Με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε το ξέφρενο ράλι της τιμής του ελαιόλαδου ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού ελαιοπαραγωγών Νηλέας, μιλώντας στο MEGA. «Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή κρύβεται πίσω από αυτό. Η Ισπανία, η μεγαλύτερη παραγωγός ελαιόλαδου του κόσμου, έχει πληγεί από την κλιματική αλλαγή με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί τα αποθέματα και να έχουν αυξηθεί οι τιμές. Η τιμή παραγωγού αυτή τη στιγμή είναι στα 8-8,5 ευρώ και μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε ανατιμήσεις», ανέφερε ο κύριος Κόκκινος σχετικά με την τιμή του ελαιόλαδου. «Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μεγάλη έλλειψη από ελαιόλαδο και πολύ φοβάμαι πως από εδώ και πέρα έτσι θα είναι τα πράγματα. Η κλιματική αλλαγή δυστυχώς θα φέρει ζημιές σε παραγωγές άρα αύξηση των τιμών», συνέχισε.
Αναφορικά με την ελιά: «Η αγορά είναι παγκόσμια, αν δεν υπάρξει έλλειψη από χώρες που έχουν πληγεί δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι παραγωγοί πηγαίνουν τις ελιές για ελαιοποίηση, οπότε θα δούμε και εκεί αυξήσεις». Μάλιστα αναφέρθηκε και το φαινόμενο με τα αντικλεπτικά στο λάδι στα σούπερ μάρκετ της Ισπανίας. Ντόμινο προβλημάτων έχει προκαλέσει η ραγδαία αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου με τους παραγωγούς και τους εμπόρους στην Ισπανία να κρούουν το καμπανάκι κινδύνου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη χώρα που καλύπτει το 40% με 55% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου. Σοκ προκαλεί η αύξηση που έγινε μέσα σε έναν χρόνο με το λίτρο από 6,91 ευρώ να σκαρφαλώνει στο 10,34 ευρώ. Ως αποτέλεσμα οι κλοπές από ελαιοτριβεία και σούπερ μάρκετ έχουν αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να μπαίνουν πλέον μέχρι και αντικλεπτικά προκειμένου να μην συνεχιστούν παρόμοια περιστατικά.
«H τιμή θα κατέβει εφόσον βρέξει στην Ισπανία»
Από τα συμβάντα που ξεχώρισαν ήταν η κλοπή σε πολύ μεγάλο ελαιοτριβείο που επίδοξοι κλέφτες με βυτεία κατάφεραν να πάρουν 60 χιλιάδες λίτρα ελαιόλαδου, που ισοδυναμεί με 500.000 ευρώ. Από την κυβέρνηση είχαν τονίσει ότι η τιμή θα κατέβει εφόσον βρέξει στην Ισπανία. Ωστόσο αν και έβρεξε στο νότιο κομμάτι της χώρας υπήρξε ανομβρία με αποτέλεσμα κάτι τέτοιο να μην είναι εφικτό. Αποδεικνύεται μάλιστα ότι η έκρηξη τιμών οφείλεται στην επί τρεις μήνες ανομβρία την άνοιξη στη Μεσογειακή χώρα. Αν είχε βρέξει ικανοποιητικά ο καρπός θα πάχαινε και έτσι θα υπήρχε περισσότερο λάδι και θα ήταν πιο οικονομικό.