μητέρας. Πιστεύω στην αθωότητά της» είπε. Με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, η μάρτυρας τόνισε πως έχει χάσει τρία εγγόνια και η κόρη της βρίσκεται στην φυλακή. «Έχω επιβαρυνθεί πολύ ψυχολογικά. Έχω χάσει τρία εγγόνια, ένα-ένα έφευγε, και το παιδί μου είναι στη φυλακή. Ήρθε η Ίριδα για να δώσει χαρά και έφυγε πάλι, μας τα πήρε ο Θεούλης».
Η κα Λεγάτου περιέγραψε την κατηγορούμενη ως ένα ήσυχο παιδί, ενώ αναφερόμενη στην σχέση της Ρούλας Πισπιρίγκου με τον Μάνο Δασκαλάκη, την χαρακτήρισε «πολύ καλή». Κατά την μάρτυρα, η εξωσυζυγική σχέση του κ. Δασκαλάκη ήταν «περιστασιακή» που «ήρθε και πέρασε». Σε ερωτήσεις για τον χαρακτήρα της κατηγορουμένης και τις αναφορές ότι ήταν «ψυχρή» στους θανάτους των τριών κοριτσιών της, η κ. Λεγάτου κατέθεσε πως η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν εκδήλωνε το συναίσθημά της μπροστά σε άλλους και πως ήταν άνθρωπος κλειστός. Είπε επίσης μετά από σχετική ερώτηση, ότι όταν η κόρη της έχασε την Μαλένα, το πρώτο παιδί της οικογένειας που πέθανε, «κάθε μέρα πήγαινε στο νεκροταφείο, έκλαιγε συνέχεια στο σπίτι, έκλαιγε και στο νεκροταφείο. Δε μπορούσε να το συνειδητοποιήσει».
Η κατάθεση του πατριού της κατηγορουμένης
Ο πατριός της Ρούλας Πισπιρίγκου κ. Γιώργος Γεωργίου, κατέθεσε, κλαίγοντας, πως η τελευταία φορά που άκουσε δια ζώσης την Τζωρτζίνα ήταν όταν την μετέφεραν οι ίδιοι, τον Απρίλιο του 2021, στο Καραμανδάνειο. «Ήταν η τελευταία φορά που άκουσα τη Τζωρτζίνα μου. Επειδή κόρναρα για να την πάω στο Καραμανδάνειο, είπε “παππού πάμε γάμο;”. Τελευταία φορά…» είπε δακρυσμένος ο σύντροφος της μητέρας της κατηγορουμένης. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο αναισθησιολόγος του Καραμανδάνειου καθυστέρησε να διασωληνώσει το παιδί. «Αν δεν είχε καθυστερήσει αυτός με τη διασωλήνωση το παιδί μπορεί να είχε σωθεί» ανέφερε ο κ. Γεωργίου.
Πρόεδρος: Τι ξέρετε για τον αναισθησιολόγο;
Μάρτυρας: Στις 11 Απριλίου μίλησα το μεσημέρι με βιντεοκλήση με τη Τζωρτζίνα. Το απόγευμα μας πήρε (η κατηγορούμενη) και μας είπε ότι δεν είναι καλά το παιδί και να πάμε στο νοσοκομείο. Γύρω στις 18.30; Δεν θυμάμαι καλά τις ώρες…τι διαφορά έχει;
Πρόεδρος: Ότι στις 18.30 δεν είχε συμβεί το επεισόδιο! Αυτή τη διαφορά έχει!
Ο μάρτυρας είπε ότι άκουσε πως ο γιατρός άργησε να φθάσει στο νοσοκομείο τόσο από μέλος της οικογένειας Δασκαλάκη όσο και από τον ίδιο τον πατέρα της Τζωρτζίνας που είχε πει πως ο αναισθησιολόγος είχε φθάσει δέκα λεπτά μετά από εκείνον.