Φρεγάτα Κίμων καθέλκυση: Η επίσημη τελετή στη Γαλλία

ΕΛΛΑΔΑ

Φρεγάτα Κίμων καθέλκυση: Η επίσημη τελετή στη Γαλλία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Φρεγάτα Κίμων καθέλκυση: H τελετή για την πρώτη φρεγάτα Belh@rra πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, του Γάλλου ομολόγου του Σεμπαστιάν Λεκορνί αλλά και του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση

04.10.2023 | 18:34

Παρουσία του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, του Γάλλου ομολόγου του Σεμπαστιάν Λεκορνί αλλά και του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση, πραγματοποιήθηκε στο Λοριάν της Βρετάνης η επίσημη τελετή καθέλκυσης της πρώτης φρεγάτας FDI (Belh@rra) του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με την ονομασία «Κίμων F-601». νΕίναι ένα νέο σημαντικό βήμα αυτή η καθέλκυση για την Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Δένδιας αμέσως μετά την ξενάγησή του στην φρεγάτα και τόνισε πως αυτές οι φρεγάτες νέας γενιάς είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις.

Στην ομιλία του ο υπουργός Άμυνας τόνισε πως «είναι μεγαλη τιμή να βρίσκομαι εδώ. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος. Είναι ένα κορυφαίο γεγονός για την Ελλάδα και ορόσημο για την άμυνα και την ασφάλεια. Η φρεγάτα «Κίμων» είναι πηγή υπερηφάνειας για τις ένοπλες δυνάμεις και τους Έλληνες. Ο «Κίμων» συνεχίζει την παραδοση της Ελλάδος ως υπερδύναμη στη θάλασσα και αποτελεί παράγοντα ναυτικής υπεροχής και ασφάλειας στη Ανατολική Μεσόγειο και περα από αυτήν. νΗ παρουσία μου όμως εδώ αποδεικνύει και τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα αλλά και την αμοιβαία δέσμευση των δύο χωρών για συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Είναι ένα πολύπλοκο και σύνθετο πρόγραμμα η ναυπήγηση των φρεγατών αυτών και θέλω να ευχαριστήσω και τον προκάτοχό μου Νίκο Παναγιωτόπουλο γιατί αυτος έφερε σε πέρας τη μεγάλη αυτή συμφωνία».

Η στενή συνεργασία Γαλλίας -Ελλάδας

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασια στον τομέα της Αμυνας ανάμεσα σε Γαλλία και Ελλάδα, που πέρα από τις φρεγάτες επεκτείνετε στα αεροσκάφη Rafale αλλά και στα πρώτα εξοπλισμένα drone. Αναφέρθηκε επίσης στις στις ισορροπίες στη Μεσόγειο η οποία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε μια θάλασσα που έχει «διαφορετικές ανάγκες», όπου οι δύο χώρες έχουν σημαντικό ρόλο. Στην ομιλία του ο CEO του Naval Group, Pierre Eric Pommelet ευχαρίστησε την Ελλάδα για την εμπιστοσύνη να αναθέσουν στη Naval τη ναυπήγηση των φρεγατών και τόνισε την συνεργασία της εταιρείας με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Υπογράμμισε ότι πάνω από 1500 συνεργάτες δούλεψαν μαζί για το συγκεκριμένο πλοίο και είπε πως η φρεγάτα «Κίμων» ανοίγει με νέα σελίδα με την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι πως ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την ομιλία του στα Ελληνικά και χειροκροτήθηκε γι΄αυτο.

Φρεγάτα Κίμωνας η πρώτη ελληνική

Ο «Κίμων» αποτελεί την πρώτη από τις τρεις ολοκαίνουργιες φρεγάτες Belh@rra που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό. Οι πρώτοι 6 μήνες αναλώνονται στη συναρμολόγηση του κύτους. Είναι ο βασικός κορμός του πλοίου πάνω στον οποίο θα «πατήσουν» όλες οι υπόλοιπες υπερκατασκευές. Στη συνέχεια οι εργασίες συνεχίζονται με την τοποθέτηση των μπλοκ που έρχονται προκατασκευασμένα και «κουμπώνουν» πάνω στο πλοίο. Ακολουθούν διάφορα συστήματα όπως αυτό της πρόωσης. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι όλη η διαδικασία συναρμολόγησης είναι ψηφιοποιημένη και όπως τονίστηκε στην παρουσίαση, οι εργαζόμενοι έχουν στη διάθεσή τους tablets για να παρακολουθούν τα στάδια της συναρμολόγησης και να εργάζονται πάνω σε αυτά. Ένα άλλο χαρακτηριστικοί είναι το γεγονός ότι κάθε εβδομάδα, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η συναρμολόγηση του πλοίου, τοποθετούνται χιλιόμετρα καλωδιώσεων που εξυπηρετούν και υποστηρίζουν λειτουργίες του πλοίου.

Το 2024 θα ακολουθήσουν οι δοκιμές του πλοίου και μέχρι τα τέλη του 2024 αρχές 2025 αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό για να ενταχθεί στο στόλο. Παρών στην καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων» και ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου με τη σύζυγό του. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η δεύτερη φρεγάτα με την ονομασία «Νέαρχος» αναμένεται να παραδοθεί το φθινόπωρο του 2025 και η τρίτη φρεγάτα με την ονομασία «Φορμίων» αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2026. Βάσει της συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπάρχει δικαίωμα προαίρεσης (option) αγοράς μία ακόμα φρεγάτας FDI, εφόσον η χώρα θελήσει να το ενεργοποιήσει.

Τα πλοία αυτά θα αποτελούν από τα πιο εξελιγμένα σε επίπεδο φρεγάτας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ξεναγήθηκαν στη νεότευκτη φρεγάτα «Κίμων F-601» και στη συνέχεια επιθεώρησαν τις εργασίες ναυπήγησης της δεύτερης ελληνικής φρεγάτας «Νέαρχος F-602» η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συναρμολόγησης των τμημάτων της.

Exit mobile version