Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

22

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κροκόδειλοι έσωσαν σκύλο: Απίστευτο περιστατικό στην Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Κροκόδειλοι έσωσαν σκύλο: Απίστευτο περιστατικό στην Ινδία

Κροκόδειλοι έσωσαν σκύλο: Γιατί δεν καταβρόχθισαν οι κροκόδειλοι τον σκύλο

Σε ένα ποτάμι γεμάτο με κροκόδειλους των βούρκων πήδηξε ένας αδέσποτος σκύλος στην Ινδία προκειμένου να γλιτώσει από μια αγέλη αγριόσκυλων που τον κυνηγούσαν. Τρεις κροκόδειλοι περικύκλωσαν αμέσως τον σκύλο στον ποταμό Σαβίρτρι, αλλά αντί να τον κατασπαράξουν, τα σαρκοβόρα ερπετά τον βοήθησαν να σωθεί, όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Independent. Όπως αναφέρουν επιστήμονες στην επιθεώρηση Journal of Threatening Taxa, «οι κροκόδειλοι αυτοί άγγιζαν τον σκύλο με τα ρύγχη τους και τον ωθούσαν προς ένα σημείο της όχθης πιο κάτω όπου μπορούσε να την ανεβεί και τελικά γλίτωσε. Οι κροκόδειλοι ήταν «σε απόσταση βολής και θα μπορούσαν εύκολα να καταβροχθίσουν τον σκύλο, αλλά κανείς τους δεν του επιτέθηκε, αλλά επέλεξαν να τον ωθήσουν προς την όχθη, κάτι που σημαίνει ότι απουσίαζε η ορμή της πείνας», σημειώνουν οι ερευνητές.

Γιατί δεν καταβρόχθισαν οι κροκόδειλοι τον σκύλο

Λένε δε ότι οι κροκόδειλοι ήταν «πειθαρχημένοι». Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Άγριας Ζωής της Ινδίας το είδος αυτό των «κροκόδειλων των βούρκων» μπορεί να φθάσει σε μήκος τα έξι μέτρα και σε βάρος τον ένα τόνο. Κατά την άποψη των ερευνητών η διάσωση του σκύλου μπορεί να είναι μια ένδειξη «συναισθηματικής νοημοσύνης» από τους κροκόδειλους. «Η περίεργη υπόθεση της “διάσωσης” ενός σκύλου από μια ομάδα κροκοδείλων, που αναφέρεται εδώ, φαίνεται να εμπίπτει στην κατηγορία της ενσυναίσθησης -– η οποία επιτρέπει σε ένα είδος “να βιώσει τα συναισθήματα ενός άλλου”- παρά σε αλτρουιστική συμπεριφορά», λένε.

Η εμμονή των κροκοδείλων με τους κατιφέδες

Πέρα από την προφανή συμμαχία τους με τον αδέσποτο σκύλο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια άλλη υγιεινή εμμονή των κροκοδείλων: τα άνθη κατιφέ. Οι κροκόδειλοι εμφανίζονται συχνά να επιπλέουν ή να ξαπλώνουν σε κατιφέδες, διατηρώντας συχνά «σωματική επαφή» με τα κίτρινα άνθη, τα οποία οι ερευνητές σημειώνουν ότι διαθέτουν ενώσεις, που μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα των πελώριων ερπετών από μύκητες και βακτήρια. Ο ποταμός Σαβίτρι της Ινδίας είναι μολυσμένος με λύματα και άλλα επιβλαβή συστατικά κι ίσως γι’ αυτό τους αρέσει να έχουν επαφή με τα πέταλα των κατιφέδων.

Οι κροκόδειλοι συνόδεψαν τον σκύλο μέχρι ένα σημείο της όχθης, όπου θα μπορούσε να την αναρριχηθεί
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις