Εκδήλωση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικές όψεις του νεοελληνικού πολιτισμού, τον Πόντο και την Κρήτη, μέσα από τα παραδοσιακά τραγούδια και τη μουσική τους οργανώνει στις 15 Οκτωβρίου το γενικό προξενείο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, σε συνεργασία με την Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενητέας» και την Κρητική Αδελφότητα Σίδνεϊ και Νέας Νότιας Ουαλίας. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο επίτιμος επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ δρ Άλφρεντ Βίνσεντ, ο οποίος θα αναλύσει το ιστορικό πλαίσιο το οποίο διαμόρφωσε την ιδιαίτερη παράδοση των δύο αυτών ακριτικών κοινωνιών, με έμφαση στις ομοιότητες και τα «σημεία συνάντησής» τους, γλωσσικά, πολιτισμικά, μουσικολογικά.
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά με υποτιτλισμό στα αγγλικά και θα ακολουθήσει παρουσίαση παραδοσιακής μουσικής, κατά την οποία θα αναδεικνύουν τα κοινά στοιχεία των δύο παραδόσεων, σε αυτή την ιδιαίτερη συνάντηση Κρήτης και Πόντου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Cyprus Community Club of NSW, 58-76 Stanmore Rd, Stanmore NSW 2042, από τις 15:00 έως τις 17:00, με ελεύθερη είσοδο.
Ο ομιλητής
Ο δρ Alfred Vincent δίδαξε επί 25 έτη στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ, με αντικείμενο τις Νεότερες Ελληνικές Σπουδές. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ιστορία, κοινωνία, γλώσσα και λογοτεχνία της Κρήτης την περίοδο της Βενετοκρατίας (1211-1669), την εξέλιξη της κωμωδίας στην Ευρώπη τον 16ο και 17ο αιώνα, την ελληνική μουσική και τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη. Μετά τη συνταξιοδότησή του συνεχίζει να ερευνά κοινωνικά και πολιτισμικά θέματα του ελληνικού κόσμου.