Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Ανδρέας Κονδύλης: Κύριος στόχος ο πολιτισμός της καθημερινότητας
ΕΛΛΑΔΑ

Ανδρέας Κονδύλης: Κύριος στόχος ο πολιτισμός της καθημερινότητας

Με τον προϋπολογισμό του 2023 χρηματοδοτήθηκαν έργα που αλλάζουν ριζικά προς το καλύτερο την ποιότητα ζωής στην πόλη και που αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ή υπό δημοπράτηση

Όταν αναλάβαμε ως Δημοτική αρχή, στην πρώτη μας θητεία το 2014, στη συνείδηση των περισσότερων πολιτών, λόγω της οικονομικής κρίσης, είχε αρχίσει να πιάνει η κρούστα της διάψευσης, της ισοπέδωσης και της παραίτησης. Αμφισβήτηση κάθε οράματος, καχυποψία και άρνηση συνεργασίας με την τοπική αρχή. «Πέσαμε με τα μούτρα» στην καθαριότητα και πολύ γρήγορα πετύχαμε έναν ικανοποιητικό ρυθμό αποκομιδής απορριμμάτων και καθαρούς δρόμους. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα, για να αρχίσει η αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης του πολίτη στον πολιτικό. Η ανακαίνιση και αναβάθμιση των σχολείων και των αθλητικών χώρων, η πιστοποίηση από το Υπουργείο Εσωτερικών όλων των παιδικών χαρών του Αλίμου, η τοποθέτηση υπαίθριων γυμναστηρίων σε κάθε γειτονιά, τα πάρκα σκύλων, τα κοινόχρηστα ποδήλατα, τα Λιομαζώματα. οι ανακαινίσεις των χώρων των ΚΑΠΗ και οι δύο νέοι παιδικοί σταθμοί δεν άφηναν πλέον έδαφος στην σκουριασμένη νοοτροπία του «τίποτα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει». Η πόλη μας άλλαζε… και άλλαζε προς το καλό. Όταν, μετά τη μεγάλη καμπάνια για την Ανακύκλωση, μοιράσαμε δωρεάν οικιακούς κάδους ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, ούτε κι εμείς οι ίδιοι δεν πιστεύαμε την απίστευτη προσέλευση των δημοτών τις ημέρες της διανομής!

 

Ο πολιτισμός της καθημερινότητας ήταν κύριος στόχος από την πρώτη στιγμή. Ευγένεια και σεβασμός στον διπλανό μας, ευγένεια και σεβασμός στην πόλη. Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών βοήθησε πολύ σ’ αυτό. Με το σύστημα NOVOVILLE, που υιοθετήσαμε, μ’ ένα κλικ από το κινητό, οι κάτοικοι μπορούσαν να ενημερώνουν για τη λακκούβα που θέλει κλείσιμο, για το δέντρο που εμποδίζει, για τη λάμπα που κάηκε κ.λπ., κι έτσι η αποκατάσταση γινόταν γρήγορα και αποτελεσματικά. Υιοθετήσαμε, επίσης, την εφαρμογή MOTIVO, για ολοκληρωμένο ψηφιακό πρωτόκολλο του Δήμου και σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων. Μέσα στη γκρίνια και την κατάθλιψη που η κρίση έφερνε μαζί της, η δημοτική μας αρχή με τον ζήλο του νεοφώτιστου πολέμησε για τη μεγάλη ανατροπή. Όχι μόνο βάλαμε πλάτη και στηρίξαμε με τις κοινωνικές δομές τους χειμαζόμενους συμπολίτες μας, αλλά ρίξαμε ιδιαίτερο βάρος σε πολιτιστικές πρωτοβουλίες, θεωρώντας ότι αυτό ήταν ένα αντίδοτο στη γενικότερη μιζέρια και ηττοπάθεια. Δημιουργήσαμε δημοτικό θερινό σινεμά στην παραλία μας, το Cine Άλιμος, με πολύ φθηνό εισιτήριο και αρκετές δωρεάν προβολές, ιδίως παιδικές. Εγκαινιάσαμε τη λειτουργία Ανοιχτού Πανεπιστημίου με παρουσίες φωτισμένων δασκάλων, κοσμήσαμε τον δημόσιο χώρο με τέσσερα γλυπτά, κάναμε επίτιμους δημότες της πόλης μας τον Σταμάτη Κριμιζή και τον Αλέκο Φασιανό, και, βέβαια, στήσαμε τη Δημοτική μας Πινακοθήκη με αγορές πολύ σημαντικών έργων και τακτικές εικαστικές εκθέσεις.

 

Επιπλέον, αναβαθμίστηκε ο Θουκυδίδειος Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αλίμου με νέα τμήματα και αναζωογονήθηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη μέσα από την ανακαίνισή της και τη δημιουργία Παιδικής Βιβλιοθήκης και εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα «Η Ζωή είναι Ωραία». Εκδώσαμε και διανείμαμε δωρεάν το λεύκωμα «Άλιμος, η πόλη μας», με την ιστορία του τόπου μας. Καταφέραμε να μειώσουμε τα χρέη του Δήμου μας κατά 45% και, βεβαίως, επιδείξαμε ιδιαίτερο ζήλο και σε μεγάλα θέματα που απασχολούσαν τον Άλιμο. Υπογράφτηκε η σύμβαση συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ για την ανάπλαση της Μαρίνας Αλίμου, καθώς και το Μνημόνιο Συνεργασίας με την ιδιοκτήτρια εταιρεία «Σκλαβενίτης» για την αξιοποίηση και ανάδειξη του Κτήματος Τραχώνων («Κτήμα Γερουλάνου»). Επίσης, συστήσαμε σε συνεργασία με τους δήμους Καλλιθέας και Παλ. Φαλήρου τον Σύνδεσμο Δήμων Νότιας Αθήνας (ΣυΔΝΑ), με στόχο τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη των τριών πόλεων.

 

 

Τέλος, μια ιδιαίτερα πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα δράση ήταν η δημιουργία των δύο πρώτων κοινόχρηστων σταθμών δωρεάν φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και η αγορά από τον δήμο δύο οικολογικών ηλεκτροκίνητων ημιφορτηγών για την Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Επίσης, ο δήμος Αλίμου ήταν από τους πρώτους στη χώρα που συμμετείχε στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου. Στη δεύτερη θητεία συνεχίσαμε πάνω στα γερά θεμέλια που βάλαμε κατά την πρώτη θητεία μας. Η μεγάλη εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο κόσμος του Αλίμου και αποτυπώθηκε στο ποσοστό της επανεκλογής μας, μάς γέμισε με δύναμη και ζήλο να υλοποιήσουμε αυτά που δεν είχαμε προλάβει στην πρώτη μας θητεία. Βέβαια, μην ξεχνάτε ότι σ’ αυτή τη δεύτερη περίοδο της Δημοτικής μας αρχής ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού και πρώτιστο μέλημα έγινε η προφύλαξη των πολιτών από την ασθένεια. Προσαρμοστήκαμε ταχύτατα στις νέες έκτακτες συνθήκες. Οργανώσαμε πρόγραμμα για την εξυπηρέτηση ευάλωτων κατοίκων που επιβαλλόταν να μη βγουν από το σπίτι, επιτηρήσαμε την εφαρμογή των μέτρων, μοιράσαμε μάσκες και τάμπλετς, κάναμε συνεχείς απολυμάνσεις, δημιουργήσαμε δωρεάν γραμμή ψυχοκοινωνικής στήριξης και είμαστε ο πρώτος Δήμος που λειτούργησε διαδικτυακό Κοινωνικό Φροντιστήριο.

 

Ωστόσο, παρά τα lockdown και τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα, δε σταματήσαμε το παραγωγικό μας έργο. Η ιστοσελίδα του www.alimos.gr αναβαθμίστηκε σε ολοκληρωμένο ψηφιακό κόμβο για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων online. Χωρίς ώρες αναμονής σε κουραστικές ουρές, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς χάσιμο πολύτιμου χρόνου, μέσω internet ο καθένας μπορεί να παίρνει γρήγορα βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, αντίγραφα κ.λπ. Αποκτήσαμε, επίσης, για πρώτη φορά στον Άλιμο δωρεάν Δημοτική Συγκοινωνία! Η προβληματική συγκοινωνία του Αλίμου ήταν μόνιμο και διαρκές παράπονο των κατοίκων. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας στον ΟΑΣΑ, δεν γινόταν τίποτε, αφού η οικονομική κρίση είχε φέρει περικοπές και δεν υπήρχαν ούτε διαθέσιμα οχήματα ούτε οδηγοί. Προσπαθήσαμε με ιδιαίτερο ζήλο για εξεύρεση λύσης και τελικά, μετά από κάποια χρόνια ατέλειωτης γραφειοκρατίας, ο Άλιμος απέκτησε τρία ολοκαίνουργια υπερσύγχρονα μίνι λεωφορεία, για να εξυπηρετείται το κοινό δωρεάν στις μετακινήσεις του μέσα στην πόλη. Δύο γραμμές ενώνουν τις γειτονιές της πόλης μεταξύ τους και με το ΜΕΤΡΟ Αλίμου. Τα τρία λεωφορεία που εκτελούν τα δρομολόγια είναι οχήματα υπερσύγχρονα, με συστήματα ασφαλείας τόσο για τον οδηγό, όσο και για τους επιβάτες.

 

Είμαστε πολύ περήφανοι, επίσης, που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα Ανακύκλωσης Οργανικών Αποβλήτων, με τους Καφέ Κάδους να βρίσκονται σε κάθε γειτονιά του Αλίμου. Τα οργανικά απόβλητα (υπολείμματα τροφών, κλαδέματα, φρούτα, λαχανικά κ.λπ.) ρίπτονται στους «καφέ» κάδους, συλλέγονται από ειδικό απορριμματοφόρο και μεταφέρονται σε ειδική διαδημοτική μονάδα επεξεργασίας, για να γίνουν λίπασμα (κομπόστ). Έτσι, δεν επιβαρύνεται η χωματερή, προστατεύεται το περιβάλλον και γίνεται μεγάλη οικονομία στον Δήμο, αφού δεν είναι αναγκασμένος να πληρώνει τέλη ταφής στη χωματερή. Ταυτόχρονα ξεκινήσαμε το πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανόλαδων που είναι από τα πιο επιβαρυντικά στοιχεία για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Ολοκληρώσαμε την αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων με λαμπτήρες LED για εξοικονόμηση ενέργειας και περισσότερο φως και ασφάλεια στους δρόμους, προχωρήσαμε σε εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις, η αναβάθμιση σχολικών κτηρίων, αθλητικών χώρων και παιδικών χαρών ήταν συνεχής, οι δενδροφυτεύσεις συχνότατες, η καθαριότητα και η φροντίδα του πρασίνου ανελλιπής. Ζωγραφίσαμε τα ΚΑΦΑΟ. εκδώσαμε Δημοτικά Ημερολόγια και πραγματοποιήσαμε ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης στην Αττική, την αναβάθμιση της Πλατείας Καραϊσκάκη στο Άνω Καλαμάκι. Η συνολική εικόνα της περιοχής άλλαξε, καθώς δημιουργήθηκε ένας χώρος πολύ ποιοτικός, καλαίσθητος και φιλικότατος προς τους πολίτες με 6.500 φυτά, υπόγειο δίκτυο ποτίσματος, διαδρομές περιπάτου, πέργκολες κ.λπ. Επιμεληθήκαμε την κατασκευή ασφαλών σχολικών διαβάσεων, εγκαινιάστηκε Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στο Αστυνομικό Τμήμα Αλίμου, δημιουργήσαμε σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, λειτουργήσαμε Κοινωνικό Πλυντήριο (ο τρίτος Δήμος πανελλαδικά) και Κοινωνική Ντουλάπα, φτάσαμε αισίως τις δεκαοκτώ εικαστικές εκθέσεις της Δημοτικής μας Πινακοθήκης (Κατζουράκης, Ζούνη, Σόρογκας κ.ά,). Παράλληλα, παρά τις δύσκολες συγκυρίες, ο Δήμος Αλίμου πέτυχε ν’ αποπληρώσει χρέη άνω των 12.000.000 ευρώ, τα οποία είχαν συσσωρευτεί στο παρελθόν επί σειρά ετών. Παρενέβημεν, επίσης, για την ηχορρύπανση από τα κέντρα της παραλίας και για τα απαράδεκτα ψηλά κτήρια που ανεγείρουν αρκετές κατασκευαστικές εταιρείες στον Άλιμο.

 

Η δικαίωση των κόπων μας, όμως, ήρθε με τον προϋπολογισμό του 2023 να φτάνει τα 74.000.000 ευρώ (ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός που έχει γίνει ποτέ στην πόλη μας), για να χρηματοδοτηθούν έργα που αλλάζουν ριζικά προς το καλύτερο την ποιότητα ζωής στην πόλη και που αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ή υπό δημοπράτηση: Ριζική ανακαίνιση σχολικών μονάδων, αναβάθμιση οδικού δικτύου και βελτίωση οδικής ασφάλειας, ανέγερση νέου Κλειστού Γυμναστηρίου, ανέγερση νέου Παιδικού Σταθμού στο Άνω Καλαμάκι, ανέγερση νέου Δημαρχείου, Ποδηλατόδρομος και πεζόδρομοι, Πράσινη Πολιτιστική Διαδρομή, βιοκλιματικές αναβαθμίσεις σε δημοτικά κτήρια, επέκταση δικτύου αποχέτευσης ομβρίων στο Πανί κ.ά. Και, βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι με την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου στην εταιρεία «Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου Α.Ε.» ανοίχτηκε ο δρόμος στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, στην αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου και φυσικά στην αναζωογόνηση της τοπικής μας οικονομίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις