«Όχι μόνο μας ξάφνιασε, μας λύπησε και είναι πραγματικά ένα μεγάλο πλήγμα για τον Ελληνισμό», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο πρόεδρος του ΑΗΕΡΑ, Σάββας Τσιβίκος, αναφερόμενος στην απομάκρυνση του Ρόμπερτ Μενέντεζ. Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος δηλώνει ότι δεν παραιτείται από Γερουσιαστής ενώ θα διεκδικήσει την επανεκλογή του. «Είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής και φιλέλληνας, ο καλός φίλος, αυτή τη στιγμή περνάει δύσκολες στιγμές. Του έχουν απαγγελθεί κάποιες κατηγορίες, ισχυρισμοί λέγονταu στην Αμερικήm τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει. Σίγουρα είναι δύσκολα τα πράγματα. Αλλά να ξέρετε ένα πράγμα: Ευτυχώς ζούμε στην Αμερική και όχι στην Τουρκία ή στην Περσία. Είσαι αθώος μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο.
Δυστυχώς όμως και εδώ υπάρχει μια ανθρωποφαγία. Έχει καταδικαστεί ήδη από τα μέσα ενημέρωσης χωρίς να έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αλλά φαίνεται πολύ δυνατός και το δήλωσε και χθες στη συνέντευξη Τύπου, όπου υπήρχαν εκατοντάδες δημοσιογράφοι, ότι παραμένει δυνατός, ότι είναι αθώος και ότι όταν έχει την ευκαιρία στο δικαστήριο θα αθωωθεί και θα συνεχίσει να είναι ο πιο παλιός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ.
(…) Όπως έχετε σωστά επισημάνει, έχει παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών. Παραμένει και θα συνεχίσει να είναι γερουσιαστής. Θα είναι στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο άνθρωπος που θα τον αναπληρώσει ξέρει τα ελληνικά θέματα πάρα πολύ καλά. Είναι ο άνθρωπος που αντικατέστησε τον δικό μας, τον ένα και μοναδικό, τον μεγάλο Σαρμπάνης από το Μέριλαντ. Σίγουρα είναι μια κομβική στιγμή για τα εθνικά μας θέματα. Πραγματικά ήταν ένας μεγάλος υποστηρικτής και ειδικά αυτή την περίοδο που φαίνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση και δη ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με την πώληση των F-16 προς την Τουρκία, αλλά και άλλα πράγματα».
Για το θέμα της απόκτησης των F-16 από την Τουρκία, ο κ. Τσιβίκος ανέφερε:
«Και αν ακόμα ήταν εκεί ο πρόεδρος της Επιτροπής, η αμερικανική κυβέρνηση και ο πρόεδρος Μπάιντεν μπορούσαν να βρουν τρόπους να τον προσπεράσουν, αν και δεν είναι κάτι που συνηθίζεται. Εντούτοις, εάν έγινε η συμφωνία να ανταλλάξουν τα F-16 με την ψήφο της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας, να είστε σίγουροι ότι θα έβρισκαν κάποιο τρόπο.
Η Ελλάδα παραμένει πάρα πολύ ψηλά. Ό,τι και να γίνει, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε μια πλεονεκτική θέση όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά».«Σίγουρα θα παίξει ρόλο για τα F-16 και την Τουρκία, διότι ναι μεν υπάρχει μία τάση μέσα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων εναντίον της Τουρκίας, αλλά πολύ φοβούμαι ότι με την πίεση του Λευκού Οίκου τελικώς θα μπορέσει να περάσει ο κ. Μπάιντεν -εφόσον επιμείνει- το θέμα της πώλησης των αεροσκαφών», σημείωσε από την πλευρά του μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο νομικός, διεθνολόγος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Παπαφλωράτος.
Ενώ είπε, ακόμη:
«Να μην ξεχνάμε ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος όταν ευρίσκετο στην Αμερική, ανέφερε ονομαστικά τον κύριο Μενέντεζ ότι είναι εχθρός της Τουρκίας, ότι αγνοεί την ιστορία της χώρας του, ότι δεν γνωρίζει τι γίνεται στα Βαλκάνια και ούτω καθεξής. Ο κύριος Μενέντεζ είχε πει ότι όσο ίδιος παρέμενε στη θέση του, δηλαδή στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και είχε το δικαίωμα της αρνησικυρίας του βέτο δηλαδή, δεν επρόκειτο η Τουρκία να πάρει τα F-16. Τώρα πλέον αυτό δεν ισχύει. Ναι μεν είναι γερουσιαστής, έχει φύγει όμως από τη θέση.
Ο κ. Κάρντινγκ που ανέφερε ο προηγούμενς συνομιλητής είναι φιλέλληνας που έρχεται από το Μέριλαντ, μία κομβική πολιτεία γενικά για τις προεδρικές εκλογές με έντονο ελληνικό στοιχείο. Όμως δεν έχει το κύρος του κ. Μενέντεζ, μην κοροϊδευόμαστε. Ο κύριος Μενέντεζ βοήθησε πάρα πολλές φορές τον πρόεδρο Μπάιντεν και στο θέμα της Ρωσίας και στο θέμα της Τουρκίας και στο θέμα της Βορείου Αφρικής. Γενικότερα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγων στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος με πολύ αυξημένο κύρος μέχρι να γίνει αυτή η ανακοίνωση, εν πάση περιπτώσει. Δεν ξέρουμε τι τροπή θα πάρει η δικαστική διερεύνηση και σαφώς είναι ένα πλήγμα και για την Ελλάδα και για την Αρμενία -η σύζυγός του είναι αρμενικής καταγωγής- αλλά και για όλα τα κράτη τα οποία έχουν υποστεί την τουρκική επιθετικότητα.
Γι’ αυτό και πανηγύριζαν οι Τούρκοι. Τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου είναι χαρακτηριστικά. Επομένως σίγουρα θα παίξει ρόλο, διότι ναι μεν υπάρχει μία τάση μέσα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων εναντίον της Τουρκίας, αλλά πολύ φοβούμαι ότι με την πίεση του Λευκού Οίκου τελικώς θα μπορέσει να περάσει ο κ. Μπάιντεν -εφόσον επιμείνει- το θέμα της πώλησης των F-16».
Ο ίδιος, αποσαφήνισε:
«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι έξω από το πρόγραμμα των F-35. Εμείς είμαστε μέσα. Εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα να παραλαμβάνουμε τα αναβαθμισμένα F-16. Η Τουρκία παρακαλά να μπει σε αυτό το πρόγραμμα. Νομίζω ότι αν τελικώς προχωρήσει το θέμα του F-16 με την Τουρκία, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να δώσουν οι Αμερικανοί τα F-35 στην Ελλάδα.
Επομένως, ναι, είμαστε ψηλά στην ατζέντα της αμερικανικής πολιτικής. Είναι σαφές αυτό. Η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος. Αντιθέτως, η Τουρκία -το βλέπουμε όταν πηγαίνουμε στο εξωτερικό, στο ΝΑΤΟ- έχει χάσει πάρα πολύ από το κύρος της μέσα στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Σαφώς το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο και για τα ελληνοτουρκικά, γιατί οι Αμερικανοί έχουν καταστήσει σαφές ότι η βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση περνάει και από την Αθήνα και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό».