Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Λάμψεις πριν τον σεισμό Μαρόκο: Το μυστήριο με τα φώτα στον ουρανό
ΚΟΣΜΟΣ

Λάμψεις πριν τον σεισμό Μαρόκο: Το μυστήριο με τα φώτα στον ουρανό

Λάμψεις πριν τον σεισμό Μαρόκο: Σχεδόν 3000 οι νεκροί

Οι αναφορές για «σεισμικά φώτα», όπως αυτά που φαίνονται σε βίντεο που τραβήχτηκαν πριν από τον σεισμό των 6,8 βαθμών της Παρασκευής στο Μαρόκο, χρονολογούνται αιώνες πριν από την αρχαία Ελλάδα, γράφει το CNN. Αυτά τα ξεσπάσματα φωτεινού, χορευτικού φωτός σε διάφορα χρώματα έχουν από καιρό προβληματίσει τους επιστήμονες και δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση σχετικά με το τι τα προκαλεί, αλλά είναι «σίγουρα αληθινά», δήλωσε ο John Derr, συνταξιούχος γεωφυσικός που εργαζόταν στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Έχει συνυπογράψει αρκετές επιστημονικές εργασίες σχετικά με τα φώτα σεισμών, ή EQL. «Η θέαση των EQL εξαρτάται από το σκοτάδι και άλλους ευνοϊκούς παράγοντες», εξήγησε σε ένα email.

Είπε ότι το πρόσφατο βίντεο από το Μαρόκο που μοιράστηκε στο διαδίκτυο έμοιαζε με τα σεισμικά φώτα που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού του 2007 στο Πίσκο του Περού.

Τι είναι τα σεισμικά φώτα

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκδοση του 2019 της εγκυκλοπαίδειας της γεωφυσικής της στερεάς γης (Encyclopedia of Solid Earth Geophysics), μερικές φορές, τα φώτα μπορεί να μοιάζουν με συνηθισμένες αστραπές ή μπορεί να είναι σαν μια φωτεινή ζώνη στην ατμόσφαιρα που μοιάζει με το πολικό σέλας. Άλλες φορές μοιάζουν με λαμπερές σφαίρες που αιωρούνται στον αέρα. Μπορεί επίσης να μοιάζουν με μικρές φλόγες που τρεμοπαίζουν ή σέρνονται κατά μήκος ή κοντά στο έδαφος ή με μεγαλύτερες φλόγες που αναδύονται από το έδαφος.

Ένα βίντεο που τραβήχτηκε στην Κίνα λίγο πριν από τον σεισμό του Sichuan το 2008 δείχνει φωτεινά σύννεφα να αιωρούνται στον ουρανό. Αυτό που φαίνεται να έχουν εξάγει ως συμπέρασμα είναι ότι το 80% των περιστατικών EQL που μελετήθηκαν παρατηρήθηκαν για σεισμούς με μεγέθη μεγαλύτερα από 5 Ρίχτερ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το φαινόμενο παρατηρήθηκε λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του σεισμικού γεγονότος και ήταν ορατό σε απόσταση έως και 600 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού. Η μελέτη του 2014 κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σεισμών που συνδέονται με σεισμικά φώτα συνέβησαν εντός των τεκτονικών πλακών και όχι στα σύνορά τους.

Πάνω από 2.900 οι νεκροί

Προς το παρόν δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των σεισμολόγων σχετικά με τον μηχανισμό που προκαλεί τα σεισμικά φώτα, και οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να ξεκλειδώσουν τα μυστήριά τους. Ο Friedemann Freund συνεργάτης του Derr ελπίζει ότι μια μέρα θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν τα σεισμικά φώτα ή το ηλεκτρικό φορτίο που τα προκαλεί, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, για να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της προσέγγισης ενός μεγάλου σεισμού.

O σεισμός των 6,8 Ρίχτερ στο Μαρόκο έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου και έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.900 ανθρώπους ενώ έχει προκαλέσει και τεράστιες καταστροφές στις υποδομές και στις οικιστικές ζώνες. Οι ιστορίες από τα συντρίμμια των σπιτιών συγκλονίζουν, όπως αυτή με τη διάσωση ενός μωρού λίγων ημερών που ανεσύρθη ζωντανό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις