Συνεχίζουμε τα έργα που αλλάζουν τον Δήμο Ζωγράφου και τον μετατρέπουν σε μία σύγχρονη πόλη, φιλική στους κατοίκους και απαντάμε με πράξεις σε όσους θέλουν να βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξη της Πόλης μας». Η ολοκλήρωση της μελέτης για την ανάπλαση και την ενοποίηση των χώρων περιμετρικά της Βίλας Ζωγράφου, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πάρκο 26 στρεμμάτων στη καρδιά της πόλης μας έχει ήδη τελειώσει. Τα εμπόδια ξεπεράστηκαν. Αυτοί που επιδίωκαν τη στασιμότητα και το τέλμα έχουν κριθεί ήδη από το λαό της Πόλης. Στοχεύουμε στα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση του έργου μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Ταμείου ανάκαμψης καθιστώντας το ένα πάρκο αντάξιο της ιστορίας της πόλης, αλλά και αυτών που θαυμάζουμε και απολαμβάνουμε σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Η ολική ανάπλαση του κτήματος Ζωγράφου και των παρακείμενων κοινόχρηστων χώρων θα δημιουργήσουν έναν μοναδικό πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής στην καρδιά της πόλης, απόλυτα προσαρμοσμένου στις σύγχρονες επιταγές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της προστασίας του περιβάλλοντος. Η συνολική έκταση της επέμβασης είναι 26 στρέμματα με τη διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων της Βίλας Ζωγράφου, σε επίπεδο σχεδιασμού της κυκλοφορίας των πεζών, όσο και φύτευσης και φωτισμού, ώστε να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές αποτέλεσμα για το σύνολο της περιοχής επέμβασης. Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό που ακολουθεί πιστά τις αρχές της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας, όλα τα σημεία του πάρκου θα είναι προσβάσιμα από αναπηρικά αμαξίδια, για τη διευκόλυνση των ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, όπως και από παιδικά καροτσάκια. Το πάρκο θα προσφέρει μια πληθώρα δραστηριοτήτων και εμπειριών για κάθε ηλικία.
Μεταξύ άλλων ο νέος χώρος, θα περιλαμβάνει: Φυτικό Λαβύρινθο: πρόκειται για έναν φυτικό λαβύρινθο – παιδότοπο, όπου τα παιδιά θα μπορούν να περνούν πολλές διασκεδαστικές ώρες αναζητώντας την… άκρη του, ανάμεσα σε φυτά και θάμνους, όση ώρα οι γονείς τους θα μπορούν να απολαμβάνουν χαλαρές στιγμές στα υπαίθρια καθιστικά που θα υπάρχουν στους χώρους. Βοτανικό Κήπο: στο πάρκο προβλέπεται η δημιουργία βοτανικού κήπου. «Έξυπνα» Σιντριβάνια: πίδακες νερού θα εναλλάσσουν τη ροή και τα χρώματά τους και τα παιδιά θα μπορούν να έχουν μια συναρπαστική εμπειρία, χορεύοντας ανάμεσα στα σιντριβάνια στον ρυθμό του νερού. Παιδική χαρά: τα παιδιά θα μπορούν να απολαμβάνουν στιγμές ξεγνοιασιάς και παιχνιδιού σε μια νέα πρότυπη παιδική χαρά περιπέτειας. Εκτός από τα κοινά όργανα, θα υπάρχουν κι άλλα όπως πύργοι, κάστρα, καράβια, σχοινιά, τούνελ και παιχνίδια που θα δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να παίξουν ομαδικά και να «ζήσουν» μία ξεχωριστή εμπειρία. Πάρκο σκύλων: έχει προβλεφθεί η δημιουργία πάρκου αποκλειστικά για τους τετράποδους φίλους μας. Πρόκειται για χώρο παιχνιδιού, εκγύμνασης και εκπαίδευσης σκύλων, που σε κάθε περίπτωση θα τηρεί όλες τις προδιαγραφές ενός πρότυπου δημόσιου πάρκου. Υπαίθριο Θέατρο: στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το “θεατράκι” θα δημιουργηθούν από την αρχή μόνιμες εγκαταστάσεις σύγχρονου υπαίθριου θεάτρου με αμφιθεατρικές θέσεις θεατών, όπως και χώρος για λοιπές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στους κοινόχρηστους πράσινους χώρους θα υπάρχουν βιοκλιματικοί διάδρομοι και οι επισκέπτες θα μπορούν να κυκλοφορούν ανεμπόδιστα στους χώρους του πάρκου. Επιπλέον, στο πάρκο οι επισκέπτες θα μπορούν και να γυμνάζονται, καθώς θα βρουν υπαίθριο γυμναστήριο, άπλετο χώρο για τρέξιμο, καθώς και να επιδοθούν σε άλλες υπαίθριες δραστηριότητες.
Πλατεία Σωτηρίου Ζωγράφου: Ένα στολίδι για το δήμο μας
Η πολύπαθη πλατεία Σωτηρίου Ζωγράφου (Δημαρχείου) παραδόθηκε στους δημότες ύστερα από πολυετείς περιπέτειες. Με ανακατασκευασμένο δάπεδο, με ράμπες για άτομα με κινητικά προβλήματα, με την προσθήκη λουλουδιών, καινούριων φωτιστικών σωμάτων και καθισμάτων, δημιουργήθηκε ένας πνεύμονα ζωής για τους κατοίκους της περιοχής. Το σύγχρονο και πανέμορφο σιντριβάνι, ολοκλήρωσε την μεταμόρφωση αυτής της κεντρικής πλατείας. Στους παρακείμενους δρόμους Αναστασάκη, Ευθυμίου Κλάδου και Μπισκίνη έγινε τοποθέτηση νέου οδοστρώματος και πεζοδρομίου, ολοκληρώνοντας πλήρως την ανάπλαση του χώρου.
Ανάπλαση πάρκου Θεσσαλίας
Ένας ακόμα ποιοτικός χώρος αναψυχής παραδόθηκε στους κατοίκους της πόλης, το ανακαινισμένο πάρκο Θεσσαλίας. Οι εργασίες περιελάμβαναν την αντικατάσταση του δαπέδου με νέα διακοσμητική σταμπωτή άσφαλτο και χρώματα φιλικά προς το περιβάλλον (ανακλαστικά), τα οποία μειώνουν τη θερμοκρασία κατά τους θερινούς μήνες. Αντικαταστάθηκαν τα παλαιά και φθαρμένα παγκάκια και προστέθηκαν νέα καθίσματα, ώστε να φιλοξενούν τον διπλάσιο αριθμό επισκεπτών. Επιπλέον, προστέθηκαν νέα καλάθια απορριμμάτων και λοιπός αστικός εξοπλισμός. Βασικό μέλημα της ανάπλασης του πάρκου στην οδό Θεσσαλίας δεν ήταν μόνο η αισθητική ανάδειξη αλλά η δημιουργία ενός σύγχρονου και ασφαλούς χώρου αναψυχής.
Πλατεία Άνοιξης: Έμεινε πίσω το γκρίζο παρελθόν της
Το έμπροσθεν κομμάτι της πλατείας Άνοιξης, ήταν ένας τσιμπεντένιος διάδρομος προς το πίσω κομμάτι της πλατείας. Αυτό ήταν και το σκεπτικό της προηγούμενης διοίκησης για τον χώρο. Με σκοπό την αισθητική και λειτουργική βελτίωση του χώρου, δημιουργήθηκε ένας πρωτοπόρος κάθετος φυτικός τοίχος (ο δεύτερος στην Ελλάδα), προσθέσαμε ένα πανέμορφο σιντριβάνι, αντικαταστήσαμε την μουριά, λόγω ασθένειας του δέντρου με πλάτανο και δώσαμε το δικαίωμα στις παρακείμενες επιχειρήσεις εστίασης να τοποθετήσουν σε περιορισμένο χώρο τραπεζοκαθίσματα. Με αυτόν τον τρόπο ο χώρος πήρε ζωή και σήμερα αποτελεί πόλο αναψυχής όλων μας!
Ήδη, προκηρύχθηκε και δημοσιεύτηκε η Δημόσια Σύμβαση για τις «Παρεμβάσεις Αναβάθμισης της πλατείας και των τριών Παρακείμενων Κεντρικών Οδών (Ξηρογιάννη, Μπισκίνη, Αμφιτρίτης)» που αφορά στον επανασχεδιασμό και την πλήρη ανάπλαση με ενεργειακά υλικά της Πλατείας, όπως και της παρόμοιας ανάπλασης των πεζοδρομίων των τριών οδών Αμφιτρίτης, Μπισκίνη και Ξηρογιάννη.
Με την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου, θα αναδειχθεί το φυσικό περιβάλλον και οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες, θα έχουν στη διάθεσή τους έναν σύγχρονο, άρτια εξοπλισμένο και καλαίσθητο κοινόχρηστο χώρο που θα παρέχει πολλές δυνατότητες για υπαίθρια αναψυχή, ανάπαυση και εκτόνωση και θα αποτελεί ένα σημείο συγκέντρωσης για όλες τις ηλικίες και τα άτομα με αναπηρίες, σε ένα κεντρικότατο σημείο της πυκνοδομημένης πόλης. Μια πλατεία ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ένα σημαντικό έργο για την πόλη, που τελούσε σε αναμονή για πολλά χρόνια. Το μικροκλίμα πέριξ της πλατείας αλλά και των τριών δρόμων θα βελτιωθεί και οι θερμοκρασίες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα σημειώσουν χαμηλότερες τιμές.
Ο Δήμαρχος Βασίλης Θώδας μας δήλωσε επί του προκειμένου: «Με ουσιαστικές αλλά και αισθητικές παρεμβάσεις, ο Δήμος Ζωγράφου προχωρά σταδιακά και προγραμματισμένα στην ανάδειξη σημείων της πόλης που όλοι αγαπάμε. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που μετά από στοχευμένες ενέργειες, καταφέραμε να δρομολογήσουμε το μεγάλο αυτό έργο ανάπλασης, ένα ακόμα από τα πολλά που πραγματοποιούμε και συμβάλλουν στο να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στον Δήμο μας και να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας- κατοίκους και επισκέπτες- μια πόλη πιο ανθρώπινη, πιο βιώσιμη, πιο πράσινη. Αντιλαμβάνομαι ότι θα υπάρξει μια ταλαιπωρία για τους καταστηματάρχες και τους κατοίκους περιμετρικά της πλατείας και στις παρακείμενες οδούς και ζητώ την κατανόησή τους. Είμαι σίγουρος πως το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει όλους».
Άλσος Ιλισίων: Το «μαύρο δάσος» γεμίζει ξανά ζωή
Όταν ένα Άλσος παίρνει το προσωνύμιο «μαύρο δάσος» μπορούμε όλοι να αντιληφθούμε τον αντίστροφο ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή. Αντί, δηλαδή, για χώρος αναψυχής, πρασίνου και άθλησης, το Άλσος τα τελευταία 11 χρόνια είχε μετατραπεί σε έναν χώρο παράνομων δραστηριοτήτων, ανασφάλειας, σκότους και μιζέριας. Ήταν το μακρινό 2012, όταν το Δασαρχείο διέταξε την απομάκρυνση του Δήμου Ζωγράφου από τον συγκεκριμένο χώρο και την κατεδάφιση της τότε παιδικής χαράς που φιλοξενούσε τα χαμόγελα των παιδιών της ευρύτερης περιοχής και έδινε ζωή στο Άλσος. Το εγχείρημα της αναδημιουργίας ήταν δύσκολο και η επίλυσή του σύνθετη αφού, εκτός από τον Δήμο Ζωγράφου, εμπλέκονταν τόσο ο Δήμος Αθηναίων όσο και το Δασαρχείο. Το θέμα εθεωρείτο λήξαν και το πάρκο χαμένο.
Το κουβάρι, λοιπόν, πιάστηκε από την αρχή. Συσκέψεις επί συσκέψεων με τον Δήμο Αθηναίων έφεραν την απαραίτητη σύγκλιση και την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για τη διαχείριση του χώρου. Παράλληλα, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου κατήρτισε ένα σχέδιο Παιδικής Χαράς, με σεβασμό στον δασικό χαρακτήρα του χώρου, και έπειτα από συνεχείς διαβουλεύσεις με το Δασαρχείο, ο Δήμος Ζωγράφου έλαβε την πολυπόθητη έγκριση αξιοποίησης του «δάσους». Ταυτόχρονα, όμως, με την Παιδική Χαρά, ο Δήμος Ζωγράφου «έτρεξε» και δύο παράλληλα έργα στον χώρο του Άλσους. Αρχικά, για να τονώσει το αίσθημα ασφάλειας, γέμισε με φως τον χώρο χρησιμοποιώντας σύγχρονα φωτιστικά σώματα LED. Παράλληλα, εξασφάλισε χρηματοδότηση για τη δημιουργία της Παιδικής Χαράς εντός του Άλσους. Τέλος, και μετά την τελική έγκριση του Δασαρχείου, προχωρά άμεσα σε σύνταξη μελέτης για την αναβάθμιση και του υπόλοιπου χώρου και υποβολή νέας μελέτης για χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο.
Ο νέος παιδότοπος θα προσφέρει πλούσια ποικιλία δραστηριοτήτων στα παιδιά που θα τον χρησιμοποιούν, καθώς και τις απαιτούμενες ανέσεις για τους συνοδούς τους, χωρίς όμως να αλλοιώνεται ο δασικός χαρακτήρας του χώρου.
Αναλυτικότερα, ο σχεδιασμός, που έχουν εκπονήσει οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, προβλέπει: 1γκατάσταση νέου αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, τραπεζόπαγκοι, κάδοι απορριμμάτων, κρήνη πόσιμου νερού) εγκατάσταση ιστών ηλεκτροφωτισμού και φωτιστικών κορυφής, αφού επισκευασθεί/συμπληρωθεί το υφιστάμενο δίκτυο εργασίες φυτοτεχνικής βελτίωσης του περιβάλλοντος χώρου (ανανέωση διαμόρφωσης κόμης δένδρων, κόψιμο – εκρίζωση μεγάλων δένδρων [σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της Δ/νσης Δασών Αθηνών], φυτοπροστασία δένδρων με βιολογικά σκευάσματα) εργασίες διαμόρφωσης χώρου με χώμα. Το έργο βρίσκεται σήμερα στο τελικό στάδιο του ηλεκτρονικού διαγωνισμού, ενώ η κατασκευή της παιδικής χαράς αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2023, σκορπώντας χαμόγελα σε δεκάδες παιδιά που θα ξαναβρούν το φυσικό σημείο συνάντησής τους και έναν χώρο εκτόνωσης, ομαδικότητας και επικοινωνίας.