Την εκτίμηση ότι η ενδεχόμενη ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε τον Παύλο Πολάκη στη θέση «να κάνει κουμάντο» στο κόμμα διατύπωσε ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σχολιάζοντας τη φράση του κ. Κασσελάκη «γουστάρω να ξεδοντιάσω δικαστές και δημοσιογράφους», ο κ. Μαραντζίδης είπε μεταξύ άλλων:
«Μου διαμορφώνεται η αίσθηση μερικές φορές, ότι όταν ακούω τον κ. Κασσελάκη στα πιο ουσιαστικά, είναι σα να ακούω τη σκέψη του κ. Πολάκη. Θα πρέπει να είναι σαφές σ’ αυτούς που θα ψηφίσουν τον κ. Κασσελάκη, ότι σίγουρα μαζί του θα είναι και η σκέψη, ο τρόπος σκέψης, η πολιτική πρακτική του κ. Πολάκη. Είναι σαφές ότι, στη δική μου εικόνα τουλάχιστον, υπάρχει τρόπος σκέψης και αντίληψη που έχει έναν λόγο και στρατηγική, που θα έλεγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαντικά βήματα μπρος για να απαλλαγεί από αυτό. Θα μου έκανε πραγματικά εντύπωση να δω στο κόμμα που ο Αλέξης Τσίπρας θα διέγραφε πολλές φορές τον Πολάκη να είναι στο τέλος ο Πολάκης που θα κάνει κουμάντο σ’ αυτό το κόμμα».
Σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιοποιήθηκε από το Mega, για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαραντζίδης είπε ότι «οι δημοσκοπήσεις έχουν πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας, μικρό δείγμα, αλλά και ποιοι θα πάνε τελικά να ψηφίσουν. Αποτυπώνουν όμως τάση. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν 2 υποψήφιοι απόλυτα φαβορί για τον δεύτερο γύρο και άλλοι 3 που δείχνουν ότι απέχουν πολύ από το να μπουν στον δεύτερο γύρο. Συνεχίζουμε να βλέπουμε την εικόνα με αναδιανομή των ποσοστών. Τώρα έχουμε και την περίπτωση του Κασσελάκη. Δεν βάζω στοίχημα, γιατί οι έρευνες έχουν προβλήματα και κινδύνους.
Έχουμε το εντυπωσιακό φαινόμενο με τον κ. Κασσελάκη:
Δεν είναι μόνιμος κάτοικος της χώρας, δεν ήταν μέλος του κόμματος, δεν είχε εμπλοκή στους πολιτικούς θεσμούς, δεν ήταν και δεν είναι βουλευτής, γεννάται το ερώτημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα συμμετάσχει στο κοινοβούλιο; Δεν είναι διανοούμενος, αλλά κάνει γκελ, έχει μια γοητεία σε ένα σημαντικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι νέος, εκφράζει κοινό και απογοήτευση και για το εκλογικό αποτέλεσμα και για την αποχώρηση Τσίπρα, μπορεί να δει κανείς τις κοινωνιολογικούς παράγοντες που εξηγούν την άνοδο και κάνει ενδιαφέρουσα την αντιπαράθεση.
Η μετάβαση από τον χαρισματικό ηγέτη είναι τραυματική- στο ΠΑΣΟΚ είχαν το πλεονέκτημα ότι έγινε εν καιρώ εξουσίας στον Κώστα Σημίτη. Μετά τον Τσίπρα οι υποψήφιοι είναι “κανονικοί” υποψήφιοι, την περίπτωση Κασσελάκη έρχεται να τροφοδοτήσει την πολιτική φαντασίωση της επιστροφής της εξουσίας. Εδώ έρχεται η περίπτωση η άγνωστη και επιτρέψτε μου, χωρίς τις τυπικές- ουσιαστικές προδιαγραφές, έρχεται και λέει, είμαι εδώ θα κερδίσω τον Μητσοτάκη. Στην πολιτική η μαγική σκέψη έχει μεγαλύτερο χώρο».