Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Γιατί λασπώνει το ρύζι: Τα λάθη που κάνουμε
PLUS

Γιατί λασπώνει το ρύζι: Τα λάθη που κάνουμε

Γιατί λασπώνει το ρύζι: Ας δούμε τι κάνουμε λάθος και πώς μπορούμε να έχουμε ένα τέλεια μαγειρεμένο ρύζι.

Το μαγείρεμα του ρυζιού είναι από τις βασικότερες δεξιότητες που χρειάζεται να έχουμε στην κουζίνα. Σε γενικές γραμμές θεωρούμε ότι είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία και αρκεί απλά να βράζουμε νερό, να προσθέσουμε ρύζι και να περιμένουμε να βράσει. Ωστόσο υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με την προετοιμασία αυτού του βασικού υλικού ενώ ορισμένα βήματα συχνά παραλείπονται. Έτσι συχνά έχουμε ένα μέτριο ή κακό αποτέλεσμα στο πιάτο μας.

Ας δούμε τι κάνουμε λάθος και πώς μπορούμε να έχουμε ένα τέλεια μαγειρεμένο ρύζι.

1. Δεν ξεπλένουμε το ρύζι πριν το μαγειρέψουμε

Πολλές φορές, επάνω στη βιασύνη μας μπορεί να ρίξουμε το ρύζι στην κατσαρόλα χωρίς να το ξεπλύνουμε προηγουμένως. Όμως το ξέπλυμα είναι απαραίτητο καθώς αφαιρεί πέτρες ή κόκκους που μπορεί να έχουν ξεμείνει κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, αλλά και των συντηρητικών που χρησιμοποιούνται. Αν το μαγειρέψουμε χωρίς να το πλύνουμε είναι πιθανό να σχηματιστεί στην επιφάνεια του ρυζιού μια μεμβράνη, η οποία δημιουργείται από το περίσσευμα αμύλου που διαλύεται στο νερό όταν αυτό εξατμίζεται. Έτσι, για αφράτο ρύζι ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό και μετά στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι. Πόσο πλύσιμο θέλει; Μέχρι το νερό να βγαίνει διάφανο και όχι θολό.

2. Δεν χρησιμοποιούμε τη σωστή αναλογία νερού προς ρύζι

Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος είναι ότι ρίχνουμε νερό και ρύζι σε μια κατσαρόλα γιατί υποθέτουμε ότι εάν υπάρχουν πολλά υγρά απλά θα βράσει μια και καλή, ή αν υπάρχει πολύ λίγο νερό, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να προσθέσουμε περισσότερο. Όμως δύσκολα μπορούμε να φέρουμε το ρύζι στη σωστή υφή όταν η αναλογία νερού προς ρύζι είναι λανθασμένη, καθώς απαιτείται συγκεκριμένη ποσότητα υγρού για να ενυδατωθεί σωστά. Για να βεβαιωθούμε ότι η αναλογία είναι σωστή, δεν χρειάζεται παρά να ελέγξουμε τις οδηγίες στη συσκευασία του προϊόντος.

3. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά

Όταν μαγειρεύουμε το ρύζι σε υψηλή θερμοκρασία δεν επιταχύνουμε τη διαδικασία όπως νομίζουμε. Αντίθετα, το υγρό μπορεί να εξατμιστεί πριν το ρύζι μαγειρευτεί πλήρως, και θα έχουμε άψητο ή καμένο ρύζι, σε περίπτωση που κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας πριν το καταλάβουμε εγκαίρως. Η καλύτερη μέθοδος για το μαγείρεμα του ρυζιού είναι να αφήσουμε το νερό να βράσει και μετά να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία πριν προσθέσουμε το ρύζι. Με αυτόν τον τρόπο τόσο το κέλυφος του ρυζιού όσο και το εσωτερικό του, θα μαγειρευτούν ομοιόμορφα.

4. Μαγειρεύουμε το καστανό ρύζι όπως το λευκό

Η χρήση της ίδιας μεθόδου μαγειρέματος για το καστανό και το λευκό ρύζι δεν είναι σωστή γιατί το καστανό ρύζι απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο και νερό για να βράσει. Έτσι, το καστανό ρύζι χρειάζεται άλλη άλλου είδους μεταχείριση και μπορούμε να πάρουμε τις απαραίτητες πληροφορίες από τη συσκευασία.

5. Ανακατεύουμε καθώς ψήνεται

Αν ανακατεύουμε το ρύζι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος το άμυλο το οποίο εκείνη την ώρα μένει στην κατσαρόλα απελευθερώνεται και το αποτέλεσμα είναι ένα λασπωμένο ρύζι. Ανακατεύουμε μόνο μία φορά περίπου στα μισά του μαγειρέματος και ξανακλείνουμε το καπάκι.

6. Δεν το αφήνουμε να… ξεκουραστεί

Ακόμα ένα λάθος που κάνουμε όταν ετοιμάζουμε ρύζι είναι ότι δεν το αφήνουμε να κάτσει και το σερβίρουμε αμέσως μόλις σβήσουμε τη φωτιά. Αντίθετα, αυτό που πρέπει να κάνουμε πριν το βάλουμε στα πιάτα μας είναι να το αφήσουμε για 10 λεπτά στην κατσαρόλα να ξεκουραστεί με κλειστό καπάκι. Με αυτόν τον τρόπο, η υγρασία κατανέμεται καλύτερα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις