Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σπάνιο χρυσό νόμισμα σώθηκε στο παρά πέντε από τις Αρχές
ΕΛΛΑΔΑ

Σπάνιο χρυσό νόμισμα σώθηκε στο παρά πέντε από τις Αρχές

Κατασχέθηκαν 31 αρχαία αριστουργήματα

Ενα χρυσό νόμισμα, σπάνιο αριστούργημα του 4ου π.Χ. αιώνα, που προέρχεται από την αρχαία πόλη του Ποντικάπαιου Κριμαίας, μιας από τις ελληνικές αποικίες που ανθούσαν εκείνη την εποχή, ανακτήθηκε από την Πολιτεία!

Πέτρος Καρσιώτης

Του Πέτρου Καρσιώτη

Αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής, σε επιχείρηση σε περιβάλλοντα χώρο του Τάε Κβο Ντο στο Παλαιό Φάληρο, το βρήκαν ανάμεσα σε δεκάδες άλλα αρχαία αντικείμενα, που εγκατέλειψαν και τράπηκαν σε φυγή οι αρχαιοκάπηλοι! «Στα ανευρεθέντα αρχαία αντικείμενα», ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ  «περιλαμβάνεται χρυσό νόμισμα- στατήρας Παντικαπαίου Κριμαίας, αρχαίων χρόνων, και συγκεκριμένα του 4ου π.Χ. αιώνα με διάμετρο περί τα 17 χιλιοστά και βάρος περί τα 9,2 γραμμάρια.

Το χρυσό νόμισμα χαρακτηρίστηκε, κατά την εκτίμηση του από αρχαιολόγο του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, ως ιδιαίτερα σπάνιο, διότι ο εικονιζόμενος «Πάνας» απεικονίζεται στην εμπρόσθια μορφή του και προέρχεται από την αρχαία πόλη του Παντικαπαίου, ελληνική αποικία της Ταυρικής Χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας (σημερινή Κριμαία)».

31 αρχαία αριστουργήματα

Συνολικά εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 31 αρχαία αντικείμενα με αποτροπή συνάντησης αγοραπωλησίας αρχαιοτήτων, που έχουν στην κατοχή τους, οι αρχαιοκάπηλοι. «Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής δράσης» συνεχίζει η Αστυνομία  «εντοπίστηκαν από κλιμάκιο αστυνομικών της ανωτέρω υπηρεσίας στον ανωτέρω τόπο, πλήθος αρχαίων αντικειμένων, τα οποία περιλαμβάνονται στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και συνιστούν αντικείμενα μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας. Τα 27, εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας Αρχαιοτήτων, ενώ τέσσερα από αυτά χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Οι αρχαιότητες, παραδόθηκαν  για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, καθώς και στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών».

Μεταξύ των άλλων κατασχεθέντων αρχαίων, είναι και τα παρακάτω:

Μαρμάρινη λήκυθος με ανάγλυφη παράσταση δεξίωσης, μαρμάρινη λήκυθος με ανάγλυφη παράσταση δεξίωσης, πήλινο ειδώλιο καθισμένης γυναικείας μορφής, αρχαϊκών χρόνων, πήλινο ειδώλιο καθισμένης γυναικείας μορφής, αρχαϊκών χρόνων. Ακόμη, έντεκα ειδώλια καθισμένων γυναικών, γυμνών η ντυμένων, πήλινο ειδώλιο περιστεριού, πήλινο ειδώλιο όρθιας γυμνής ανδρικής μορφής, κλασικών χρόνων, πήλινα  ειδώλια πιθανόν χοιριδίων, αρχαϊκών – κλασικών χρόνων, πήλινο μικρογραφικό αγγείο, πιθανόν κάνθαρος.

Ιστορικό τεκμήριο για την άνθηση των ελληνικών αποικιών στον μακρινό Πόντο, αποτελούν οι εβδομήντα πέντε αποικίες, που υπήρχαν από τον 6ο αιώνα π.Χ., καθώς επίσης και η ραγδαία εμπορική, ναυτική και πολιτιστική ανάπτυξη των αποικιών αυτών:

75 ελληνικές αποικίες

Η Σινώπη, η Αμισός, η Τραπεζούντα, η Πιτυούντα, η Φαναγόρεια, το Παντικάπαιον, η Θεοδοσία, η Χερσόνησος, η Ολβία, η Διονυσόπολις, η Μεσημβρία, η Αγχίαλος, η Απολλωνία, η Ιστρία, η Οδησσός κ.α. έγιναν πολυάνθρωπα και ισχυρά κέντρα για τα οποία οι μαρτυρίες, όσον αφορά στην οικιστική οργάνωση, τις οικονομικές δραστηριότητες, τις εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με τις μητροπόλεις και με τους γηγενείς λαούς, προέρχονται  από τις ανασκαφές και τις γραπτές πηγές της κλασικής και της μετακλασικής εποχής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις