Μαίρη Χρονοπούλου θάνατος: “Πιστεύω στη σεμνότητα της αποχώρησης”

ΕΛΛΑΔΑ

Μαίρη Χρονοπούλου θάνατος: “Πιστεύω στη σεμνότητα της αποχώρησης”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μαίρη Χρονοπούλου θάνατος: Η μεγάλη κυρία που «σφράγισε» τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου

06.10.2023 | 16:04

Η Μαίρη Χρονοπούλου πέθανε σε ηλικία 90 ετών μετά από μάχη που έδινε στην εντατική με αιμάτωμα στον εγκέφαλο. Ήταν μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ηθοποιούς της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Ενσάρκωνε σχεδόν πάντα ρόλους πλούσιων, ανεξάρτητων και δυναμικών γυναικών ενώ τραγουδούσε και χόρευε σαν επαγγελματίας.

Ποια ήταν η Μαίρη Χρονοπούλου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο οποίο εμφανίστηκε στις ομάδες του χορού, σε αρχαία δράματα. Το 1957 άρχισε να συνεργάζεται με το ελεύθερο θέατρο, κάνοντας εμφανίσεις στο Ακροπόλ στα έργα των Αλέκου Σακελλάριου-Χρήστου Γιαννακόπουλου «Η Κυρία» και «Ρομάντζο μιας Καμαριέρας». Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε σαν κομπάρσος στο «Χαρούμενο ξεκίνημα» του Ντίνου Δημόπουλου, παραγωγής της Φίνος Φιλμ το 1954, όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια. Το 1958 πήρε ένα μικρό ρόλο στο «Τελευταίο ψέμα του Μιχάλη Κακογιάννη», στη Φίνος Φιλμ.

Από το 1963 και μετά πρωταγωνιστεί σε πλειάδα δραματικών ταινιών της Φίνος Φιλμ, και όχι μόνο, σε ρόλους ντάμας και μοιραίας γυναίκας, δίπλα στους ζεν πρεμιέ της εποχής, όπως οι Νίκος Κούρκουλος, Φαίδων Γεωργίτσης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Γιώργος Φούντας και Αλέκος Αλεξανδράκης.

Σπουδαίες ερμηνείες

Ξεχωρίζουν οι ερμηνείες της στις ταινίες «Τα κόκκινα φανάρια» (1963) του Βασίλη Γεωργιάδη, υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας στην 36η απονομή των βραβείων το 1964 σε παραγωγή της Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης, «Χωρίς ταυτότητα», (1963, Φίνος Φιλμ), «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», δραματική ταινία του 1966 σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη και σενάριο Νίκου Φώσκολου, υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας στην 38η απονομή των βραβείων το 1966, «Πολύ αργά για δάκρυα» του Γιάννη Δαλιανίδη (1968, Φίνος Φιλμ), «Όταν η πόλις πεθαίνει» σε σενάριο Νίκου Φώσκολου και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη (1969, Φίνος Φιλμ), «Οι αδίστακτοι» του Ντίνου Κατσουρίδη (1965, Σάβας Φιλμ), «Κοινωνία ώρα μηδέν» του Ντίνου Δημόπουλου (1966, Φίνος Φιλμ), «Η λεωφόρος του μίσους» (1968, Φίνος Φιλμ) και «Ορατότης μηδέν» του Νίκου Φώσκολου (1970, Φίνος Φιλμ).

Τα μιούζικαλ

Ανάμεσα σε αυτές τις κοινωνικές και δραματικές ταινίες εμφανίστηκε σε τρία μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, παραγωγής της Φίνος Φιλμ, στα οποία έκανε θραύση: «Οι θαλασσιές οι χάντρες«, «Μια κυρία στα μπουζούκια» και «Γοργόνες και μάγκες». Ιδιαίτερα στο «Μια κυρία στα μπουζούκια» σαγήνευσε το κοινό με το ακαταμάχητο στυλ και ταμπεραμέντο της τόσο υποκριτικά όσο και ερμηνεύοντας δύο από τις μυθικές επιτυχίες των τραγουδιών του ελληνικού κινηματογράφου, το «Είμαι γυναίκα του γλεντιού» και το «Του αγοριού απέναντι». Την περίοδο 1967-68 υπήρξε η καλύτερη πρωταγωνίστρια του κινηματογράφου και κέρδισε το βραβείο της ενώσεως κριτικών.

Στη θεατρική της καριέρα, συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους θιάσους της Αθήνας και έπαιξε με την ίδια ερμηνευτική ικανότητα σε όλα τα είδη θεάτρου. Το 1972 συγκρότησε τον δικό της θίασο με τον οποίο ανέβασε τα έργα: «Τι ώρα θα γυρίσεις, Πηνελόπη» του Σόμερσετ Μομ και «Ένα καυτό κορίτσι» του Ιάκωβου Καμπανέλη. Έχει στο ενεργητικό της σημαντικές ερμηνείες και στον νέο ελληνικό κινηματογράφο, όπως στις εξαίρετες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Οι κυνηγοί» και «Ταξίδι στα Κύθηρα», ενώ κέρδισε βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία Τα παιδιά της χελιδόνας του Κώστα Βρεττάκου, το 1987.

Προσωπική ζωή

Τον Αύγουστο του 1975 παντρεύτηκε τον πρώην δήμαρχο Σπάτων και πρώην βουλευτή Δήμο Μπότσαρη και χώρισαν μετά από λίγο καιρό. Υπήρξε αρραβωνιασμένη για τρία χρόνια με τον ηθοποιό Ανδρέα Μπάρκουλη. Έχει βαφτίσει τον γιο του Νίκου Κούρκουλου, Άλκη.

Τον Αύγουστο του 1999 υπέστη ένα σοβαρό ατύχημα με το αυτοκίνητό της, που την έχει αναγκάσει να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Τιμητικές διακρίσεις

Στις 16 Ιουνίου 2021 η Μαίρη Χρονοπούλου τιμήθηκε με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στην Τελετή Απονομής των Βραβείων ΙΡΙΣ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Το βραβείο παρέδωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, μαζί με τον πρόεδρο της Ακαδημίας, Γιώργο Τσεμπερόπουλο, στην ηθοποιό που με την «ρώμη της παρουσίας της σφράγισε μια σειρά κινηματογραφικών ειδών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μαίρη Χρονοπούλου: Όταν είχε αποκαλύψει πώς ήθελε να «φύγει» από τη ζωή

Σε παλαιότερη συνέντευξη, η Μαίρη Χρονοπούλου είχε μιλήσει για την επιθυμία της να φύγει «αθόρυβα». Σε απόσπασμα που είχε προβληθεί στην εκπομπή «Happy Day», αναφέρθηκε στην περιπέτεια που περνούσε τότε, με την υγεία της και τις δυσκολίες μέχρι που έζησε μέχρι να σταθεί ξανά στα πόδια της.

«Ήμουν χρόνια παράλυτη, υπέρχοντρη, 120 κιλά. Πέρασα φρικτούς πόνους, κάηκα ολόκληρη για δεύτερη φορά. Πέρασα από πολλές δύσκολες καταστάσεις. Πάλευα για δύο χρόνια με τον φυσικοθεραπευτή μου. Με σήκωσε, περπάτησα και ξαναζώ», είχε δηλώσει και συμπλήρωσε: «Πήρα πίσω τη ζωή μου και η ζωή είναι ωραία τελικά».

Στη συνέχεια, εξήγησε πώς ήθελε να «φύγει» από τη ζωή. «Δεν θέλω να ξέρει κανείς πού είμαι. Έτσι θέλω να γίνει, ήρεμα και διακριτικά. Για όνομα του Θεού, όχι κηδείες. Πιστεύω στη σεμνότητα της αποχώρησης. Η μετάβασή μου σε έναν άλλο κόσμο είναι ένα πράγμα πολύ σοβαρό. Θέλω να γίνει σεμνά», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν θέλω να γεράσω πολύ. Είμαι ήδη μεγάλη, δεν θέλω να γίνω πολύ μεγάλη», έλεγε.

Exit mobile version