Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπλε φάλαινα παιχνίδι: Βρετανός μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια δοκιμασίας
ΚΟΣΜΟΣ

Μπλε φάλαινα παιχνίδι: Βρετανός μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια δοκιμασίας

Μπλε φάλαινα παιχνίδι: Ένας 26χρονος παραδόθηκε στην αστυνομία και φέρεται να ομολόγησε το έγκλημα

Ένας Βρετανός άνδρας μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου σε δάσος, ενώ φέρεται να έπαιζε το παιχνίδι αυτοκτονίας Blue Whale στην Πορτογαλία. Ένας 26χρονος άνδρας, παραδόθηκε στην αστυνομία και φέρεται να ομολόγησε το έγκλημα. Αναφορές λένε ότι η επίθεση με μαχαίρι συνέβη κατά τη διάρκεια ενός καυγά, ενώ μια ομάδα φίλων έπαιζε το παιχνίδι αυτοκτονίας Μπλε Φάλαινα, τη διαδικτυακή πρόκληση που έχει συνδεθεί με πολλούς θανάτους σε όλο τον κόσμο. Η αστυνομία βρήκε χθες το πτώμα του θύματος σε απομακρυσμένη δασική περιοχή. Φίλοι του νεκρού άνδρα είχαν ειδοποιήσει τις αρχές όπου τους υπέδειξαν τον τόπο του εγκλήματος.

Ένας από τους φίλους ομολόγησε ότι τον σκότωσε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού Μπλε Φάλαινα. Η αστυνομία ανέκρινε τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού που είναι ο κύριος ύποπτος. Η ομάδα που σήμανε συναγερμό πιστεύεται ότι συμμετείχε σε ιδιωτικό πάρτι το βράδυ του Σαββάτου κοντά στην περιοχή όπου βρέθηκε το πτώμα του νεκρού άνδρα πριν πάει στο απομακρυσμένο δασικό σημείο. Το Παιχνίδι Μπλε Φάλαινα, επίσης γνωστό ως Πρόκληση Μπλε Φάλαινα, είναι φαινόμενο των κοινωνικών δικτύων που άρχισε να κυκλοφορεί σε αρκετές χώρες από το 2016. Το παιχνίδι αποτελείται από σειρά καθηκόντων που ανατίθενται από τους διαχειριστές στους παίκτες, διάρκειας 50 ημερών, με τελική πρόκληση οι παίκτες να διαπράξουν αυτοκτονία.

Η δομή του παιχνιδιού

Το παιχνίδι ήρθε στο προσκήνιο τον Μάιο του 2016 μέσα από ένα άρθρο στη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, το οποίο συνδέει πολλές και άσχετες αυτοκτονίες παιδιών που ήταν μέλη της ομάδας «F57» στο κοινωνικό δίκτυο του VKontakte. Αν και ειδικοί πιστεύουν ότι η Μπλε Φάλαινα είναι φάρσα, πολλοί θεωρούν πιθανό το φαινόμενο να έχει οδηγήσει σε περιπτώσεις αυτο-τραυματισμού και παρόμοιες ομάδες, αφήνοντας τα παιδιά ευάλωτα σε κίνδυνο cyberbullying. Η Μπλε Φάλαινα εξαρτάται από τη σχέση μεταξύ των συμμετεχόντων και των διαχειριστών. Οι διαχειριστές ορίζουν μία σειρά από καθήκοντα που οι παίκτες πρέπει να ολοκληρώσουν, συνήθως ένα ανά ημέρα, μερικά από τα οποία περιλαμβάνουν αυτο-ακρωτηριασμό. Από τα τέλη του 2017, η συμμετοχή στη Μπλε Φάλαινα φαίνεται να έχει μειωθεί.

Συλλήψεις

Το 2016,ο Philipp Budeikin, ένας 21χρονος πρώην μαθητής ψυχολογίας που είχε αποβληθεί από το πανεπιστήμιο, ισχυρίστηκε ότι εφηύρε το παιχνίδι το 2013. Είπε ότι η πρόθεσή του ήταν να καθαρίσει την κοινωνία με το να πιέζει τα άτομα στην αυτοκτονία. Αν και αρχικά υποστήριξε την αθωότητά του και δήλωνε ότι έγινε για να «περνάμε καλά», ο Budeikin συνελήφθη και κρατήθηκε στην φυλακή Kresty στην Αγία Πετρούπολη και τον Μάιο του 2016 βρέθηκε ένοχος για «ηθική αυτουργία σε τουλάχιστον 16 έφηβες κοπέλες προκειμένου να αυτοκτονήσουν». Αργότερα καταδικάστηκε σε δύο κατηγορίες ηθικής αυτουργίας σε αυτοκτονία ανηλίκου. Τον Ιούνιο του 2017, ο ταχυδρόμος Ilya Sidorov συνελήφθη στη Μόσχα. Κατηγορήθηκε, επίσης, για τη δημιουργία της ομάδας Μπλε Φάλαινα που ενθαρρύνει τα παιδιά να βλάψουν τους εαυτούς τους και τελικά να αυτοκτονήσουν. Ισχυρίστηκε ότι 32 παιδιά πείστηκαν να ενταχθούν στην ομάδα του και να ακολουθούν εντολές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις