Πώς τα παιδιά της Ρωσίας προετοιμάζονται για πόλεμο
Στη Ρωσία, οι παιδικές χαρές μετατρέπονται σε χώρους παρέλασης… Σε σχολεία από τον Ειρηνικό μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, τα παιδιά νηπιακής ηλικίας φορούν στολές και συμμετέχουν σε στρατιωτικού τύπου παρελάσεις. Τα μεγαλύτερα παιδιά μαθαίνουν πώς να σκάβουν ένα χαράκωμα, να πετούν χειροβομβίδες και πυροβολούν με πραγματικά πυρά. Στα σχολεία της ρωσικής επικράτειας, η στράτευση… δοξάζεται και δημιουργούνται «εθελοντικές ομάδες» εφήβων. Αλλάζει, μάλιστα, και η διδακτέα ύλη στα σχολεία, η οποία δίνει πλέον μεγάλη έμφαση στην άμυνα της «μαμάς πατρίδας». Τα παιδιά στη Ρωσία, κοινώς, προετοιμάζονται για πόλεμο -όπως γράφει το CNNi.
Η στρατιωτικοποίηση των δημόσιων σχολείων της Ρωσίας έχει ενταθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία με σχετική εντολή από την κυβέρνηση της Μόσχας. Η επένδυση είναι τεράστια. Ο υπουργός Παιδείας Σεργκέι Κραβτσόβ, δήλωσε πρόσφατα πως υπάρχουν πλέον περί τα 10.000 «στρατιωτικά-πατριωτικά» κλαμπ σε ρωσικά σχολεία και κολλέγια, με περίπου 250.000 μέλη.
Αλλαγή σχολικών βιβλίων
Τον Αύγουστο, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που καθιστά υποχρεωτικό το μάθημα «Βασικές έννοιες ασφάλειας και άμυνας στη μητέρα πατρίδα». Στη συνέχεια, το υπουργείο Παιδείας ενθάρρυνε σχολικές εκδρομές σε στρατιωτικές μονάδες, συναντήσεις με στρατιωτικό προσωπικό και βετεράνους αλλά και στρατιωτικά παιχνίδια. Οι μαθητές λυκείου θα διδάσκονται επίσης πώς να χρησιμοποιούν όπλα με πραγματικά πυρά «υπό την καθοδήγηση έμπειρων αξιωματικών του στρατού ή εκπαιδευτών», όπως γράφει το υπουργείο.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα δοκιμαστεί φέτος ενώ το 2024 θα μπει σε όλα τα σχολεία της χώρας. Σχεδιάστηκε, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας της Ρωσίας, ώστε οι μαθητές να γνωρίζουν και να αποδέχονται την αισθητική των στρατιωτικών στολών, των στρατιωτικών τελετουργιών και των πολεμικών παραδόσεων. «Ξαναγράφεται» επίσης και η μοντέρνα ιστορία της χώρας. Το εγχειρίδιο «Η ιστορία της Ρωσίας» έχει πλέον τη γέφυρα της Κριμαίας στην πρώτη του σελίδα ενώ υπάρχει και ένα νέο κεφάλαιο για την εισβολή στην Ουκρανία.
Παράλληλα, υπάρχουν κεφάλαια που τιτλοφορούνται: «παραποίηση της ιστορίας», «η επιστροφή του ναζισμού», «ουκρανικός νέο-ναζισμός» και «Ρωσία, η χώρα των ηρώων». Ο Πούτιν έχει πολλάκις υποστηρίξει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την «προστασία των ρωσόφωνων από γενοκτονίες των νέο-ναζί». Το βιβλίο υποστηρίζει, επίσης, ψευδώς ότι η Ουκρανία «εξέφρασε ανοιχτά την επιθυμία της να αγοράσει νέα πυρηνικά όπλα» ενώ γράφει ότι «η Δύση έχει επιβάλλει πρωτοφανείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να καταστρέψει την οικονομία της χώρας».
Φαίνεται, μάλιστα, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει βάλει προσωπικά την «πινελιά» του στην καμπάνια αναβίωσης του πατριωτισμού στα ρωσικά σχολεία. Σε εκδήλωση στο Κρεμλίνο αυτό το μήνα, είπε σε μια ομάδα παιδιών για ένα γράμμα που έγραψε ο παππούς του στον πατέρα του, που τότε πολεμούσε τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Νίκησε τα αποβράσματα» του είχε πει, όπως τουλάχιστον αφηγήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος.
Και συμπλήρωσε:
«Κατάλαβα γιατί κερδίσαμε τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Οι άνθρωποι με τέτοιες αντιλήψεις δεν μπορούν απλά να νικηθούν. Είμαστε πραγματικά ανίκητοι, ακριβώς όπως είμαστε και τώρα».
Τα παιδιά μαθαίνουν να συναρμολογούν όπλα
Εκτεταμένη έρευνα του CNNi έδειξε ότι παιδιά ακόμη και επτά ετών λαμβάνουν βασική στρατιωτική εκπαίδευση. Τον Ιούλιο, για παράδειγμα, παιδιά στο Μπελγκορόντ έδωσαν κωδικές ονομασίες στους εαυτούς τους και συμμετείχαν σε ασκήσεις όπου έμαθαν να χρησιμοποιούν αυτόματα όπλα, να συναρμολογούν πυροβόλα και να ολοκληρώνουν με επιτυχία μια διαδρομή με εμπόδια. Αντίστοιχες εικόνες στο Κρασνοντάρ τον Μάιο, όταν δεκάδες παιδιά επτά ετών (ή και μικρότερα- έκαναν παρέλαση φορώντας στρατιωτικές στολές, με ορισμένα εξ αυτών να κρατούν αυτόματα όπλα. Τα περισσότερα από τα παιδιά που συμμετέχουν σε τέτοιες παρελάσεις, που γίνονται όλο και συχνότερα, κρατούν στα χέρια τους φωτογραφίες ηρώων του ρωσικού στρατού.
Προετοιμάζεται για πόλεμο η επόμενη γενιά
Τα παιδιά της Ρωσίας έχουν και πρακτική ανάμειξη στον πόλεμο. Είναι ενδεικτικό ότι στο Βλαδιβοστόκ τα παιδιά ράβουν παντελόνια και καπέλα για τους στρατιώτες ενώ στο Βλάντιμιρ, μπαλακλάβες. Μαθητές τεχνικών σχολείων στο Βορονέζ κατασκευάζουν φορητούς φούρνους και κεριά για το ρωσικό στρατό. Την ίδια ώρα, επισκέψεις σε σχολεία πραγματοποιούν και στρατιωτικοί, που υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι οι Ουκρανοί δεν θέλουν να πολεμούν «αλλά τους υποχρεώνουν».
Το νέο αυτό πρόγραμμα του υπουργείο έχει δυσαρεστήσει αρκετούς εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχουν και ορισμένοι γονείς που εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Το κρατικό πρακτορείο RIA Novosti μετέδωσε πως το 79% των γονέων υποστηρίζει την προβολή βίντεο για τον πόλεμο στα παιδιά τους.