Μενέντεζ διαφθορά: Πώς θεωρούν ότι βοήθησε την αιγυπτιακή κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, Μπομπ Μενέντεζ, παραπέμφθηκε σε δίκη επειδή φέρεται να δέχθηκε δωροδοκίες εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο κ. Μενέντεζ και η σύζυγός του δέχονταν ράβδους χρυσού και φακέλους με μετρητά από επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ, με σκοπό να βοηθήσουν κρυφά την αιγυπτιακή κυβέρνηση, ισχυρίζονται οι εισαγγελείς. Το ζεύγος αντιμετωπίζει ο καθένας από τρεις ποινικές κατηγορίες για δωροδοκία, απάτη και εκβιασμό και όπως γράφει το BBC η απαγγελία κατηγοριών έρχεται μετά από πολυετή έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Αρνούνται τις κατηγορίες οι Μενέντεζ
Το ζεύγος Μενέντεζ αρνείται τις κατηγορίες. Μέσω των δικηγόρων της, η κυρία Μενέντεζ αρνήθηκε κάθε αδίκημα και δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί τον εαυτό της στο δικαστήριο. Ο κ. Μενέντεζ αρνήθηκε επίσης τους ισχυρισμούς και τους χαρακτήρισε πολιτικά υποκινούμενους. «Για χρόνια, δυνάμεις στο παρασκήνιο έχουν επανειλημμένα επιχειρήσει να φιμώσουν τη φωνή μου και να σκάψουν τον πολιτικό μου τάφο», ανέφερε σε μια μακροσκελή δήλωση. «Από τότε που διέρρευσε αυτή η έρευνα πριν από σχεδόν ένα χρόνο, υπήρξε μια ενεργή εκστρατεία λάσπης από ανώνυμες πηγές και υπονοούμενα για να δημιουργηθεί μια οσμή ατασθαλίας εκεί που δεν υπάρχει». «Είμαι βέβαιος ότι το θέμα αυτό θα επιλυθεί με επιτυχία μόλις παρουσιαστούν όλα τα γεγονότα και οι συμπολίτες μου στο Νιου Τζέρσεϊ θα δουν την αλήθεια», πρόσθεσε.
Γιατί κατηγορούνται ο Μενέντεζ και η σύζυγός του
Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο κ. Μενέντεζ και η σύζυγός του Ναντίν δέχθηκαν δωροδοκίες σε μετρητά, χρυσό, πληρωμές για την υποθήκη του σπιτιού τους και ένα πολυτελές όχημα από τρεις άνδρες από το Νιου Τζέρσεϊ. Πρόκειται για τους Wael Hana, Jose Uribe και Fred Daibes. νΣύμφωνα με το κατηγορητήριο χρησιμοποίησαν τα χρήματα αφενός για να βοηθήσουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση, αλλά και για να προστατεύσουν τους τρεις επιχειρηματίες. Ο κ. Μενέντεζ είναι πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και εξελέγη για τρίτη θητεία στη Γερουσία το 2018. Η “ηγετική του θέση στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας (η “Ε.Ε.Σ.Σ.”), αρχικά ως τακτικό μέλος και στη συνέχεια ως πρόεδρος” του επέτρεψε να πλασάρει επιρροή στους τομείς αυτούς, αναφέρει το κατηγορητήριο των 39 σελίδων.
The quickest path, if not an honest path, to great wealth and power is to get elected to Congress. Let’s see if Robert Menendez skates on this charge. He’s beaten far worse in the past, far far worse accusations, skeevey slimey stuff.
I didn’t have Gold Bars on my bingo card. https://t.co/3ZKJ9vsaTh— ™ © ® ⓘ (@PhillyTalk) September 22, 2023
Τι βρήκαν στο σπίτι του Μενέντεζ
Το καλοκαίρι του 2022, ομοσπονδιακοί πράκτορες εκτέλεσαν εντάλματα έρευνας στο σπίτι του κ. Μενέντεζ και βρήκαν αποδείξεις για τις συμφωνίες δωροδοκίας, υποστηρίζει το κατηγορητήριο, μεταξύ των οποίων πάνω από 480.000 δολάρια σε μετρητά, μεγάλο μέρος των οποίων ήταν σε φακέλους και κρυμμένα σε ρούχα, ντουλάπες και το χρηματοκιβώτιο, όπως ισχυρίζονται οι εισαγγελείς. Οι πράκτορες δήλωσαν ότι βρήκαν επίσης ένα πολυτελές όχημα Mercedes-Benz που είχε πληρωθεί από τον κ. Ουρίμπε παρκαρισμένο στο γκαράζ, καθώς και ράβδους χρυσού αξίας 100.000 δολαρίων στο σπίτι, φωτογραφίες των οποίων περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.
Πώς θεωρούν ότι βοήθησε την αιγυπτιακή κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, οι εισαγγελείς παρέθεσαν αποσπάσματα από την ιστοσελίδα του κ. Μενέντεζ, στην οποία περιγράφει λεπτομερώς τα όρια της εξουσίας του ως νομοθέτη, μεταξύ των οποίων και το ότι δεν μπορεί να παρέμβει σε ποινικές υποθέσεις. «Στο παρασκήνιο, ο γερουσιαστής Μενέντεζ έκανε αυτά τα πράγματα για ορισμένους ανθρώπους – τους ανθρώπους που τον δωροδοκούσαν μέσω της σύζυγου του», δήλωσε ο Ντέμιαν Γουίλιαμς, εισαγγελέας της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης. Στο κατηγορητήριο, οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι η σύζυγος του κ. Μενέντεζ συνεργάστηκε με έναν από τους τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ, τον κ. Χανά, για να συστήσει τον γερουσιαστή σε αξιωματούχους των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών και του στρατού. Ο Χανά – ο οποίος κατάγεται από την Αίγυπτο – αντάλλαξε χιλιάδες γραπτά μηνύματα με την κυρία Μενέντεζ, τα οποία διέγραψε από το κινητό της τηλέφωνο, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.
Ο Χανά και η κυρία Μενέντεζ συμφώνησαν, λένε οι εισαγγελείς, ο επιχειρηματίας από το Νιου Τζέρσεϊ να παρέχει χρήματα ώστε ο γερουσιαστής να ωφελήσει την αιγυπτιακή κυβέρνηση με ξένες στρατιωτικές πωλήσεις και ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση, υποστηρίζει το κατηγορητήριο. Σε μια περίπτωση οι εισαγγελείς λένε ότι ο κ. Μενέντεζ έγραψε κρυφά μια επιστολή-φάντασμα για λογαριασμό της αιγυπτιακής κυβέρνησης, επιδιώκοντας να πείσει άλλους γερουσιαστές των ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν την βοήθεια ύψους 300 εκατ. δολαρίων προς την Αίγυπτο. Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια προς τους Αιγύπτιους αξιωματούχους, ο κ. Χανά συμφώνησε να αποζημιώσει την κυρία Μενέντεζ.
Federal prosecutors charged powerful US Senator #RobertMenendez with bribery and extortion.
Menendez was charged with using his power to help three men and the Egyptian govt in exchange for bribes.https://t.co/9x9Vj7qsND
— Mint (@livemint) September 23, 2023
Η Mercedes Benz Cabrio
Ο κ. Μενέντεζ κατηγορείται επίσης ότι αποδέχθηκε την Mercedes Benz Cabrio με αντάλλαγμα την παρεμπόδιση ποινικής δίωξης της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ εναντίον ενός συνεργάτη του κ. Ουρίμπε. Ως αποτέλεσμα των κατηγοριών, ο κ. Μενέντεζ και η σύζυγός του κλήθηκαν να στερηθούν διάφορα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού τους στο Νιου Τζέρσεϊ. Ο κ. Μενέντεζ, η σύζυγός του και οι τρεις συγκατηγορούμενοί τους αναμένεται να εμφανιστούν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν στις 27 Σεπτεμβρίου. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μενέντεζ αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροδοκία. Ο γερουσιαστής, ο οποίος υπηρετεί στο Κογκρέσο από το 2006, παραπέμφθηκε σε δίκη στο Νιου Τζέρσεϊ το 2015 με την κατηγορία ότι δέχθηκε δωροδοκίες -συμπεριλαμβανομένων πολυτελών διακοπών- από έναν πλούσιο οφθαλμίατρο από τη Φλόριντα. Εκείνη η υπόθεση κατέληξε σε κακοδικία, αφού οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ομόφωνη ετυμηγορία.