Στην πορεία της θητείας μας, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τέσσερα μεγάλα προβλήματα.
Κατάρρευση υποδομών άρδευσης
Δυστυχώς εδώ και αρκετά χρόνια, δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις και συντηρήσεις και αυτό οδήγησε στη σταδιακή κατάρρευση των υποδομών άρδευσης. Προχωρήσαμε στη συντήρηση όλων των πηγαδιών, σε ανακατασκευή του αυτόματου ποτίσματος στις νησίδες Παπάγου και Ούλωφ Πάλμε, στην εγκατάσταση νέου αντλιοστασίου στην οδό Καββαθά και Παπανδρέου και στην εγκατάσταση νέας γεώτρησης και αυτόματου ποτίσματος στο Πάρκο Γουδή. Τα προβλήματα παραμένουν, ειδικά στο αυτόματο πότισμα της Γεωργίου Παπανδρέου όπου η εγκατάσταση έχει πια καταρρεύσει. Οι υπηρεσίες του Δήμου Ζωγράφου βρίσκονται ήδη σε φάση σύνταξης μελέτης για την ανακατασκευή του.
Φτωχό φυτώριο
Η διοίκηση μας παρέλαβε το Δημοτικό φυτώριο με μόλις 20 διαθέσιμα δέντρα. Με συντονισμένες προσπάθειες έγινε προμήθεια δέντρων. Ήδη τα στελέχη της υπηρεσίας έχουν προχωρήσει στην φύτευση 200 δέντρων, έχοντας χαρτογραφήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου μας, τα σημεία (οδούς, πάρκα) στα οποία έχουν τοποθετηθεί. Λόγω του νέου νόμου προσβασιμότητας (ΦΕΚ 6213/Β’ 7.12.2022) απαγορεύεται η φύτευση δέντρων που εμποδίζουν την προσβασιμότητα (π.χ. στενά πεζοδρόμια). Επίσης είναι αδύνατον να φυτευτούν νέα στα σημεία που έχουν ξεραθεί ή κοπεί, διότι η διαδικασία της εκρίζωσης με ειδικά οχήματα JCB καταστρέφει τις γύρω πλάκες, καθώς οι ρίζες των περισσότερων δέντρων έχουν μεγάλη διάμετρο.
Κακοκαιρία Ελπίδα
Το ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα «Ελπίδα» είχε και στην δική μας πόλη, επιπτώσεις και προβλήματα. Δυστυχώς σαρανταπέντε (45) από τα δέντρα μας, λόγω της έντονης χιονόπτωσης δεν άντεξαν το βάρος του χιονιού, παρότι είχαμε προβεί σε προληπτικά κλαδέματα επικίνδυνων δέντρων και κλαδιών. Το μέγεθος και το βάρος του χιονιού ήταν τέτοιο, το όποιο επέφερε βλάβες σε ένα κομμάτι του πράσινου της πόλης μας. Προχωρήσαμε στην αποκομιδή των κατεστραμμένων δένδρων και αυξήσαμε το προληπτικό κλάδεμα όπου χρειάζεται, ώστε να είμαστε θωρακισμένοι, σε ένα παρόμοιο φαινόμενο.
Έντομο Xylotrechus chinensis
Οι μουριές της περιοχής μας, επλήγησαν από το ξυλοφάγο έντομο (Xylotrechus chinensis), για το οποίο δεν υπάρχει φάρμακο για αντιμετώπισή του. Ακολουθώντας τις οδηγίες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και του αρμόδιου Υπουργείου, κλάδεψαμε τα ξερά κλαδιά και κόψαμε τα δέντρα, τα οποία είχαν πάθει ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς οι γεωπόνοι μας ενημέρωσαν ότι στα συγκεκριμένα δεν θα μπορούσαν να επανέλθουν. Μετά τις προτεινόμενες ενέργειες της Υπηρεσίας, παρατηρείται η αναγέννηση των δέντρων αυτών με υγιειή κλαδιά και φύλλα.
Παρόλα τα παραπάνω προβλήματα η υπηρεσία πρασίνου δίνει καθημερινά τον καλύτερο της εαυτό για την διατήρηση αλλά και αύξηση του πρασίνου στη πόλη μας. Τοποθετεί συνεχώς θάμνους και άνθη σε πάρκα και νησίδες, περιποιείται τους χώρους πρασίνου και ποτίζει ακόμα και με υδροφόρες τους χώρους πρασίνου.
Πάρκα τσέπης – Pocket parks
Είναι οι μικροί χώροι αναψυχής και ποιοτικής αναβάθμισης της πόλης. Μέχρι στιγμής στον Δήμο Ζωγράφου έχουν αξιοποιηθεί ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι και έχουν δημιουργηθεί 7 pocketparks. Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες και πολύ σύντομα θα είναι έτοιμα άλλα δύο. Τα «πάρκα τσέπης» που, ήδη, χρησιμοποιούνται, βρίσκονται στις εξής γειτονιές: 1. Ελευθερίου Βενιζέλου &Πλεύρωνος 2. Αλ. Παναγούλη, Ιάσωνος Μαράτου& Ελ. Βενιζέλου 3. Ηρώων Πολυτεχνείου έναντι σχολικών συγκροτημάτων 4. Πλατεία Καλλίρη 5. Δάφνης & Διστόμου 6. Μαρκάνδας πίσω από παιδικό σταθμό. Προσφάτως ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της πλατείας Σκαρλάτου, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα των pocketparks. Η πλατεία αναβαθμίστηκε, απέκτησε περισσότερο πράσινο, ενώ τοποθετήθηκε και ένα πολυσύνθετο όργανο γυμναστικής για μικρούς και μεγάλους. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την ανάπλαση του πάρκου στη συμβολή των οδών Μαικήνα και Ούλοφ Πάλμε και πολύ σύντομα θα παραδοθεί προς χρήση στους κατοίκους της περιοχής. Στο συγκεκριμένο σημείο που ήταν έως τώρα ανεκμετάλλευτο και δίχως κάποια χρήση, θα γίνουν νέες φυτεύσεις, θα εγκατασταθούν νέα καθίσματα, καθώς κι ένα πολυόργανο γυμναστικής, με παρεμβάσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Μάλιστα στην ανάπλαση του πάρκου έχει προβλεφθεί να δημιουργηθούν και τέσσερις θέσεις στάθμευσης, παρέμβαση πολύ σημαντική δεδομένου του πόσο επιβαρυμμένη είναι η περιοχή, με πολλές πολυκατοικίες και έλλειψη χώρων στάθμευσης.
Επιπλέον, σύντομα θα είναι έτοιμο άλλο ένα «πάρκο τσέπης», το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ούλωφ Πάλμε και Δαμασίππου. Η ανάπλαση του πάρκου αναμένεται να αναβαθμίσει αισθητικά, αλλά, κυρίως λειτουργικά και τη συγκεκριμένη πυκνοκατοικημένη γειτονιά. Σε όλα τα πάρκα θα ακολουθήσει άμεσα εργασίες επιπλέον φύτευσης, ώστε τα «πάρκα τσέπης» να αποτελούν μια πραγματική όαση πρασίνου μέσα στις τσιμεντένιες γειτονιές.
Μαζί και στα δύσκολα
Η πανδημία COVID19 υπήρξε κάτι πρωτόγνωρο και έφερε πολλές ανατροπές στη ζωές όλων μας και ειδικά στη λειτουργία του Δήμου. Όμως, ούτε για μια στιγμή, δεν κάναμε πίσω. Αντιθέτως, από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Ζωγράφου βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και με μια σειρά πρωτοβουλιών εφάρμοσε στην πράξη τη κεντρική μας στρατηγική, «ο Δήμος, κοντά στον Δημότη».
Μάλιστα, τα μέτρα που πήραμε για τη διαχείριση της πανδημίας, τα περισσότερα πριν καν τα εξαγγείλει η κυβέρνηση, μας κατέταξαν στην κορυφή των Δήμων που ανταποκρίθηκαν εγκαίρως και σε κάθε επίπεδο στην αντιμετώπιση του Covid-19. Εφαρμόσαμε την υπηρεσία «Είμαστε δίπλα σου» για εκείνους που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν λόγω της πανδημίας. Καταργήσαμε τα άσκοπα τηλέφωνα, διαθέσαμε στον πολίτη μια νέα σύγχρονη ηλεκτρονική πλατφόρμα «Υπηρεσίες Ραντεβού», μέσω της οποίας μπορούσαν να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους με τις υπηρεσίες του Δήμου για αποφυγή συνωστισμού. Με στοχευμένα μέτρα στηρίξαμε τις τοπικές επιχειρήσεις και κυρίως αυτές της εστίασης, απαλλάσσοντάς τες από την καταβολή τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων και τραπεζοκαθισμάτων, μειώνοντας μισθώματα στα δημοτικά ακίνητα κατά 40% έως τον Δεκέμβριο του 2020 και κατά 100% για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2021, ενώ δόθηκαν επιπλέον τετραγωνικά για τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους. Δημιουργήσαμε διαδικτυακό υλικό για τα παιδιά των κλειστών παιδικών σταθμών και προχωρήσαμε σε online αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Προχωρήσαμε σε επαναλαμβανόμενες απολυμάνσεις και δράσεις καθαριότητας σε σχολικά συγκροτήματα, σε προαύλια, μαθητικές αίθουσες και γραφεία του διδακτικού προσωπικού, δημοτικά κτίρια, ιερούς ναούς, αθλητικούς χώρους, γειτονιές, πλατείες και διανείμαμε υγειονομικό υλικό – μάσκες και αντισηπτικά – ανά τακτικά διαστήματα σε δημότες, στην εκπαιδευτική κοινότητα, σε εργαζομένους μας και σε καταστηματάρχες. Τέλος, κάναμε σε συχνά χρονικά διαστήματα τεστ ανίχνευσης για τον νέο κορονοϊό σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου μας, όπως και για τον γενικό πληθυσμό, τους δημότες μας, καθώς η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των συνδημοτών μας υπήρξε για εμάς προτεραιότητα.
Ένα ΚΕΠ (υγείας) τον γιατρό τον κάνει πέρα!
Σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), συστήσαμε και λειτουργούμε μονάδα ΚΕΠ Υγείας ώστε να προσφέρουμε υπηρεσίες ενημέρωσης και συμβουλευτικής καθοδήγησης για την Πρόληψη Νοσημάτων με την οργάνωση προγραμμάτων δωρεάν ελέγχου πολιτών. Ο ρόλος του, είναι να σχεδιάζει, να οργανώνει και να συντονίζει τα Προγράμματα Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου και να τα διασυνδέει με λειτουργούσες δομές υγείας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Μεριμνά και καθοδηγεί τις δημοτικές πρωτοβουλίες προληπτικής φροντίδας ώστε κάθε δράση να διέπεται από συνέχεια, συνέπεια και σύγχρονη τεχνογνωσία.
Βασικό μέλημα του Προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, όλων των πολιτών ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ικανότητας, με έμφαση στα συνηθέστερα νοσήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όπως: α) Καρκίνος του παχέος εντέρου β) Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας γ) Καρκίνος του μαστού δ) Καρδιοαγγειακός κίνδυνος ε) Ανεύρυσμα αορτής στ) Καρκίνος του προστάτη ζ) Μελάνωμα η) Κατάθλιψη θ) Άνοια ι) ΧΑΠ κ) Οστεοπόρωση.