Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης ΟΗΕ: Παγκόσμια συμμαχία για την κλιματική κρίση -Ύψιστη προτεραιότητα το Κυπριακό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης ΟΗΕ: Παγκόσμια συμμαχία για την κλιματική κρίση -Ύψιστη προτεραιότητα το Κυπριακό

Κάλεσε τους «μεγάλους παίκτες» να συμμετάσχουν στη μάχη απέναντι στην κλιματική αλλαγή και μίλησε για την παράνομη κατοχή της Κύπρου - Δείτε βίντεο

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για την παράνομη κατοχή της Κύπρου, την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού από την Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως «η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία έχει προσφέρει προστασία σε εκατοντάδες χιλιάδων αιτούντων άσυλο». Σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα είναι πάντα μια χώρα που θα παραμένει ανοιχτή για όσους αναζητούν διέξοδο από τη βία, ακολουθώντας όμως νόμιμες οδούς». «Πρέπει να δράσουμε σήμερα και όχι αύριο, η κλιματική κρίση είναι εδώ, επηρεάζει τις ζωές μας και πλήττει την οικονομία μας και αυτή η πραγματικότητα αντιπροσωπεύει μια αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δαπανούμε ελάχιστα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και αυτό πρέπει να αλλάξει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και απηύθυνε έκκληση για την δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. «Όταν δρούμε μαζί μπορούμε να κάνουμε την διαφορά», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Για κλιματική αλλαγή

Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Να επιταχύνουμε τη δράση μας προς την επίτευξη των στόχων όλων. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της μετανάστευσης θα βρεθούν στο κέντρο της υποψηφιότητας της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα τα καταστήσει ως τα βασικά θέματα των συζητήσεων. Πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά και συλλογικά για να αλλάξει η κατάσταση με τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Προτείνω παγκόσμια συμμαχία. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο».

Συνέχισε λέγοντας: «Η περιοχή της Θεσσαλίας δέχτηκε διπλάσιο όγκο νερού από αυτό που πέφτει σε ένα χρόνο. Ο “Daniel” προκάλεσε καταστροφικές συνέπειες και στη Λιβύη. Η άνιση μάχη που δίνουμε με τη φύση είναι στη νότια Ευρώπη και είναι η νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Για την ΕΕ αυτό αποτελεί μια αποτυχία όχι μόνο πολιτικής, αλλά και των οικονομικών πόρων. Έστειλα επιστολή στους ηγέτες της MED-9 και πρότεινα λύσεις για την βραχυπρόθεσμη προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα. Ακούστε την Ελλάδα για το νούμερο 112. Αυτός ο αριθμός έκτακτης ανάγκης έκανε τη διαφορά. Είναι μια οικονομική λύση που παρουσιάζει τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

Για Μεταναστευτικό

Στο μέτωπο του Μεταναστευτικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης παγκοσμίως και τόνισε ότι απαιτούνται τόσο διμερείς, όσο και πολυμερείς συνέργειες, ώστε να παταχθούν τα κυκλώματα διακινητών, αλλά και να δημιουργηθούν νόμιμα μονοπάτια μετανάστευσης. «Η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία έχει προσφέρει προστασία σε εκατοντάδες χιλιάδων αιτούντων άσυλο. Η Ελλάδα θα είναι πάντα μια χώρα που θα παραμένει ανοιχτή για όσους αναζητούν διέξοδο από τη βία, ακολουθώντας όμως νόμιμες οδούς. Η πίεση στα σύνορά μας είναι αυξητική για άλλη μία φορά. Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνοριοφυλακή και τους μηχανισμούς που εντοπίζουν τους διακινητές», σημείωσε.

Για Τουρκία και Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η μόνη μας διαφορά, ήτοι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μπορεί να επιλυθεί μέσω του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των σχέσεων καλής γειτονίας. Για τη γείτονα, είπε ότι «έχουμε κανονικοποιήσει τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Το θέμα της Κύπρου παραμένει στον πυρήνα».

Για το Κυπριακό, επαναβεβαίωσε την αταλάντευτη στήριξη της Ελλάδος σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως το Κυπριακό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αναφέρθηκε στις χρονίζουσες διαφορές που υπάρχουν με τη γειτονική χώρα επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό οι δύο πλευρές να συνεργάζονται. Αναφέρθηκε στην παράνομη κατοχή τμήματος της Κύπρου ενώ για τις συνομιλίες για το Κυπριακό είπε πως αυτές θα πρέπει να βασίζονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στήριξη στην Ουκρανία

Αναφέρθηκε στην εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία. Όπως είπε, η Μόσχα, βλέπει πως οι χώρες που στηρίζουν το Κίεβο, κάποια στιγμή θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Όπως είπε, αυτό δεν θα γίνει. Τέλος τόνισε πως οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται με αληθινή ηγεσία. «Εκπροσωπώ μία μεσαίου μεγέθους χώρα που κάνει το καλύτερο δυνατόν για να διαχειριστεί τις προκλήσεις αλλά έφθασε η ώρα, οι μεγάλοι παίκτες να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή», είπε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις